Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
10ετες ομόλογο : Επιτυχημένη έκδοση με πάνω από 7,6 δισ. ευρώ οι προσφορές

10ετες ομόλογο : Επιτυχημένη έκδοση με πάνω από 7,6 δισ. ευρώ οι προσφορές

Η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών του χθεσινού ομολόγου, ήτοι ποσοστό 95,3%, προήλθε από το εξωτερικό και μόλις το 4,7% ήταν Έλληνες.

Επιτυχημένη  ήταν η χθεσινή επανέκδοση (reopening) του 10ετούς ελληνικού ομολόγου το οποίο είχε εκδοθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) πέτυχε στην τέταρτη φετινή έξοδό του στις αγορές τρία στα τρία: χαμηλή απόδοση, μεγάλο όγκο προσφορών και εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή θεσμικών επενδυτών.

Στην ανακοίνωσή του για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου ο ΟΔΔΗΧ τονίζει ότι, σύμφωνα με τη στρατηγική του Ελληνικού Δημοσίου, η έκδοση αυτή μειώνει την εξάρτηση του Δημοσίου από έντοκα γραμμάτια, ενώ αυξάνει τη ρευστότητα του 10ετούς τίτλου αναφοράς και εδραιώνει την ομαλοποίηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές

Οι επενδυτές για το 10ετές ομόλογο

Το 87,2% της χθεσινής επανέκδοσης του δεκαετούς ομολόγου καλύφθηκε από θεσμικά χαρτοφυλάκια (real money investors) και μόλις το 12,8% από hedge funds, κάτι που σημαίνει πως οι πιθανότητες άτακτης ρευστοποίησης του ομολόγου σε περιόδους αναταραχής θα είναι σαφώς πιο περιορισμένες.

Ο αριθμός των επενδυτών που συμμετείχαν στη χθεσινή συναλλαγή ξεπέρασε τους 250, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τις τάξεις των διαχειριστών κεφαλαίων (63,4%), ενώ ακολούθησαν hedge funds (12,8%), τράπεζες (10,9%), ασφαλιστικές/συνταξιοδοτικά ταμεία (8,6%) και CB/OIs (4,3%).

Η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών του χθεσινού ομολόγου, ήτοι ποσοστό 95,3%, προήλθε από το εξωτερικό και μόλις το 4,7% ήταν Έλληνες.

Η προέλευση των επενδυτών με κριτήριο τη γεωγραφική κατανομή τους ήταν η ακόλουθη: Βρετανία 49%, Σκανδιναβικά κράτη 10,1%, Γερμανία/Αυστρία 8,7%, ΗΠΑ 7,5%, Γαλλία 7,5%, Ελλάδα 4,7%, Ιταλία 4,5%, Κράτη της Ιβηρικής 1,3%, Υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη 4,2%, Λοιπές χώρες 2,5%.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η Ελλάδα στοχεύει σε μια επιτυχημένη έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου ξεκαθαρίζοντας ότι «ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού».

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, «το ζητούμενο είναι να είσαι σε επαφή με τις αγορές, να εκμεταλλεύεσαι τις σωστές συνθήκες και να αξιοποιείς κατάλληλα τους πόρους, που αντλούνται».

Το οικονομικό επιτελείο ήθελε να εκμεταλλευθεί, όπως και συνέβη, το άκρως ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές για το κρατικό χρέος.

Το χρονικό της επανέκδοσης του 10ετες ομολόγου

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το βιβλίο προσφορών άνοιξε χθες στις 10.45 το πρωί (ώρα Ελλάδος), με την αρχική τιμολόγηση της απόδοσης να διαμορφώνεται στο 1,55%.

Το ισχυρό ενδιαφέρον για τη συναλλαγή ήταν εμφανές από το ξεκίνημα και έως τις 13.15 (ώρα Ελλάδος) οι προσφορές ξεπερνούσαν τα 5,4 δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε τότε στο 1,5% και το μέγεθος της έκδοσης στα 1,5 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο έκλεισε στις 15.00 (ώρα Ελλάδος), με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 7,6 δισ. ευρώ. Lead managers της χθεσινής έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan, που είχαν αναλάβει και την αρχική έκδοση στις 5 Μαρτίου.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024