Παρασκευή 12 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εφορία: Διπλάσιες δόσεις για πληρωμή οφειλών - Στα 15 ευρώ η ελάχιστη δόση

Εφορία: Διπλάσιες δόσεις για πληρωμή οφειλών – Στα 15 ευρώ η ελάχιστη δόση

Προ των πυλών βρίσκονται οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία με διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων και ελάχιστη μηνιαία δόση 15 ευρώ για τους οφειλέτες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ

Προ των πυλών βρίσκονται οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία με διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων και ελάχιστη μηνιαία δόση 15 ευρώ για τους οφειλέτες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, προς παράταση για έναν μήνα, έως το τέλος Οκτωβρίου, οδεύει η ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία εκπνέει κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν υπερβεί τα 104 δισ. ευρώ και 4 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να απέκρουσε τις πιέσεις των δανειστών για να τεθούν εμπόδια στις ρυθμίσεις χρεών προς την Εφορία.

Η παραδοσιακή γκρίνια περιορίστηκε και το πράσινο φως για περισσότερες δόσεις με εισοδηματικά και όχι περιουσιακά κριτήρια ήρθε πιο κοντά. Οι τελικές λεπτομέρειες αναμένεται να κλειδώσουν εντός της εβδομάδας ενώ τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας πάγιας ρύθμισης, η οποία θα δώσει ανάσα στους φορολογουμένους που δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τους φόρους, θα κινούνται στη λογική της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Οι διπλάσιες οφειλές

Το νέο σύστημα της πάγιας ρύθμισης, το οποίο, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα είναι «μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο και παράλληλα θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις» θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

1 Διπλάσιο αριθμό δόσεων. Για τις τακτικές οφειλές, όπως φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ., ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα θα αυξάνεται έως και 24. Για τις έκτακτες οφειλές, όπως φόρο κληρονομιάς, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Για παράδειγμα, κάποιος που χρωστάει στην Εφορία το ποσό των 10.000 ευρώ, εάν ακολουθήσει σήμερα την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα 875 ευρώ, ενώ με 24 δόσεις η μηνιαία δόση θα περιοριστεί στα 437 ευρώ τον μήνα, γεγονός που θα τον διευκολύνει σημαντικά.

2 Ελάχιστη μηνιαία δόση. Καθορίζεται ελάχιστη μηνιαία δόση στα 15 ευρώ για τους οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

3 Εισοδηματικά κριτήρια. Για οφειλέτες με εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ που θέλουν πάνω από 12 ή 24 δόσεις, ο αριθμός των δόσεων που θα κερδίζουν θα συναρτάται με το εισόδημα του οφειλέτη και όχι με το ύψος της περιουσίας. Ετσι, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος η ετήσια δόση για την εξόφληση των οφειλών θα κυμαίνεται μεταξύ 4% και 10%. Δηλαδή οι έχοντες εισοδήματα πάνω από 10.000 και έως 30.000 ευρώ θα πληρώνουν τον μήνα περίπου 50 – 100 ευρώ. Σήμερα, τις 12 δόσεις μπορεί να τις χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε είτε για ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε ακόμη και για βεβαιωμένες. Συμπληρώνει απλώς ένα ποσό «διαθέσιμου εισοδήματος» και ένα άλλο για προσδοκώμενες εισπράξεις στο μέλλον και εξασφαλίζει τον αριθμό των δόσεων που θέλει ανεξαρτήτως εισοδήματος, περιουσιακής κατάστασης κ.λπ.

4 «Δεύτερη ευκαιρία». Οι οφειλέτες που θα ρυθμίσουν τα χρέη τους με τη νέα πάγια ρύθμιση θα πρέπει να είναι συνεπείς στην εξόφληση των δόσεων. Σε περίπτωση που χάσουν τη ρύθμιση δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται: είτε να μην έχουν δεύτερη ευκαιρία, δηλαδή να μην μπορούν να υπαχθούν ξανά στη ρύθμιση, είτε να τους δίνεται δεύτερη ευκαιρία αλλά να επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο προσαυξήσεων. Σήμερα οι οφειλέτες που χάνουν την πάγια ρύθμιση έχουν την ευκαιρία να υπαχθούν εκ νέου στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων με τους ίδιους όρους.

5 Επιτόκιο. Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται σε 5% ετησίως, όσο δηλαδή είναι και σήμερα. Το επιτόκιο 3% αφορά μόνο την έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων.

6 Αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών. Παράλληλα με τη νέα πάγια ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να τρέξουν το σύστημα της σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2019. Οταν θα ενεργοποιηθεί το μέτρο αυτό, οι οφειλέτες με κλειδωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτούν σταδιακά τον έλεγχό τους κερδίζοντας μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ. Το ακατάσχετο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους δύο οφειλέτες ή 2.036.005 έχουν χρέη έως 500 ευρώ. Με χρέη άνω του 1.000.000 ευρώ εμφανίζονται 8.080 φορολογούμενοι ενώ οφειλές από 501 έως 10.000 ευρώ έχουν 1.421.814 ΑΦΜ. Οι οφειλέτες ποσών από 10.001 έως 100.000 ευρώ ανέρχονται σε 249.208 ενώ έως 1.000.000 ευρώ χρωστάνε 35.088 ΑΦΜ.

Sports in

Ναν: «Εγώ και η ομάδα έχουμε πάρει προσωπικά τις ήττες από τον Ολυμπιακό»

Ο Κέντρικ Ναν μίλησε, μεταξύ άλλων, για το επερχόμενο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024