«Η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική. Εξετάζουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές εισροές και υπό το πρίσμα των δυνητικών απειλών για την ασφάλεια της χώρας» δήλωσε στον Antenna για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε και στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

«Αποφασίστηκαν συνέργειες με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο Αιγαίο. Ενισχύθηκαν με μέσα και με πρόσθετο προσωπικό τα παρατηρητήρια στο Αιγαίο.

Έγινε δανεισμός σκαφών προς στο Λιμενικό Σώμα, επανδρωμένα και με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Η παρουσία των πλωτών μέσων λειτουργεί αποτρεπτικά».

Πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση στον Έβρο, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο αφού η συχνότητα εισροών είναι σαφώς μικρότερη, ωστόσο και εκεί αυξάνονται τα μέτρα επιτήρησης.

Για την ταυτοποίηση προσφύγων – μεταναστών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε:

«Ξέρουμε πόσοι ακριβώς πρόσφυγες και μετανάστες έρχονται. Το από πού έρχονται εξαρτάται από τις δομές ταυτοποίησης, όπου υπάρχει μια καθυστέρηση.

Η μεταχείριση των εισροών αλλάζει. Αλλάζει ο οπτική γωνία που εξετάζει το θέμα η κυβέρνηση. Πρέπει να δούμε σοβαρά και το ζήτημα της δυνητικής απειλής για την ασφάλεια της χώρας, που μπαίνει για πρώτη φορά στο τραπέζι».

Διαβάστε επίσης: Προσφυγικό : Πάνω από 800 αφίξεις σε 48 ώρες – Έκκληση προς Europol

Επιπρόσθετα ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε το ενδεχόμενο να εισρεύσουν στην Ελλάδα φανατικοί τζιχαντιστές, λόγω των εξελίξεων στα τουρκο-συριακά σύνορα. «Ήδη υπάρχουν σχετικά περιστατικά στο παρελθόν.

Υπάρχει επαναπροώθηση, βάσει κατηγοριοποίησης όσων εισέρχονται, αφού διαπιστωθεί η χώρα προέλευσης» δήλωσε σχετικά και προσέθεσε:

«Υπάρχει πίεση προς τους Ευρωπαίους εταίρους για ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα από τον αρμόδιο υπουργό (σ.σ. αν. υπουργός αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος).

Ζητήθηκε ισχυρότερη παρουσία από τη «Frontex» και περισσότερα ΝΑΤΟικά πλοία, ωστόσο το ΝATO δεν ιδρώνει για το ζήτημα. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί».

Για τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε:

«Δεν γνωρίζουμε τη δράση αρκετών ΜΚΟ. Κάποιες λειτουργούν με τρόπους τους οποίους δεν γνωρίζουμε. Το ζητούμενο είναι να γίνει μεγαλύτερος έλεγχος, κάτι που θα γίνει».

Διαβάστε επίσης: Προσφυγικό: Στους 12.000 ο πληθυσμός της Μόριας – «Έτοιμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο» η Κομισιόν

Για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

Σχετικά με την κατάσταση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι γίνεται συνέργεια με το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων για εξεύρεση επενδυτικών σχημάτων που θα επενδύσουν στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

O κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

«Δεν θα κάνουμε όλη τη χώρα μια αμερικανική βάση, απλά θα εμβαθύνουμε τη σχέση μας με τις ΗΠΑ σε ορισμένα σημεία. Οι Αμερικανοί αισθάνονται ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής, λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία.

Έχουν μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους στη χώρα μας».

Για τις δηλώσεις Αποστολάκη περί «Ιμίων»

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του τέως ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη για «στιγμές που παραλίγο να μετεξελιχθούν σε Ίμια», ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Δεν βρεθήκαμε στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας».

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως η χώρα μας είναι σε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την απόκτηση drones, ενώ εξετάζεται και η λύση του leasing.

Παράλληλα εξετάζεται, όπως είπε, το πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών drones με τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο