Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Politico: Το Ισραήλ κατηγορείται ότι έβαλε «κοριούς» σε τηλέφωνα του Τραμπ

Politico: Το Ισραήλ κατηγορείται ότι έβαλε «κοριούς» σε τηλέφωνα του Τραμπ

Σύμφωνα με πρώην κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ τους οποίους επικαλείται το Politico, οι συσκευές επιτήρησης των κινητών τηλεφώνων είχαν πιθανώς τοποθετηθεί την τελευταία διετία

«Κοριούς» κοντά στο Λευκό Οίκο, πιθανότατα για την παρακολούθηση των συνδιαλέξεων του Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να τοποθέτησε το Ισραήλ, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να διαψεύδει οργισμένος τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με πρώην κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ τους οποίους επικαλείται το Politico, οι συσκευές επιτήρησης των κινητών τηλεφώνων είχαν πιθανώς τοποθετηθεί την τελευταία διετία.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι συσκευές επιτήρησης των κινητών τηλεφώνων φέρεται να είχαν ως στόχο τις συνομιλίες του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ και στενών συνεργατών του, χωρίς πάντως να είναι σαφές εάν οι προσπάθειες ήταν επιτυχείς. «Ήταν αρκετά σαφές ότι οι Ισραηλινοί ήταν υπεύθυνοι» ανέφερε χαρακτηριστικά πρώην ανώτερος αξιωματούχος της μυστικής υπηρεσίας.

Ισραήλ: Απόλυτςε ανοησίες

Πάντως, κατά την άφιξή του στο Σότσι, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με  τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Νετανιάχου διέψευσε κατηγορηματικά το ρεπορτάζ. «Έχουμε μια ντιρεκτίβα, έχω μια ντιρεκτίβα, καθόλου κατασκοπεία στις ΗΠΑ… Δεν υπάρχουν κατάσκοποι. Και (αυτή η ντιρεκτίβα) εφαρμόζεται σθεναρά, χωρίς καμία εξαίρεση. Το ρεπορτάζ, πρόσθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, είναι «εντελώς κατασκεύασμα… εντελώς κατασκεύασμα».

Αλλά και ο εκπρόσωπος της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, Ελάντ Στροχμάιερ αντέδρασε κάνοντας λόγο για «απόλυτες ανοησίες». «Το Ισραήλ δεν διεξάγει επιχειρήσεις κατασκοπείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τελεία και παύλα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ουδέν σχόλιον» από τον Λευκό Οίκο

Σύμφωνα με το Politico, ο Λευκός Οίκος, όπως εξάλλου και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το FBI, αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο.

«Δεν γνωρίζω να λογοδότησε κανείς» είπε πρώην αξιωματούχος. «Η αντίδραση (του Λευκού Οίκου) ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με το πώς θα αντιδρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Μ’ αυτήν που έχουμε τώρα λαμβάνονται υπόψη άλλοι υπολογισμοί όσον αφορά στη διευθέτηση τέτοιων θεμάτων».

Περίπου τον Οκτώβριο του 2018, στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικών είχαν βρει στοιχεία για τις συσκευές παρακολούθησης κοντά στον Λευκό Οίκο, αλλά και άλλες τοποθεσίες -κλειδιά στην Ουάσιγκτον και προώθησαν τα ευρήματά τους στις αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Το FBI και άλλες υπηρεσίες που ερεύνησαν την υπόθεση «έδειξαν» το Ισραήλ, είπαν οι αξιωματούχοι.

Το δημοσίευμα επικαλείται πρώην αξιωματούχους και άτομα που εργάστηκαν σε προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις ότι είναι διάχυτη η ανησυχία ότι το Ισραήλ κατασκοπεύει τον Λευκό Οίκο. «Οι Ισραηλινοί είναι πολύ επιθετικοί» είπε ένας εξ’ αυτών. «Τους ενδιαφέρει πρωτίστως η προστασία του ισραηλινού κράτους και κάνουν ό,τι θεωρούν αναγκαίο για να πετύχουν το στόχο αυτό».

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024