Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κούρδοι : Οι ΗΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους - «Είστε μόνοι σας» απαντά ο Τραμπ

Κούρδοι : Οι ΗΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους – «Είστε μόνοι σας» απαντά ο Τραμπ

Τη βοήθεια του Ντόναλντ Τραμπ ζητούν εκ νέου οι Κούρδοι, οι οποίοι για πέμπτη μέρα βάλλονται από την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» τη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος δεν δείχνει να... έχει σκοπό να υπερασπιστεί τους πρώην συμμάχους του

Τη βοήθεια του Ντόναλντ Τραμπ ζητούν εκ νέου οι Κούρδοι, οι οποίοι για πέμπτη μέρα βάλλονται από την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» τη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος δεν δείχνει να… έχει σκοπό να υπερασπιστεί τους πρώην συμμάχους του.

«Να αναλάβουν τις ηθικές τους ευθύνες» και «να τηρήσουν τις υποσχέσεις του» κάλεσαν τις ΗΠΑ οι Κούρδοι, λίγες μέρες αφότου η Ουάσινγκτον τους άφησε στο έλεος των Τούρκων, αποσύροντας τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Συρία.

Το ΙΚ δεν έχει ηττηθεί οριστικά

Ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, προειδοποίησε το Σάββατο ότι το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν έχει ηττηθεί οριστικά και θα αναγεννηθεί, εάν η Ουάσινγκτον δεν συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

«Το ΙΚΙΛ δεν έχει ηττηθεί και πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στο ΙΚΙΛ ώστε να μην ανανήψει» επισήμανε ο Μάτις κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

«Σε περίπτωση που δεν συνεχίσουμε την πίεση, το ΙΚΙΛ θα ορθωθεί ξανά. Είναι απόλυτα δεδομένο ότι θα επανακάμψει», προειδοποίησε ο Μάτις, που χρησιμοποίησε το ακρώνυμο μιας παλαιότερης ονομασίας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, που ήταν Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

Η τοποθέτηση αυτή του πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου και στρατηγού των Πεζοναυτών εν αποστρατεία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τραμπ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κέρδισε τον πόλεμο με το ΙΚ.

Ο Μάτις παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο, όταν ο Τραμπ ανήγγειλε ότι θα απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από περιοχές της Συρίας όπου δρούσαν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πάντως αποφάσισε να διατηρήσει κάποιες δυνάμεις στη χώρα, μετά την κατακραυγή που είχε προκαλέσει η ανακοίνωση του ενοίκου του Λευκού Οίκου σε εγχώριο επίπεδο και μεταξύ πολλών συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Άγκυρα και τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) για να σταματήσει η τουρκική επίθεση στην Συρία, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του στην Deutsche Welle.

Διαβάστε επίσης: Ανάβει φωτιές η Washington Post – «Η Τουρκία χτύπησε εσκεμμένα τους Αμερικανούς στη Συρία»

Τραμπ: Είστε μόνοι σας

Η απάντηση του αμερικανού προέδρου… κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική ήταν.

Είστε μόνοι σας, είπε με λίγα λόγια ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έσπευσε να υπερασπιστεί την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία.

Μάλιστα υποστήριξε ότι, μιλώντας σε συντηρητικούς χριστιανούς ακτιβιστές, οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των δικών τους συνόρων.

«Ας κρατήσουν εκείνοι τα σύνορά τους. Δεν νομίζω ότι οι στρατιώτες μας πρέπει να παραμείνουν εκεί για τα επόμενα 50 χρόνια, φυλάσσοντας τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, τη στιγμή που δεν μπορούμε καν να προστατέψουμε τα δικά μας σύνορα στην πατρίδα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή σκληρών μέτρων στο μεταναστευτικό είχε κεντρική θέση στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016. Από την εκλογή του μέχρι σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί αδιάκοπα να καταστήσει δυσκολότερη τη νόμιμη και παράνομη μετανάστευση στη χώρα του, ασκώντας πιέσεις για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού, μεταξύ άλλων μέτρων.

Η επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν και η αλλαγή πολιτικής

Όπως αναφέρει το Reuters, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής και διέταξε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, που τα τελευταία χρόνια αγωνίζονταν με την κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μέσα σε λίγες μέρες η Τουρκία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του YPG, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζει Κούρδους αντάρτες στην Τουρκία.

«Μην ξεχνάτε ότι αγωνίζονται για τη γη τους. Εκείνοι δεν μας βοήθησαν να αγωνιστούμε για τη δική μας γη. Αγωνίζονται για τη γη τους και αυτό είναι καλό, αλλά εμείς τους βοηθήσαμε (αρκετά)», τόνισε ο Τραμπ για τους Κούρδους της Συρίας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να πολεμήσουν μόνοι τους.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την κουρδική ηγεσία, με τους μαχητές της πολιτοφυλακής YPG, έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Συριακής επικράτειας, που κάποτε αποτελούσε τον «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους.

Σε αυτές τις περιοχές, χιλιάδες τζιχαντιστές πολεμιστές του ISIS κρατούνται σε φυλακές. Κάποιοι ηγέτες Χριστιανικών ομάδων έχουν επικρίνει την πολιτική Τραμπ στη Συρία, λέγοντας ότι θέτει σε κίνδυνο τους δεκάδες χιλιάδες χριστιανούς στην περιοχή, όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είναι κυρίαρχο.

Ο Τραμπ έχει δεχθεί ακόμη επικρίσεις από ανώτερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τα οποία τον κατηγορούν ότι γύρισε την πλάτη στους Κούρδους, τους πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν εγκρίνει την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ωστόσο εκατοντάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο το Σάββατο, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι άφησε εκτεθειμένους τους Κούρδους σε μια τουρκική επίθεση.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024