Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξαναβγαίνει στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο - Ο ΟΔΔΗΧ «ανοίγει» ξανά το 10ετές

Ξαναβγαίνει στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο – Ο ΟΔΔΗΧ «ανοίγει» ξανά το 10ετές

Νέα έξοδο στις αγορές ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan ως συνδιοργανωτές, για να "τρέξουν" την όλη διαδικασία

Νέα έξοδο στις αγορές ετοιμάζει η κυβέρνηση, με σκοπό να εκμεταλλευτεί την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα όπως καταγράφεται στις χαμηλές αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου.

Ειδικότερα, ο ΟΔΔΗΧ προχωρά στο «άνοιγμα» (reopening) της τελευταίας έκδοσης του 10ετούς ομολόγου, λήξης τον Μάρτιο 2029.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan ως συνδιοργανωτές, για να «τρέξουν» την όλη διαδικασία, να ανοίξουν εκ νέου την υφιστάμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου λήξης τον Μάρτιο του 2029.

Πότε ανοίγει το βιβλίο προσφορών

Η κοινοπρακτική συναλλαγή θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, αναλόγως και των συνθηκών στις αγορές, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ελληνικού δημοσίου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η άντληση 1,5 δισ. ευρώ έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς και ειδικά του συγκεκριμένου τίτλου.

Εκτός απροόπτου, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αύριο, Τρίτη, ανάλογα και με τις συνθήκες στις αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 10ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 με επιτόκιο 3,9% και κύριοι ανάδοχοι ήταν οι ίδιες διεθνείς τράπεζες (BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan), ενώ η Αθήνα είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το επιτόκιο και η τιμή στο «άνοιγμα» της έκδοσης θα είναι οι τρέχουσες. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,4% και η τιμή του στο 122,1.

Στόχος η συνεχής εκδοτική παρουσία στις αγορές

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή δήλωνε ότι η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του ΕΔ, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ΕΔ, ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης.

«Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, σύμφωνα με το προσχέδιο, θα επιδιωχθεί, στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, να εφαρμοστεί πολιτική διαχείρισης χαρτοφυλακίου, μέσω της οποίας θα διασφαλίζεται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του ΕΔ στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού».

Επιδιώκεται αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης

Τόσο η νέα έκδοση όσο και η αναμενόμενη κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου στήριξης των τραπεζών με εγγυήσεις του δημοσίου (σχέδιο Ηρακλής) έναντι τίτλων που αναφέρονται στα κόκκινα δάνεια, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στη ζητούμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει υπερκαλύψει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019, ενώ και το 2020 οι δανειακές ανάγκες είναι περιορισμένες.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024