Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κόκκινα κοντέινερ

Κόκκινα κοντέινερ

Η αφαίρεση του θλιβερού κοντέινερ δείχνει πως είναι δυνατόν να ξαναγίνουν ανθρώπινη γειτονιά τα Εξάρχεια

Κατέρρευσαν δύο κόκκινοι μύθοι αυτές τις ημέρες. Ο πρώτος ήταν το «αντιεξουσιαστικό ΚΕΠ», το θλιβερό κόκκινο κοντέινερ που είχε στήσει στην Πλατεία Εξαρχείων αριστερίστικη μικροόμαδα με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της – και υψηλούς προστάτες. Το κοντέινερ αφαιρέθηκε χωρίς να το υπερασπιστούν οι μεγάλοι εξαρχειώτες επαναστάτες που συνέτασσαν αντίστοιχα με το μπόι τους προγράμματα για «ανάπτυξη πολιτοφυλακών και δομών κοινωνικής και ταξικής αυτοοργάνωσης». Και χωρίς κανείς από τους υψηλούς προστάτες, αυτούς που κυβερνούσαν και ανέχονταν – όταν δεν εγκωμίαζαν – την αυθαιρεσία και τη βία μικροοομάδων σαν τον «Ρουβίκωνα», να πει λέξη.

Ο δεύτερος μύθος που κατέρρευσε είναι αυτός του «ανιδιοτελούς αριστερού κομματικού διανοούμενου»: όλοι αυτοί που (όπως μας θυμίζει η Αγγέλα Καστρινάκη στο βιβλίο της Κάτι να αλλάξει) ενδιαφέρονταν για τον καθαρό και ανόθευτο σοσιαλισμό και τους άφηνε «παγερά αδιάφορους» η νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, αποδέχονται σήμερα (ομοφώνως) «τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του 1981».

Διότι έτσι θέλει ο Αλέξης Τσίπρας – και έχει δίκιο: αν δεν παραστήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου και δεν διεκδικήσει την κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, δεν θα κρατηθεί στο παιχνίδι της εξουσίας. Τον ακολουθούν και οι μεγάλοι θεωρητικοί που δεν είχαν άλλο στον νου πάρεξ «κομμουνιστική ανανέωση», «αντικαπιταλιστικό αγώνα», «Γένοβα» – συμβιβάστηκαν με μετακόμιση από το κόκκινο στο κοκκινοπράσινο κοντέινερ της εξουσίας και των προνομίων της. Δεν είναι κακός ο συμβιβασμός ούτε τα προνόμια, οι υποκρισίες περί «προσφοράς» και η θεωρητική μπουρδολογία είναι το πρόβλημα.

Οι δύο καταρρεύσεις συνδέονται: οι κυβερνώντες συριζαίοι, από τη στιγμή που η προσωπική ασφάλεια του κ. Φλαμπουράρη εξασφαλίστηκε με ακοίμητες διμοιρίες ΜΑΤ, άφηναν τα «παιδιά» να κάνουν ό,τι θέλουν στα Εξάρχεια – από επαναστατική γυμναστική με κοντέινερ ως παροχή προστασίας σε ναρκέμπορους και λαθρέμπορους, περνώντας από τη ρίψη μολότοφ· που δεν είναι κακές, όταν βρίσκεσαι από τη σωστή πλευρά, όπως αποφάνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι πασοκοποιούμενοι συριζαίοι δεν έχουν πια λόγο να αφήνουν να ανθίζουν όλα αυτά τα αγκάθια στο θερμοκήπιο των Εξαρχείων, που τους εξασφάλιζαν πιστοποιητικά ριζοσπαστικότητας, συγχωροχάρτια για το ότι παράτησαν στις εισόδους υπουργείων και κρατικών οργανισμών το ηθικό και θεωρητικό τους πλεονέκτημα.

Η αφαίρεση του θλιβερού κοντέινερ δείχνει πως είναι δυνατόν να ξαναγίνουν ανθρώπινη γειτονιά τα Εξάρχεια – αλλά και όλη την Αθήνα να εξανθρωπιστεί, γιατί η ανομία και η αυθαιρεσία βρίσκονται παντού, η εξαρχειώτικη πολιτική εκδοχή τους δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Κώστας Μπακογιάννης πρέπει να ολοκληρώσουν το καθαρτήριο έργο που ξεκίνησαν στα Εξάρχεια και να το επεκτείνουν σε όλη την Αθήνα.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024