Μακρόστενο νησί που κλείνει από τα δυτικά το ξακουστό Nαβαρίνο, τον κόλπο της Πύλου, η Σφακτηρία αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Μεσσηνίας.

Η Σφακτηρία, γυμνή από δέντρα σήμερα αλλά δασώδης στην αρχαιότητα, είναι κατ’ ουσίαν ένας τεράστιος φυσικός λιμενοβραχίονας (με μήκος 4.000 μ., πλάτος 500-1.000 μ. και ύψος που φθάνει τα 150 μ.), που ορίζει τον κόλπο της Πύλου και τον προστατεύει από το πέλαγος.

Στο νησί θα δείτε το μνημείο των ελλήνων πεσόντων στη μάχη της Σφακτηρίας (26 Απριλίου 1825) —μεταξύ αυτών, ο Τσαμαδός, ο Αναγνωσταράς και ο Σαχίνης—, το μνημείο του γάλλου αξιωματικού Μαλέ, τον τάφο του φιλέλληνα πρίγκιπα Παύλου Mαρία Bοναπάρτη, ανιψιού του Ναπολέοντα, το μνημείο του φιλέλληνα Σανταρόζα, που έχασε τη ζωή του στη μάχη της Σφακτηρίας, και το μνημείο των ρώσων πεσόντων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Κοντά στο μνημείο των Ρώσων βρίσκεται το εκκλησάκι της Αναλήψεως (Παναγούλα), στο δε βόρειο άκρο του νησιού το ύψωμα του Προφήτη Ηλία, όπου έλαβε χώρα το τελικό στάδιο της μάχης μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών το 425 π.Χ., κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου — οι επιζήσαντες Σπαρτιάτες αναγκάστηκαν, τελικά, να παραδοθούν στις δυνάμεις του αθηναίου στρατηγού Κλέωνα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο