Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η άστοχη διπλωματία του μπάσκετ

Η άστοχη διπλωματία του μπάσκετ

Πριν από 48 χρόνια, μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου, με τις σχέσεις των δυο χωρών να βρίσκονται στην κατάψυξη, έκανε το θαύμα του ο αθλητισμός, αλλά τώρα πρέπει να συμβεί το αντίστροφο: η πολιτική να γεφυρώσει το χάσμα που άνοιξε το μπάσκετ!

Οι μαρξιστές υποστήριζαν πως «όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται, καταλήγει σε φάρσα ή σε τραγωδία» και μένει να αποδειχθεί πού θα κάτσει η μπίλια στην υπόθεση των Αμερικανών με τους Κινέζους…

Πριν από 48 χρόνια, μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου, με τις σχέσεις των δυο χωρών να βρίσκονται στην κατάψυξη, έκανε το θαύμα του ο αθλητισμός, αλλά τώρα πρέπει να συμβεί το αντίστροφο: η πολιτική να γεφυρώσει το χάσμα που άνοιξε το μπάσκετ!

Τότε έπαιξε καταλυτικό ρόλο η περιβόητη «διπλωματία του πινγκ πονγκ», καθώς στη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης που διεξαγόταν στο Τόκιο, οι κινέζοι αθλητές προσκάλεσαν τους αμερικανούς αντιπάλους να επισκεφθούν την πατρίδα τους, όπερ και εγένετο…

Στις 10 Απριλίου 1971 είκοσι μέλη της αποστολής των ΗΠΑ πέρασαν μέσω του Χονγκ Κονγκ (που κατά σύμπτωση αποτελεί το τωρινό casus belli) στην ηπειρωτική Κίνα, σηματοδοτώντας την πρώτη τέτοια επίσκεψη έπειτα από 22 χρόνια.

«Ο ήχος από το μπαλάκι ακούστηκε σε όλο τον κόσμο» έγραψε το περιοδικό «Τime», περιγράφοντας το ιστορικό γεγονός που δεν περιορίσθηκε μονάχα στις αλλεπάλληλες παρτίδες του πινγκ πονγκ, αλλά επεκτάθηκε σε επισκέψεις στο Σινικό Τείχος, παρακολούθηση παραστάσεων κ.ο.κ.

Ο τότε πρωθυπουργός της Κίνας Τσου Εν Λάι δεξιώθηκε την αμερικανική αποστολή και τόνισε ότι «ανοίξατε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο χωρών». Τρεις μήνες αργότερα ακολούθησε η μυστική αποστολή του υπουργού Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ και την επόμενη χρονιά αφίχθη μετά βαΐων και κλάδων για να συναντηθεί με τον «κορυφαίο ηγέτη» Μάο Τσετούνγκ ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον…

Από το 1971 και το 1972 κύλησε πολύ νερό στο ποτάμι της κανονικής, αλλά και της παρένθετης αθλητικής διπλωματίας. Οι μπασκετικές σχέσεις των δυο χωρών συσφίχθηκαν με την επιλογή στο Νο 1 του ντραφτ και την εντυπωσιακή παρουσία (2002-2011) του Γιάο Μινγκ στο ΝΒΑ και τώρα ένα τιτίβισμα του τζένεραλ μάνατζερ των Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των αντιδράσεων στο Χονγκ Κονγκ φαίνεται να τα τινάζει όλα στον αέρα!

Τούτου δοθέντος, τώρα μάλλον χρειάζεται η κανονική διπλωματία…

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024