Μετά το πλήθος αντιδράσεων και ειρωνικών σχολίων που προκάλεσε η επιβολή από ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υψηλού προστίμου 500 ευρώ όταν εντόπισαν πελάτη σε συνοικιακό φούρνο να μην έχει απόδειξη για ένα κουλούρι, πηγές της ΑΑΔΕ παρέχουν διευκρινίσεις, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο νόμος προβλέπει κυρώσεις, ακόμα και για μη έκδοση έστω και μίας απόδειξης, ανεξαρτήτως ποσού.

Οι ίδιοι δεν αποκλείουν την διαγραφή του προστίμου, απαντούν, ωστόσο, σε όσους βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα και να «αμφισβητήσουν» το έργο και τα κριτήρια των ελεγκτών ότι «από  έναν πρώτο έλεγχο φαίνεται να υπάρχουν ορισμένα σημεία σχετικά με τη συνολική φορολογική συμμόρφωση της συγκεκριμένης εταιρείας, που παραμένουν αδιευκρίνιστα και για τα οποία θα απαιτηθεί ενδελεχής έλεγχος.

Το κουλούρι που στοίχισε στον φούρναρη… χρυσάφι

Η όλη υπόθεση προέκυψε κατά τη διάρκεια ελέγχων από ελεγκτές της ΑΑΔΕ στον Πύργο Ηλείας για την έκδοση αποδείξεων.

Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών μπήκαν και σε ένα αρτοποιείο της πόλης. Εκεί, διαπίστωσαν ότι στον φούρνο βρισκόταν μια πελάτισσα που ενώ είχε στα χέρια της ένα κουλούρι, δεν διέθετε απόδειξη για αυτό.

Ο ιδιοκτήτης του φούρνου φέρεται να υποστήριξε ότι η πελάτισσα ήταν η μητέρα του και ότι της χάρισε το κουλούρι και για αυτό δεν είχε εκδώσει απόδειξη.

Οι ελεγκτές ζήτησαν τότε από τον καταστηματάρχη την μνήμη της ταμειακής μηχανής που έδειξε ότι εκείνη την ημέρα είχε μεν εκδώσει αρκετές αποδείξεις, αλλά η συνολική αξία τους ήταν περίπου 70 ευρώ.

Θεωρώντας ότι ο τζίρος για τον οποίο κόπηκαν αποδείξεις είναι μικρός και κατ’ επέκταση ότι ο ιδιοκτήτης του φούρνου δεν εκδίδει όλες τις αποδείξεις, οι ελεγκτές του επέβαλαν πρόστιμο για τη μη έκδοση απόδειξης για το κουλούρι, που στοίχιζε 80 λεπτά.

Τηρώντας λοιπόν κατά γράμμα τον νόμο επέβαλαν στον φούρναρη πρόστιμο 500 ευρώ.

Έντονες αντιδράσεις

Το θέμα πήρε αμέσως διαστάσεις με πολλούς μάλιστα να σπεύδουν να ειρωνευτούν την ΑΑΔΕ ότι πάλι «έβγαλε λαβράκι» και ότι χτυπάει τη φοροδιαφυγή επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα σε φούρναρη για τη μη έκδοση απόδειξης για πώληση ενός κουλουριού αξίας 80 λεπτών.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θυμήθηκαν τη γιαγιά στη Θεσσαλονίκη που πωλούσε τερλίκια, αλλά και την περίπτωση της επίσης ηλικιωμένης στην Κατερίνη που πουλούσε χόρτα σε λαϊκή αγορά.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ ζήτησε αμέσως πλήρη ενημέρωση για το περιστατικό προκειμένου προφανώς να κρίνει αν πρέπει να παρέμβει, όπως είχε πράξει και στις δύο παραπάνω υποθέσεις.

Τι λένε πηγές της ΑΑΔΕ

Παρεμβαίνοντας στην όλη υπόθεση πηγές της ΑΑΔΕ, έσπευσαν καταρχάς να υπερασπιστούν το έργο των ελεγκτών ξεκαθαρίζοντας ότι ο νόμος προβλέπει κυρώσεις, ακόμα και για μη έκδοση έστω και μίας απόδειξης, ανεξαρτήτως ποσού.

Η διαγραφή ή όχι του προστίμου θα εξαρτηθεί από τις περαιτέρω εξηγήσεις, που θα δώσει η εν λόγω ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία (υπόχρεη να τηρεί διπλογραφικά βιβλία), όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία, επισημαίνουν οι ίδιοι.

Πάντως, όπως προσθέτουν, «από έναν πρώτο έλεγχο φαίνεται να υπάρχουν ορισμένα σημεία σχετικά με τη συνολική φορολογική συμμόρφωση της συγκεκριμένης εταιρείας, που παραμένουν αδιευκρίνιστα και για τα οποία θα απαιτηθεί ενδελεχής έλεγχος».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο