Η πρώτη μονογραφική έκθεση της Lynda Benglis στην Ελλάδα εγκαινιάζεται στις 21 Νοεμβρίου 2019 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου.

Η έκθεση με τίτλο «In the Realm of the Senses» διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Την επιμέλεια έχει κάνει ο του συγγραφέα, κριτικός και ιστορικός τέχνης Δρ. David Anfam.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 22 Νοεμβρίου 2019 ως τις 15 Μαρτίου 2020.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην αυθεντική και πολύπλευρη παραγωγή της ελληνικής καταγωγής Benglis και αφορά ένα χρονικό διάστημα 50 χρόνων, από το 1969 έως σήμερα.

Παρουσιάζονται περισσότερα από 30 έργα, μεταξύ αυτών και ορισμένα εμβληματικά όπως το Baby Contraband (1969).

Τα έργα έχουν επιλεγεί ώστε να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των υλικών που χρησιμοποιεί και της εικονογραφίας της Benglis, δίνοντας το αποτέλεσμα μιας μίνι ρετροσπεκτίβας.

Άμεσε και έμμεσες αναφορές στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει υπάρξει μια μόνιμη μούσα στην πλούσια φαντασία της καλλιτέχνιδας. Το έργο της διαποτίζεται από το μεσογειακό σκηνικό, την ελαφρότητα και έναν επιβλητικό αισθησιασμό που συχνά φέρνει στο προσκήνιο έμμεσες αναφορές στην Ελλάδα. Τέτοιες αναφορές υπάρχουν στο Fanfarinade (1979).

Η έκθεση «In the Realm of the Senses» δοξάζει μια καλλιτέχνιδα που ξεκίνησε ως πρόδρομος του μεταμοντερνισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ακόμα και σήμερα όμως συνεχίζει να δημιουργεί με μια χαρούμενη γονιμότητα στον εικοστό πρώτο αιώνα.

H Lynda Benglis γεννήθηκε το 1941 στο Λέικ Τσαρλς της Λουϊζιάνα. Από τη δεκαετία του 1960 ξεχωρίζει για τις ελεύθερες, εκστατικές μορφές της. Είναι  συγχρόνως παιχνιδιάρικες και ρεαλιστικές, οργανικές και αφηρημένες.

Η Benglis ξεκίνησε την καριέρα της στο μεσουράνημα της Postminimal τέχνης, ωθώντας τις παραδόσεις της ζωγραφικής και της γλυπτικής σε νέες κατευθύνσεις.

Το έργο της αποτελείται από μια ποικιλία υλικών. Από κερί μελισσών, λάτεξ και αφρό πολυουρεθάνης μέχρι πρόσφατες καινοτομίες με γύψο, χρυσό, αεροποιημένα μέταλλα, γυαλί, κεραμικά και χαρτί. Με αυτόν τον τρόπο επιδεικνύει μια διαρκή γοητεία με τη διαδικασία.

Έργα της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις συλλογές των Tate, Dallas Museum of Art (Τέξας) και Museum of Contemporary Art (Σικάγο). Ακόμα δουλειές της φιλοξενούνται στο Museum of Contemporary Art (Λος ‘Αντζελες), στο Τhe Museum of Modern Art (Νέα Υόρκη) και στη National Gallery of Victoria (Μελβούρνη).

 

Γράψτε το σχόλιο σας