Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο έλεος διακινητών και τοξικομανών ο λόφος του Στρέφη

Στο έλεος διακινητών και τοξικομανών ο λόφος του Στρέφη

Στρέφη: Σπασμένα παγκάκια και κάδοι απορριμμάτων, γυμνά καλώδια σε κολόνες ηλεκτροφωτισμού, ανοιχτά φρεάτια γεμάτα μπουκάλια, κάθε λογής σκουπίδια και χρησιμοποιημένες σύριγγες

Τη στιγμή που η προσοχή των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. και κατά συνέπεια της πλειοψηφίας των ΜΜΕ είναι στραμμένη στις συνεχιζόμενες (αμφιβόλου αποτελεσματικότητας) αστυνομικές επιχειρήσεις στην καρδιά των Εξαρχείων, λίγα μέτρα βορειότερα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής βλέπουν τον άλλοτε ειδυλλιακό λόφο του Στρέφη να έχει αφεθεί στην τύχη του.

Οπως καταγγέλλουν στα «ΝΕΑ» και τον δημοσιογράφο Αγγελο Σκορδά, η διακίνηση ναρκωτικών αρχίζει από νωρίς το πρωί και δεν σταματάει μέχρι την επομένη, καθώς «24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, στα παγκάκια και στο θεατράκι βρίσκονται μπουλούκια διακινητών». Παράλληλα, η μοναδική παιδική χαρά του λόφου καθώς και οι γύρω υποδομές έχουν καταστραφεί πλήρως, χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό για τη βελτίωσή τους.

Η υπερβολική αστυνομική παρουσία πέριξ της Πλατείας Εξαρχείων δεν έχει μέχρι στιγμής φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην πάταξη της εμπορίας ναρκωτικών, διαμαρτύρονται οι κάτοικοι, που βλέπουν το αλισβερίσι να συνεχίζεται απρόσκοπτα τόσο στις συνήθεις πιάτσες όσο και σε νέες που ξεφυτρώνουν περιφερειακά, όπως αυτή στον καταπράσινο λόφο. «Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας στα Εξάρχεια, μερίδα διακινητών είχε ήδη επεκτείνει τη δράση της στον λόφο του Στρέφη. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, οι άνθρωποι που επιλέγουν τον λόφο για τον περίπατό τους αντιμετωπίζουν μια αφόρητη κατάσταση, αφού είναι πλέον σύνηθες να βλέπουμε πρόσωπα άγνωστα να καραδοκούν στις γωνίες και άλλα να κάνουν χρήση ουσιών σε κοινή θέα» λέει η Μαίρη Τζανάκη, κάτοικος της περιοχής.

Διαμαρτυρίες

«Εχουμε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε ο λόφος να επιστρέψει στους κατοίκους και στα παιδιά που πλέον παίζουν σε ξηλωμένες παιδικές χαρές, ανάμεσα σε σκουπίδια. Κατά καιρούς, δε, έχουμε ζήσει πολύ άσχημες καταστάσεις με συμπλοκές μεταξύ ομάδων διακινητών» περιγράφει η ίδια, προσθέτοντας ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για βελτίωση – τουλάχιστον – των υποδομών στη νέα δημοτική Αρχή.

Σπασμένα παγκάκια και κάδοι απορριμμάτων, γυμνά καλώδια σε κολόνες ηλεκτροφωτισμού, ανοιχτά φρεάτια γεμάτα μπουκάλια, κάθε λογής σκουπίδια και χρησιμοποιημένες σύριγγες διάσπαρτα ανάμεσα στα δέντρα, χαλασμένοι κρουνοί, έντονη δυσοσμία και μια πλήρως βανδαλισμένη παιδική χαρά (από τις ελάχιστες που έτσι κι αλλιώς υπήρχαν στην περιοχή) συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό σε έναν από τους διαχρονικά αγαπημένους περιπάτους των Αθηναίων, που σήμερα έχει γίνει καταφύγιο εμπόρων ναρκωτικών αλλά και απελπισμένων χρηστών που, μη έχοντας άλλο καταφύγιο, διανυκτερεύουν στο αλσύλλιο.

«Οι εγκαταστάσεις είναι εγκαταλελειμμένες εδώ και χρόνια. Οι δημοτικοί υπάλληλοι σπανίως εμφανίζονται. Αντιθέτως, στο παρελθόν συζητούνταν ένα σχέδιο για την ανάπλαση και ανάδειξη του λόφου, αλλά έμεινε στα χαρτιά. Ο λόφος έχει ιστορία και θα έπρεπε να αποτελεί κόσμημα για ολόκληρη την Αθήνα. Εκτός όμως από αυτά, έχει και κατοίκους που σήμερα – ιδίως τις βραδινές ώρες – φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους. Τριγύρω έχει, επίσης, σχολεία που εξυπηρετούν εκατοντάδες μαθητές. Είναι τουλάχιστον αναξιοπρεπές οι μαθητές να έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες εικόνες» συμπληρώνει η επί δεκαετίες κάτοικος της περιοχής που έχει ακόμα μνήμες από τις εποχές που ο λόφος είχε τη δική του αίγλη.

Οσο, λοιπόν, οι πολυδιαφημισμένες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και η πρόσφατη απόπειρα ανάπλασης της πλατείας στρέφουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο κέντρο των Εξαρχείων, κάτοικοι και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται πέριξ του λόφου εκπέμπουν σήμα κινδύνου, ευελπιστώντας σε μια σειρά δράσεων που θα ξανακάνει τον ιστορικό λόφο τόπο αναψυχής. «Οσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση χάνουμε την αξιοπρέπειά μας» καταλήγει με νόημα η Μαίρη Τζανάκη.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024