Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Αντιδράσεις Αμερικανών στρατιωτικών για την εγκατάλειψη των Κούρδων

ΗΠΑ : Αντιδράσεις Αμερικανών στρατιωτικών για την εγκατάλειψη των Κούρδων

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται επικρίσεις από πρώην αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού επειδή «εγκατέλειψε» τους Κούρδους, συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται επικρίσεις από πρώην αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού επειδή «εγκατέλειψε» τους Κούρδους, συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία, απομακρύνοντας τα αμερικανικά στρατεύματα από το βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στην τουρκική μεθόριο και ουσιαστικά ανοίγοντας τον δρόμο για την επίθεση της Τουρκίας.

Η Άγκυρα ξεκίνησε χθες Τετάρτη την επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Τραμπ ότι «50 στρατιώτες» των ΗΠΑ είχαν «εγκαταλείψει» την περιοχή, αφήνοντας τους Κούρδους, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί απειλή, εκτεθειμένους.

«Ο Τραμπ εγκατέλειψε τους συμμάχους»

Ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι εγκατέλειψε τους συμμάχους οι οποίοι, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτή η πολιτική εγκατάλειψης απειλεί να αποδομήσει πέντε χρόνια μαχών εναντίον του ΙΚ και θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία των Αμερικανών σε όλες τις μελλοντικές μάχες στις οποίες θα χρειαστούμε ισχυρούς συμμάχους», ανέφερε ο Βότελ.

«Οι SDF απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Στη διάρκεια μαχών έχασαν 11.000 ανθρώπους», τόνισε στο περιοδικό The Atlantic.

Σε σύγκριση, αναφέρει ο Βότελ, μόνο έξι στρατιώτες και δύο μέλη πολιτικού προσωπικού των ΗΠΑ σκοτώθηκαν.

Καταστροφή

Ο Τραμπ έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θέλει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συρία. Επίσης έχει επισημάνει ότι η χώρα του δεν μπορεί να κάνει τίποτα για το μίσος που τρέφουν οι Τούρκοι και οι Κούρδοι.

Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί χθες Τετάρτη ότι βοήθησε αρκετά του Κούρδους δαπανώντας «σημαντικά ποσά» για να τους προσφέρει εξοπλισμό. «Με δεδομένο αυτό, αγαπάμε τους Κούρδους», τόνισε.

Παρά τα επιχειρήματα του προέδρου, ο Μαρκ Χέρτλινγκ, πρώην στέλεχος του αμερικανικού στρατού ξηράς στην Ευρώπη, εκτίμησε ότι η απόφαση Τραμπ «προμηνύει μια επικείμενη καταστροφή για τις ΗΠΑ».

«Οι Κούρδοι των SDF –οι πρώην έμπιστοι σύμμαχοί μας στη μάχη κατά του ΙΚ—δέχονται επίθεση από έναν σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία», έγραψε στο Twitter. «Οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα είναι μακροχρόνιες και επιβλαβείς για την ασφάλεια της Ευρώπης και του κόσμου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, οι Κούρδοι ήταν καλύτερα εκπαιδευμένοι από τους Τούρκους ή τους Ιρακινούς στρατιώτες για να διεξάγουν εκστρατείες για την ανακατάληψη πόλεων από το ΙΚ.

«Όταν κατέρρευσε ο ιρακινός στρατός, οι Κούρδοι ήταν αυτοί που ανέλαβαν το βάρος να αντιμετωπίσουν την επίθεση του ΙΚ εναντίον του πολιτισμού μας, όχι εμείς, ούτε οι Τούρκοι», υπενθύμισε ο Ρούμπεν Γκαλέντο, βουλευτής των Δημοκρατικών και πρώην στρατιωτικός που υπηρέτησε στο Ιράκ.

«Η εγκατάλειψη των Κούρδων είναι ακόμη μία υπενθύμιση ότι το (σύνθημα) “Πρώτα η Αμερική” σημαίνει “Η Αμερική μόνη”», πρόσθεσε στο Twitter.

«Εκτός από το Ισραήλ ο πιο ισχυρός και σημαντικός μας σύμμαχος στη Μέση Ανατολή έχουν υπάρξει οι Κούρδοι (…) και αυτό το χάσαμε», κατήγγειλε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να αναμένουν από τους συμμάχους τους να τους εμπιστεύονται.

Αμερικανικά συμφέροντα

Κάποιοι έφεραν ως παράδειγμα προηγούμενους πολέμους κατά τους οποίους οι Αμερικανοί τελικά εγκατέλειψαν τους συμμάχους τους, όπως για παράδειγμα τις κυβερνήσεις του Λάος και του νότιου Βιετνάμ τη δεκαετία του 1970.

Η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μάρθα ΜακΣκάλι, πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που έχει υπηρετήσει στη Μέση Ανατολή έξι φορές, εκτίμησε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στην Τουρκία ήταν απλώς «κακή».

«Οι SDF, οι Κούρδοι σύμμαχοί μας, ήταν αυτοί που πλήρωσαν βαρύ τίμημα», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Fox Radio. «Είναι εκείνοι που ανέτρεψαν το χαλιφάτο» του ΙΚ.

Ωστόσο υπάρχουν και μέλη του αμερικανικού στρατού που στηρίζουν την απόφαση Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Νταν Κάλντγουελ, του λόμπι Concerned Veterans for America, ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να θέσει ως προτεραιότητα τα συμφέρονται της χώρας του.

«Δεν είναι προς το συμφέρον μας να βρεθούμε ξανά στη μέση μίας παλιάς σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων της Συρίας, η οποία προϋπάρχει του ΙΚ και του εμφύλιου πολέμου στη Συρία», επεσήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024