Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η αντεπίθεση των Κούρδων : Επιχείρηση με θύματα 75 τούρκους στρατιώτες στη Συρία

Η αντεπίθεση των Κούρδων : Επιχείρηση με θύματα 75 τούρκους στρατιώτες στη Συρία

Στο χάος βρίσκεται βυθισμένη για πέμπτη και συνεχόμενη μέρα η Συρία, εκεί που η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Πηγή Ειρήνης» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τους νεκρούς να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και στα δύο στρατόπεδα

Στο χάος βρίσκεται βυθισμένη για πέμπτη και συνεχόμενη μέρα η Συρία, εκεί που η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Πηγή Ειρήνης» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τους νεκρούς να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και στα δύο στρατόπεδα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι τουρκικές επιχειρήσεις συνεχίστηκαν τόσο από ξηράς, όσο και από αέρος, με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας να κάνει λόγο για 480 «τρομοκράτες» οι οποίοι έχουν εξουδετερωθεί.

Από την πλευρά τους, οι καθοδηγούμενες από τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δήλωσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση στον τουρκικό στρατό στη συριακή πόλη Ρας αλ-Αΐν, σκοτώνοντας 75 στρατιώτες και καταστρέφοντας επτά άρματα, σύμφωνα με κουρδικά μέσα ενημέρωσης. Κατά το πρακτορείο ειδήσεων Firat, 19 ακόμη Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των επιθέσεων των SDF.

Την ίδια στιγμή, οι Κούρδοι ζητούν για μια ακόμα φορά βοήθεια από τις ΗΠΑ, μόνο και μόνο για να λάβουν την αρνητική απάντηση του Τραμπ, ο οποίο τους ξεκαθαρίζει πως «είστε μόνοι σας».

Όλα αυτά ενώ το φως της δημοσιότητα βλέπουν σοκαριστικές που αναδεικνύουν τη βιαιότητα σε όλο της το μεγαλείο. Σύμφωνα με έγκριτους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή και τα αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται αντάρτες – σύμμαχοι των Τούρκων να εντοπίζουν κούρδους αμάχους και να τους εκτελούν εν ψυχρώ. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, λίγο νωρίτερα είχαν εκτελέσει την αρχηγό ενός κουδικού κόμματος.

Οι άνδρες, πριν τους σκοτώσουν, φωνάζουν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», όπως ακριβώς και οι μαχητές του ISIS.

https://twitter.com/jenanmoussa/status/1183059251385831426?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1183059251385831426&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2019%2F10%2F12%2Fworld%2Fsyria-oi-tourkoi-ekteloun-kourdous-amaxous-eikones-frikis%2F

Οι κούρδοι πολιτοφύλακες υποστηρίζουν ότι σκότωσαν 75 τούρκους στρατιωτικούς

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) υποστήριξαν ότι σε επίθεσή τους εναντίον μονάδων του τουρκικού στρατού στην πόλη Ρας αλ Άιν της Συρίας σκοτώθηκαν 75 τούρκοι στρατιωτικοί και καταστράφηκαν επτά άρματα μάχης, μεταδίδουν σήμερα κουρδικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Firat, άλλοι 19 τούρκοι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή των ΣΔΔ.

Κυριεύσαμε την Ρας αλ Άιν λένε οι Τούρκοι

Το Σάββατο, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διαβεβαίωσε ότι ο τουρκικός στρατός με την υποστήριξη μελών του Εθνικού Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), οργάνωσης που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, κυρίευσαν την Ρας αλ Άιν, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας που άρχισαν την Τετάρτη.

Όμως σύμφωνα με μια ΜΚΟ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς κι έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται μέσα στην πόλη, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απλώς μπήκαν σε αυτήν, δεν την έχουν καταλάβει ακόμη, κι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται.

Εξάλλου οι ΣΔΔ, αραβοκουρδική συμμαχία με βασική συνιστώσα την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), απηύθυναν έκκληση στην Ουάσινγκτον να «κλείσει τον εναέριο χώρο» στα τουρκικά αεροσκάφη. Οι Κούρδοι, που έκαναν λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά», κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι τους «εγκατέλειψαν», αποσύροντας τους στρατιωτικούς τους από τις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας στις οποίες εισέβαλε κατόπιν ο τουρκικός στρατός και οι σύροι αντικαθεστωτικοί του ΕΣΣ που τον υποστηρίζουν.

Το Σάββατο εννέα άμαχοι «εκτελέστηκαν» νότια της παραμεθόριας πόλης Ταλ Αμπιάντ από φιλοτούρκους αντάρτες που συμμετέχουν στην επίθεση της Τουρκίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με τους θανάτους αυτούς ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης έφθασε τους 38, κατά την ίδια πηγή, που κάνει επίσης λόγο για 81 νεκρούς κούρδους πολιτοφύλακες.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξε από την πλευρά του χθες βράδυ ότι οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει 415 κούρδους μαχητές.

