Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός για προσφυγικό : Αποσυμφόρηση νησιών και ενίσχυση του λιμενικού αποφάσισε η κυβέρνηση

Συναγερμός για προσφυγικό : Αποσυμφόρηση νησιών και ενίσχυση του λιμενικού αποφάσισε η κυβέρνηση

Ενίσχυση των δυνάμεων του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο, καθώς και μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Frontex αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, στη έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ενίσχυση των δυνάμεων του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο, καθώς και μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Frontex αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, στη έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμός  καθώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι τουλάχιστον 2.200 άτομα έφτασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή.

Πρόκειται για τη δεύτερη  σύσκεψη που γίνεται σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων – η προηγούμενη ήταν αυτή του ΚΥΣΕΑ – καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονη ανησυχία για το πως θα μπει «φρένο» στα κύματα προσφύγων που έρχονται από τη γειτονική χώρα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν.Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, Επικρατείας  Γ.Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ.Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Α. Στεφανής και Παρα τω Πρωθυπουργώ Στ.Πέτσας και  Α.Σκέρτσος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, επίσης, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.

Τραγική η κατάσταση στα νησιά

Η κατάσταση στα νησιά είναι τραγική. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, στη Λέσβο πέρασαν 1.383 άτομα που στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο. Στο ίδιο διάστημα πέρασαν στη Χίο 345 άτομα και στη Σάμο 564.

Στη Μόρια μάλιστα, ξεπερνούν τις 12.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στον καταυλισμό που διαθέτει υποδομές για 3.000 άτομα, με αποτέλεσμα να επεκτείνεται τάχιστα σε γειτονικά κτήματα.

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ο εκτελών χρέη διοικητή Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Μυτιλήνης ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους αφού δεν υπάρχει πλέον χώρος ώστε να σταθούν προκειμένου να καταγραφούν. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον πρόχειρο σταθμό πρώτης υποδοχής που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.

«Περισσότεροι μετανάστες στην Ελλάδα από το 2018»

Στη σημαντική αύξηση των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα από πέρσι μέχρι φέτος αναφέρεται δημοσίευμα της Zeit, οπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Από την αρχή της χρονιάς» σημειώνει η Zeit Online, «έφτασαν σχεδόν 50% περισσότεροι πρόσφυγες από ό,τι πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου έφτασαν 32.767 μετανάστες. Πέρσι την ίδια περίοδο ο αριθμός αυτός ανερχόταν στις 22.261. Στην Ιταλία με 6.570 αφίξεις έφτασαν κατά τρεις φορές λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με πέρυσι. Στην Ισπανία έφτασαν εμφανώς περισσότεροι, δηλαδή 17.000 άνθρωποι, οι οποίοι βέβαια ήταν οι μισοί σε σχέση με το 2018».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα βασισμένη σε στοιχεία του ΔΟΜ, στις μεσογειακές χώρες έχουν φτάσει φέτος ήδη 60.000 άνθρωποι, περίπου 20% λιγότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος. «Και ο αριθμός των θυμάτων έχει υποχωρήσει σημαντικά» σημειώνει το δημοσίευμα επισημαίνοντας στη συνέχεια τη διάκριση στην οποία προβαίνει η έκθεση του ΔΟΜ: «Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο ΔΟΜ μετανάστες είναι εκείνοι που αφήνουν τον τόπο κατοικίας τους ανεξάρτητα από το αν το κάνουν από ελεύθερη επιλογή ή επειδή εξαγανάστηκαν να μεταναστεύσουν και ανεξάρτητα από το πόσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στο εξωτερικό. Αντίθετα οι πρόσφυγες αναζητούν προστασία λόγω πολέμου ή επαπειλούμενης δίωξης. Έτσι οι πρόσφυγες είναι και μετανάστες, αλλά όλοι οι μετανάστες δεν είναι και πρόσφυγες.» Αξίζει να σημειωθεί ότι στους αριθμούς που αναφέρονται στην έκθεση περιλαμβάνονται π.χ. και οι οικονομικοί μετανάστες. Τέλος, το δημοσίευμα κλείνει υπενθυμίζοντας ότι «ως επί το πλείστον η κατάσταση των νεοαφιχθέντων είναι δύσκολη στην Ελλάδα εξαιτίας των αυξανόμενων αριθμών», με την κατάσταση στη Μόρια να παραμένει κρίσιμη. «Συνολικά τον Αύγουστο» γράφει η Zeit Online «παρέμεναν στην Ελλάδα 24.000 άνθρωποι, το 40% εκ των οποίων ήταν βάσει στοιχείων του ΟΗΕ ανήλικοι».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024