Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης : Το θέμα της Τουρκίας μπήκε στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Μητσοτάκης : Το θέμα της Τουρκίας μπήκε στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο μπήκε στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με πρωτοβουλία της Ελλάδας

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πρόκειται να συζητήσει την Τετάρτη το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο Κάιρο, το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μπήκε στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με πρωτοβουλία της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα η Ευρώπη να ανταποκριθεί και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στην ιερά μονή Αγίου Γεωργίου, στην παλαιά πόλη του Καΐρου, μετά από τις εργασίες της τριμερούς.

«Έκνομες οι ενέργειες της Τουρκίας»

Νωρίτερα, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου, ο πρωθυπουργός καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου», αλλά και για «προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο». Και στις δύο περιπτώσεις (σ.σ. Κύπρο, Αιγαίο), έσπευσε να προσθέσει, η γειτονική χώρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Όπως πρόσθεσε, αυτά τα θέματα τα έθεσε και στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και «αξίζει να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τους τρεις ηγέτες απασχόλησαν και οι δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων για τα Βαρώσια αλλά και το ότι η Τουρκία προχωρά σε ακόμη μία έκνομη ενέργεια στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία «κλειδώνει» με NAVTEX περιοχή δυτικά της Κύπρου

Στο μεταξύ, θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου δεσμεύει η Τουρκία με νέα NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Η νέα τουρκική NAVTEX αφορά σε άσκηση με πυρά η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, από τις 14:00 μέχρι τις 17:00.

Ειδικότερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα NAVTEX «κλειδώνοντας» θαλάσσια περιοχή μερικές δεκάδες ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Πάφου, σε περιοχή όπου σύμφωνα με πληροφορίες δραστηριοποιείται το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih).

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024