«Η Τουρκία χτύπησε εσκεμμένα τους Αμερικανούς στη Συρία»

Και σαν να μην έφτανε το τεταμένο κλίμα που επικρατεί παγκοσμίως, με τις σχέσεις των μεγάλων δυνάμεων να βρίσκονται… στο κόκκινο, ένα δημοσίευμα της Washington Post ήρθε να βάλει φωτιά σε ένα ακόμα μέτωπο.

Η αμερικανική εφημερίδα, στην ηλεκτρονική της έκδοση υποστηρίζει πως η τουρκική επίθεση στην αμερικανική βάση στη Συρία της Παρασκευή δεν ήταν ούτε γκάφα, ούτε πυρά Τούρκων κατά Κούρδων με τα οποία προστάτευσαν την βάση των ΗΠΑ, αλλά έγινε εσκεμμένα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Τούρκοι γνώριζαν εδώ και μήνες ότι οι Αμερικανοί ήταν εκεί.

Βασισμένοι σε αυτό, τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ θέτουν ευθέως ζήτημα αν η Τουρκία ηθελημένα έπληξε με το πυροβολικό το σημείο, επιχειρώντας να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα μακρύτερα από τα σύνορα.

Βασισμένοι σε αυτό, τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ θέτουν ευθέως ζήτημα αν η Τουρκία ηθελημένα έπληξε με το πυροβολικό το σημείο, επιχειρώντας να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα μακρύτερα από τα σύνορα.

Οι Κούρδοι ζητούν βοήθεια από τις ΗΠΑ

Τη βοήθεια του Ντόναλντ Τραμπ ζήτησαν εκ νέου οι Κούρδοι, μόνο και μόνο για να λάβουν την απάντηση του αμερικανού προέδρου ότι δεν δείχνει να… έχει σκοπό να υπερασπιστεί τους πρώην συμμάχους του.

Συγκεκριμένα, οι Κούρδοι εκ νέου τις ΗΠΑ «να αναλάβουν τις ηθικές τους ευθύνες» και «να τηρήσουν τις υποσχέσεις του», λίγες μέρες αφότου η Ουάσινγκτον τους άφησε στο έλεος των Τούρκων, αποσύροντας τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Συρία.

Τραμπ: Είστε μόνοι σας

Η απάντηση του αμερικανού προέδρου… κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική ήταν.

Είστε μόνοι σας, είπε με λίγα λόγια ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έσπευσε να υπερασπιστεί την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία.

Μάλιστα υποστήριξε ότι, μιλώντας σε συντηρητικούς χριστιανούς ακτιβιστές, οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των δικών τους συνόρων.

«Ας κρατήσουν εκείνοι τα σύνορά τους. Δεν νομίζω ότι οι στρατιώτες μας πρέπει να παραμείνουν εκεί για τα επόμενα 50 χρόνια, φυλάσσοντας τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, τη στιγμή που δεν μπορούμε καν να προστατέψουμε τα δικά μας σύνορα στην πατρίδα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή σκληρών μέτρων στο μεταναστευτικό είχε κεντρική θέση στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016. Από την εκλογή του μέχρι σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί αδιάκοπα να καταστήσει δυσκολότερη τη νόμιμη και παράνομη μετανάστευση στη χώρα του, ασκώντας πιέσεις για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού, μεταξύ άλλων μέτρων.

«Σφαλιάρα» της ΕΕ στον Ερντογάν

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποφασίσουν την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσαν τέσσερις καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση μπορεί να ληφθεί στη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 17 με 18 Οκτωβρίου, ενώ σημειώνεται ότι η ιδέα έπεσε στο τραπέζι σε συνάντηση διπλωματών της Ε.Ε. την Παρασκευή.

Θα στείλει έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα οδηγήσει τις σχέσεις της Άγκυρα με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σε ένα νέο χαμηλό επίπεδο.

Η Κλάρα Λίντερ, εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα της θα προτείνει και επίσημα το μέτρο σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Η επιβολή εμπάργκο όπλων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται ομώνυμη απόφαση από τους ηγέτες του μπλοκ. Η κα. Λίντερ υποστήριξε πως η Σουηδία ελπίζει ότι θα λάβει στήριξη για την πρόταση της.

Η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Νωρίτερα, η Γερμανία έκανε γνωστό ότι απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, αντιδρώντας στην τουρκική πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών (YPG) στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με την γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα “Bild Am Sonntag” που επικαλείται δηλώσεις του Γερμανού υπουργού των Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Κατά του υπόβαθρου της τουρκικής επιθετικής ενέργειας στα βορειοανατολικά της Συρίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νέες άδειες [εξαγωγής] για το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην Συρία», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην εφημερίδα.

Η Γερμανία εξήγαγε όπλα οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Τέλος» και από τη Γαλλία

Η Γαλλία αποφάσισε να διακόψει τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών.

«Η απόφαση είναι αμέσου εφαρμογής», διευκρινίζουν σε κοινή ανακοίνωση τα δύο υπουργεία.

«Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή».

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024