Το βρετανικής σημαίας δεξαμενόπλοιο Stena Impero, που ακινητοποίησε η Τεχεράνη στις 19 Ιουλίου, θα ελευθερωθεί σύντομα, δήλωσε ο Αλλαχμοράντ Αφιφιπούρ, γενικός διευθυντής του Λιμενικού και Ναυτιλιακού Οργανισμού της επαρχίας Χορμοζγκάν, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Στα Στενά του Ορμούζ

Το Stena Impero ακινητοποιήθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης στον θαλάσσιο δίαυλο των Στενών του Ορμούζ για φερόμενες παραβιάσεις των κανόνων ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες αφότου η Βρετανία ακινητοποίησε ιρανικό δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, το οποίο απελευθερώθηκε τον Αύγουστο.

«Μετά την έκδοση της απόφασης για τερματισμό, μετά από 65 ημέρες, κράτησης του βρετανικού δεξαμενοπλοίου Stena Impero, αυτό σύντομα θα αποπλεύσει από το λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς και θα κινηθεί προς τα διεθνή ύδατα», δήλωσε ο Αφιφιπούρ.

Η διαδικασία αναχώρησης του τάνκερ από τα ιρανικά χωρικά ύδατα έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά η δικαστική υπόθεση ενάντια στο πλοίο εξακολουθεί να είναι ανοιχτή και η απόφαση θα ανακοινωθεί, πρόσθεσε ο ιρανός αξιωματούχος. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε θα αφεθεί ελεύθερο το Stena Impero.

«Εντός ωρών»

Νωρίτερα χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής εταιρείας Stena Bulk, στην οποία ανήκει το πλοίο, ο Ερικ Χάνελ, γνωστοποίησε ότι το δεξαμενόπλοιο ενδέχεται να ελευθερωθεί εντός ωρών.

«Λάβαμε πληροφορίες το πρωί ότι φαίνεται πως θα ελευθερώσουν το πλοίο Stena Impero εντός των επόμενων ωρών. Επομένως, καταλαβαίνουμε πως η πολιτική απόφαση για την ελευθέρωση του πλοίου ελήφθη», είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Σουηδίας SVT.

Ο Χάνελ, αργά χθες, δήλωσε στο Reuters ότι έφτασε στο Ιράν, αναφέροντας πως «δυστυχώς δεν έχουν υπάρξει περαιτέρω εξελίξεις, αλλά επιμένουμε και ελπίζουμε να βρεθεί λύση στο εγγύς μέλλον».

Η εκπρόσωπος της Stena Bulk, νωρίτερα χθες, είπε ότι το πλοίο εξακολουθεί να κρατείται και πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο