Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαουδική Αραβία : Σπάει ιστορικά ταμπού για την ανάπτυξη του τουρισμού

Σαουδική Αραβία : Σπάει ιστορικά ταμπού για την ανάπτυξη του τουρισμού

Η υπερσυντηρητική σουνιτική Σαουδική Αραβία μέχρι τώρα εξέδιδε βίζες μόνο σε μουσουλμάνους προσκυνητές, ομογενείς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, και πρόσφατα σε θεατές αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει για πρώτη φορά να εκδίδει τουριστικές θεωρήσεις, ανοίγοντας τις πόρτες της χώρας σε τουρίστες, και απευθύνοντας κάλεσμα σε ξένες επιχειρήσεις να επενδύσουν στον τουριστικό κλάδο, που το Ριάντ ελπίζει να αντιπροσωπεύει μέχρι το 2030 το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.

«Οραμα 2030»

Μέχρι χθες, το υπερσυντηρητικό σουνιτικό Βασίλειο εξέδιδε βίζες μόνο σε μουσουλμάνους προσκυνητές, ομογενείς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, και πρόσφατα σε θεατές αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων. Η ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες του προγράμματος μεταρρυθμίσεων του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «Οραμα 2030».

«Το άνοιγμα της Σαουδικής Αραβίας σε ξένους τουρίστες αποτελεί ιστορική στιγμή για τη χώρα μας», δήλωσε ο επικεφαλής της σαουδαραβικής επιτροπής τουρισμού, Αχμέντ αλ Χαντίμπ με ανακοίνωσή του.

Ο Χαντίμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η αμπάγια (το παραδοσιακό ένδυμα που καλύπτει όλο το γυναικείο σώμα) δεν θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες τουρίστριες, αλλά το σεμνό ντύσιμο θα είναι, όπως σε δημόσιες παραλίες.

Θα απαγορεύεται το αλκοόλ

Πρόσθεσε ότι το αλκοόλ θα απαγορεύεται και για τους ξένους επισκέπτες, αναφέροντας πως «θα έχουμε αρκετούς τουρίστες που θα έρθουν στη Σαουδική Αραβία για να διασκεδάσουν με άλλους τρόπους».

Το Ριάντ θα προσφέρει τουριστικές θεωρήσεις σε υπηκόους 49 κρατών. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μόνο διαδικτυακά με κόστος περίπου 80 δολάρια και δεν θα υπάρξουν περιορισμοί για ασυνόδευτες γυναίκες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Στους τουρίστες θα απαγορεύεται η πρόσβαση στις ιερότερες πόλεις των μουσουλμάνων Μέκκα και Μεδίνα.

Ο Χαντίμπ τόνισε πως το σουνιτικό Βασίλειο προσβλέπει στην προσέλευση τουριστών από χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, μεταξύ άλλων.

Η Σαουδική Αραβία έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να οικοδομήσει από το μηδέν τουριστική βιομηχανία.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί εκφράζουν φόβους πως οι καταγγελίες διεθνών οργανώσεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σουνιτικό Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της στυγνής δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι πέρυσι, μπορεί να αποτρέψουν ξένους τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα.

Το νέο μέτρο προσέλκυσης τουριστών έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, για τις οποίες η Ουάσιγκτον κατηγόρησε το Ιράν και οι οποίες κλόνισαν την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024