Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δολοφονία Κασόγκι : Σοκάρουν οι ηχογραφήσεις - Τι λένε οι εμπειρογνώμονες

Δολοφονία Κασόγκι : Σοκάρουν οι ηχογραφήσεις – Τι λένε οι εμπειρογνώμονες

Δέος προκαλούν οι ανατριχιαστικές πληροφορίες που αποκαλύπτουν οι εμπειρογνώμονες που άκουσαν τις ηχογραφήσεις, από τις τελευταίες στιγμές του Τζαμάλ Κασόγκι.

Ανατριχιαστικές πληροφορίες φέρνουν στο «φως» οι ηχογραφήσεις, στις οποίες ακούγονται οι τελευταίες στιγμές που έζησε ο δημοσιογράφος, Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Κασόγκι, δημοσιογράφος και αρθρογράφος στην Washington Post, είχε μετατραπεί σε εξέχοντα επικριτή των πολιτικών του πρίγκιπα διαδόχου.

Τελευταία φορά που εθεάθη ζωντανός ήταν στις 2 Οκτωβρίου του 2018 όταν έμπαινε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα παραλάμβανε τα απαραίτητα έγγραφα ενόψει του γάμου του.

Το πτώμα του διαμελίστηκε και απομακρύνθηκε από το κτίριο, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, ενώ τα λείψανά του δεν έχουν βρεθεί.

Γελούσαν οι δολοφόνοι του

Σχεδόν ένα χρόνο από τη βίαιη δολοφονία του δημοσιογράφου, οι ειδικοί μιλούν μπροστά στην κάμερα του BBC, όσα άκουσαν στις ηχογραφήσεις.

Η εμπειρογνώμονας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία συνέταξε και τη σχετική έκθεση του ΟΗΕ, Agnes Callamard, και η βρετανίδα ποινικολόγος, Helena Kennedy, μιλούν για τις τελευταίες στιγμές του δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με αυτούς, οι δολοφόνοι του Κασόγκι, ακούγονται να γελάνε λίγη ώρα πριν το θύμα τους.

Οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι σύμφωνα με τις ηχογραφήσεις, υπήρχε μια «χαλαρή» ατμόσφαιρα.

Οι εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας που δείχνουν τον δημοσιογράφο να μπαίνει μέσα στο προξενείο έκαναν τον γύρο του κόσμου.

CCTV images showed the moment Jamal Khashoggi entered the Saudi consulate in Istanbul last October. He was never seen leaving the building

Οι ηχογραφήσεις όμως έρχονται να δημιουργήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις τελευταίες στιγμές του Κασόγκι με τον επικεφαλής της επιχείρησης και τον γιατρό, Dr Salah al Tubaigy.

Μιλώντας στο BBC, η ποινικολόγος, αποκαλύπτει ότι ο «εκτελεστής» του Κασόγκι, ανέλυε με ψυχρότητα τι πρόκειται για συμβεί στον άτυχο δημοσιογράφο.

Αντιμέτωποι με θανατική ποινή πέντε Σαουδάραβες για τη δολοφονία Κασόγκι | in.gr

«Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που καλούμαι να κόψω (κάποιον) σε κομματάκια στο έδαφος. Ακόμα κι αν είσαι χασάπης θέλεις να τα… κρεμάσεις για να το κάνεις» ακούγεται να λέει ο εκτελεστής.

«Τους ακούς να γελάνε. Σαν να πρόκειται για μια χαλαρή διαδικασία. Περιμένουν εκεί ενώ γνωρίζουν ότι αυτός ο άνθρωπος (ο Κασόγκι) πρόκειται να μπει στην αίθουσα και να δολοφονηθεί».

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις

Η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για να γίνει γνωστή η αλήθεια για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι, υπογραμμίζει, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε άρθρο του στην Washington Post.

Παράλληλα, σημειώνει ότι ορισμένοι από τους δολοφόνους του Σαουδάραβα δημοσιογράφου φαίνεται ότι διαφεύγουν της δικαιοσύνης.

«Ίσως πιο επικίνδυνη είναι η ατιμωρησία της οποίας φαίνεται να χαίρουν πίσω στο βασίλειο ορισμένοι από τους δολοφόνους», γράφει επίσης ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι υπήρξε σχεδόν πλήρης έλλειψη διαφάνειας στις δικαστικές διαδικασίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογραμμίζει παράλληλα ότι η Τουρκία εξακολουθεί να θεωρεί τη Σαουδική Αραβία φίλη και σύμμαχο, αλλά ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Άγκυρα θα παραμείνει σιωπηλή.

«Το 15μελές εκτελεστικό απόσπασμα που δολοφόνησε τον Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και διαμέλισε το πτώμα του εξυπηρετεί τα συμφέροντα ενός παρακράτους εντός της κυβέρνησης του βασιλείου», τονίζει ο Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024