Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το αποτέλεσμα των ισραηλινών εκλογών διχάζει... τους Παλαιστίνιους

Το αποτέλεσμα των ισραηλινών εκλογών διχάζει… τους Παλαιστίνιους

Με διαφορετικές θέσεις εμφανίστηκαν στο Οσλο ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι για το θέμα της συνεργασίας τους με τον επόμενο ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τάχθηκε χθες ενάντια σε νέα ισραηλινή κυβέρνηση στην οποία επικεφαλής θα είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τον μέλλοντα πρωθυπουργό του Ισραήλ, όποιος κι αν είναι αυτός.

«Ενάντια στον Νετανιάχου»

«Η θέση μας: Ενάντια στον Νετανιάχου», απάντησε ο Αμπάς, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Οσλο, σε ερώτηση που του τέθηκε για την προτίμησή του για την ηγεσία της επόμενης ισραηλινής κυβέρνησης.

Από τις βουλευτικές εκλογές της Τρίτης στο Ισραήλ δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής μεταξύ του Νετανιάχου και του βασικότερου αντιπάλου του, του Μπένι Γκαντς, και ήδη έχουν ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η δήλωση Αμπάς ήρθε σε αντίθεση με την πιο συναινετική τοποθέτηση του παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη νορβηγική πρωτεύουσα.

«Και με τον Νετανιάχου»

«Οποιος κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε μαζί με αυτόν ή με αυτήν για να ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο αλ Μαλίκι στους δημοσιογράφους.

«Οταν οι Ισραηλινοί συμφωνήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα δουν ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε βάσει του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο παλαιστίνιος ΥΠΕΞ.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας επανέλαβε τη δέσμευση της Παλαιστινιακής Αρχής για λύση δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, προοπτική που απειλείται από τις δεσμεύσεις που έκανε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο απερχόμενος ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς στην κοιλάδα του Ιορδάνη, εάν επανεκλεγεί.

Η επίσκεψη των Αμπάς και αλ Μαλίκι στο Οσλο έγινε πριν τη σύνοδο της ομάδας δωρητών για τους Παλαιστίνιους (AHLC) που θα διεξαχθεί υπό την προεδρία της Νορβηγίας την επόμενη εβδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024