Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προοδευτικό όραμα Τσίπρα: Αοριστίες στο εναλλακτικό μοντέλο που παρουσίασε στη ΔΕΘ

Προοδευτικό όραμα Τσίπρα: Αοριστίες στο εναλλακτικό μοντέλο που παρουσίασε στη ΔΕΘ

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε σε αδρές γραμμές το «προοδευτικό όραμα του ΣΥΡΙΖΑ» από το βήμα της 84ης ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ σε αδρές γραμμές ένα «προοδευτικό όραμα του ΣΥΡΙΖΑ» για την επόμενη ημέρα.

Προεκλογικά είχε ασκηθεί κριτική στον Αλέξη Τσίπρα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της εξόδου από τα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε να έχει ένα όραμα για το μέλλον της χώρας και αυτό φαίνεται ότι του στοίχισε στις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Έτσι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε από το βήμα της ΔΕΘ να παρουσιάσει ένα όραμα -ένα προοδευτικό όραμα που υποτίθεται ότι αντιπαρατίθεται στην «παλινόρθωση του Δεξιού κράτους» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Προκειμένου να καλύψει την ανάγκη αυτή, αναφέρθηκε σε 4 άξονες στους οποίους στηρίζεται το «προοδευτικό όραμα» του ΣΥΡΙΖΑ και τους «πασπάλισε» με εύηχες θεωρητικές διατυπώσεις στο γνωστό στυλ: «πραγματική ισότητα, δημοκρατική πολυφωνία, διαφάνεια», που όπως οι πολίτες είδαν στην πράξη τα χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα δεν έχουν κάποια ουσιαστική, πρακτική εφαρμογή.

Το προοδευτικό όραμα του Αλέξη Τσίπρα

«Είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα πρέπει και μπορεί να βαδίσει έναν άλλο δρόμο. Ριζικά διαφορετικό, σε άλλη κατεύθυνση, σύγχρονο και ουσιαστικά προοδευτικό. Και πρόοδος είναι: Η πραγματική ισότητα, η δημοκρατική πολυφωνία, η διαφάνεια. Πρόοδος είναι η δίκαιη ανάπτυξη με την εργασία στο επίκεντρο και με προστασία του περιβάλλοντος. Πρόοδος είναι ο σεβασμός στην πατρίδα του άλλου, του όποιου άλλου, όχι μόνο του ισχυρού. Πρόοδος είναι οι εγγυήσεις ελευθερίας και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα.

»Αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες οικοδομείται ένα πραγματικά προοδευτικό πολιτικό σχέδιο για την κοινωνία, τους θεσμούς και την οικονομία. Για να μην πάνε χαμένες οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που αναδύονται σε αυτή την ιστορική φάση για την χώρα. Διότι δική μας ευθύνη δεν είναι απλώς και μόνο η κριτική στην κυβέρνηση και τις επιλογές της. Δική μας ευθύνη είναι να παρουσιάζουμε σε κάθε στιγμή μια συνολική εναλλακτική πρόταση. Θέλω να συνοψίσω σε τέσσερις προτεραιότητες του εναλλακτικού μας σχεδίου για την κοινωνία και την οικονομία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και εξειδίκευσε:

Προτεραιότητα πρώτη: Η Δίκαιη ανάπτυξη

«Το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης δεν επενδύει στην ανταγωνιστικότητα μόνο των τιμών αλλά στην ανταγωνιστικότητα ποιότητας. Και για να το επιτύχουμε αυτό είναι αναγκαία η στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και των επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.  ιότι θέλουμε μια οικονομία έντασης γνώσης και όχι έντασης εργασίας.

»Άρα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην ψηφιακή οικονομία, αλλά και σε στοχευμένες επενδύσεις στον Τουρισμό που θα συνδέουν τις τουριστικές μονάδες με την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην υποστήριξη της αγροτικής ανάπτυξης και παραγωγής με ιδιαίτερη στήριξη των ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων. Με ουσιαστική στήριξη των νέων αγροτών αλλά νέων υγιών συνεταιρισμών.

