Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ : Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο - Ακυρώθηκαν οι συναντήσεις

Ισραήλ : Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο – Ακυρώθηκαν οι συναντήσεις

Το κόμμα του Μπένι Γκαντς, αντιπάλου του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, ακύρωσε τις προγραμματισμένες για σήμερα Τετάρτη συνομιλίες σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Το κόμμα του Μπένι Γκαντς, αντιπάλου του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, ακύρωσε την Τρίτη τις προγραμματισμένες για σήμερα Τετάρτη συνομιλίες σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που είχαν στόχο να βγάλουν τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο.

Ακύρωση των συζητήσεων

Τα επιτελεία του δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου και του Καχόλ Λαβάν (Μπλε-Λευκό), του κεντρώου κόμματος του Γκαντς, επρόκειτο να συναντηθούν σήμερα και το βράδυ προγραμμάτιζαν κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κομμάτων, καθώς ο καθένας θέλει να ηγηθεί πιθανής κυβέρνησης συνασπισμού.

Αλλά το επιτελείο του Γκαντς ανακοίνωσε την ακύρωση των συζητήσεων.

«Σε αυτό το στάδιο, οι βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για νέες συνομιλίες μεταξύ των ομάδων διαπραγμάτευσης δεν πληρούνται. Συνεπώς, δεν θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα Μπλε-Λευκό, χωρίς να κλείσει την πόρτα σε νέες συνομιλίες.

«Οταν είναι κατάλληλο και αναγκαίο, συνάντηση θα προστεθεί στην ατζέντα αυτήν την εβδομάδα ή την επόμενη», υπογράμμισε το κόμμα, προσθέτοντας ότι επίσης ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ συνάντηση Γκαντς – Νετανιάχου.

Δεν μπορεί να τεθεί επικεφαλής

Το κεντρώο κόμμα θεωρεί ότι ο Νετανιάχου δεν μπορεί να τεθεί επικεφαλής κυβέρνησης μέχρι να επιλυθούν οι δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος του και δεν μπορεί να εκπροσωπεί όλα τα δεξιά και θρησκευτικά κόμματα στις συνομιλίες, αλλά μόνο το Λικούντ.

Δικηγόροι του απερχόμενου πρωθυπουργού αναμένεται να παραστούν σε ακροαματική διαδικασία σήμερα ενώπιον του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν θα απαγγείλει κατηγορίες στον Νετανιάχου για «απάτη», «διαφθορά» και «απιστία» σε σειρά υποθέσεων.

«Το Λικούντ μένει έκπληκτο με την απόφαση του Καχόλ Λαβάν να διαλύσει τις διαπραγματεύσεις και να ακυρώσει συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί για μεταξύ του πρωθυπουργού Νετανιάχου και του Γκαντς και την προκαταρκτική συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων», αντέδρασε άμεσα το κόμμα του Νετανιάχου, μέσω εκπροσώπου.

Ο εκπρόσωπος του Λικούντ κατηγόρησε, σε ανακοίνωσή του, στελέχη του κόμματος του Γκαντς ότι αρνούνται την εναλλαγή Νετανιάχου – Γκαντς στην ηγεσία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Να δείξει υπευθυνότητα»

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου καλεί και πάλι τον Μπένι Γκαντς να επιδείξει υπευθυνότητα για να αποτραπούν νέες εκλογές και να τον συναντήσει όπως είναι προγραμματισμένο», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Ο Νετανιάχου, μαζί με τους συμμάχους του της δεξιάς και θρησκευτικά κόμματα, έχει επί του παρόντος 55 βουλευτές που τον υποστηρίζουν στην 120μελή Κνεσέτ, ενώ ο κεντρώος Μπένι Γκαντς, υποστηριζόμενος από αριστερά και αραβικά κόμματα συγκεντρώνει 54 βουλευτές.

Κανείς δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να αποσπάσει την υποστήριξη 61 βουλευτών, δηλαδή το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας στο ισραηλινό κοινοβούλιο, με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν να απευθύνει έκκληση για κυβέρνηση ενότητας.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024