»Η μονόπλευρη στοχοπροσήλωση, επίσης, στον τουρισμό και στο real estate -όπως φαίνεται να προωθεί η σημερινή κυβέρνηση- δεν μπορεί να αποδώσει ούτε να οδηγήσει από μόνο του σε ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Το ίδιο ισχύει και για την οικοδομή που δεν μπορεί να παίξει σήμερα το ρόλο της ατμομηχανής της ανάπτυξης όπως στο παρελθόν. Ακόμα και σε αυτόν τον τομέα λοιπόν δεν αρκούν οριζόντια μέτρα αλλά χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές. Άρα στον τομέα των κατασκευών και της ακίνητης περιουσίας έμφαση πρέπει να δοθεί στην ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος, στην επανάχρηση και ανάπλαση χώρων και παλιών εγκαταστάσεων, στην περιβαλλοντική αποκατάσταση επιβαρυμένων περιοχών.

»Διότι δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη χωρίς την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό εμείς είμαστε εδώ για να πρωταγωνιστήσουμε στη μάχη για ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια με άμεσους στόχους 32% παραγωγή ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030.

»Και τέλος: δεν υπάρχει Δίκαιη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, ανάπτυξη για όλους, χωρίς την εργασία στο επίκεντρο.  Χωρίς αύξηση των μισθών, χωρίς κλαδικές συλλογικές συμβάσεις αλλά και θεσμικές εγγυήσεις για την προστασία των εργαζομένων. Διότι στο δικό μας μοντέλο δεν είναι η ανάπτυξη προϋπόθεση για την αύξηση των μισθών αλλά η αύξηση των μισθών προϋπόθεση για την ανάπτυξη.»

Προτεραιότητα δεύτερη: Η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους

«Βάλαμε τα θεμέλια στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια αλλά και την κοινωνική ασφάλιση. Και πρέπει να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις και να προχωρήσουμε μπροστά. Με κύριο στόχο τον περιορισμό των ανισοτήτων, δηλαδή την ισότητα αποτελέσματος. Και όχι απλώς την ισότητα ευκαιριών που θέλουν οι φιλελεύθεροι.

»Διότι στον 21ο αιώνα καμία κοινωνία δεν πρέπει να εκδικείται και να περιθωριοποιεί όσους αποτυγχάνουν, όσους βρέθηκαν μπροστά σε ανυπέρβλητα εμπόδια, αλλά και όσους είχαν την ατυχία να μην ανήκουν στην τάξη των «κληρονόμων»».

Προτεραιότητα Τρίτη: Η ψηφιοποίηση της Δημόσιας διοίκησης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Δημόσιας Διοίκησης που θα λειτουργεί προς όφελος όλων: με διαφάνεια, αξιοκρατία και κοινωνική λογοδοσία. Μια διοίκηση που θα σέβεται τους πολίτες και θα λειτουργεί με απλές και ψηφιοποιημένες διαδικασίες και θα ελέγχει την τήρηση των κανόνων της ιδιωτικής οικονομίας με ουδετερότητα και αντικειμενικότητα.

»Και είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους που εμείς ξεκινήσαμε, με σοβαρούς όρους για να τελειώνουμε οριστικά με τα πελατειακά δίκτυα.
Όπως επίσης και την ολοκλήρωση της τεράστιας προσπάθειας που ξεκινήσαμε για το Ψηφιακό Δημόσιο, με την αναβάθμιση των υποδομών και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων».

Προτεραιότητα τέταρτη: Η διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών

«Στη δική μας προοπτική και αντίληψη η ελευθερία και η ασφάλεια είναι έννοιες συμπληρωματικές και όχι αντιθετικές. Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε για ένα κράτος που την ίδια ώρα που καταπολεμά το έγκλημα και διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών την ίδια ώρα διευρύνει δικαιώματα και ελευθερίες. Οι προτεραιότητες μας και αυτό το σχέδιό μας για την κοινωνία και την οικονομία είναι που μπορούν να εγγυηθούν μια αληθινά προοδευτική πορεία που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτός είναι ο πραγματικά προοδευτικός δρόμος για τη χώρα.

»Αλλά αυτός ο δρόμος δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Την Ευρώπη που χρειάζεται μια συνολική αλλαγή πλεύσης. Για να απαντήσει στις ανάγκες των λαών της και όχι στις ανάγκες των οικονομικά ισχυρών. Για να πολεμήσει τον εθνικισμό και την ακροδεξιά. Σε αυτή τη μάχη σε Ελλάδα και Ευρώπη θα είμαστε όλοι εδώ. Στη πρώτη γραμμή.»

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024