Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέος πολιτικός κύκλος

Νέος πολιτικός κύκλος

Η ατζέντα στα θεσμικά προβλήθηκε από τον Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αλλά στην πραγματικότητα ο νέος πολιτικός κύκλος δεν θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη

Υπό μία έννοια, το ΠΑΣΟΚ ή τουλάχιστον ένα σημαντικό κομμάτι του, θα είναι στη ΔΕΘ και τα δύο Σαββατοκύριακα. Μοιρασμένο στο Βελλίδειο, ανάμεσα στους χειροκροτητές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Η συμπίεση στον κεντροαριστερό χώρο θα γίνει εμφανής και από το βήμα, όπου θα αναμετρηθούν με διαφορά μιας εβδομάδας οι δύο μονομάχοι. Το πλάνο της Διεθνούς Εκθεσης, άλλωστε, ανέκαθεν βοηθούσε τον δικομματισμό – και ο νέος δικομματισμός δεν πρόκειται να επιτρέψει σε άλλους να ανασάνουν.

Εστω και εκ του αποτελέσματος, προεξοφλείται ότι σε αυτό Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινηθούν συναινετικά. Κατά τα λοιπά, δύο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές η ΔΕΘ θα επιβεβαιώσει την πρωτοκαθεδρία Μητσοτάκη και την αμηχανία της αντιπολίτευσης. Συμβαίνει σχεδόν πάντοτε – και τα φετινά εγκαίνια δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση. Την πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη θα επιβεβαιώνει και η πολυπληθής ομάδα υπουργών και κυβερνητικών στελεχών που εκδράμουν στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα βρίσκεται κι εκεί στην πρώτη γραμμή. Ο υπουργός Επικρατείας οφείλει να εκπέμπει ένα σήμα συντονιστή της υπουργικής ομάδας σε κάθε εκδήλωση.

Επιστρέφοντας στην εισαγωγή, ο καθηγητής (του Συνταγματικού Δικαίου) Γεραπετρίτης θα μπορούσε να αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση ότι η πολιτική διεύρυνση της ΝΔ που επιδίωκει ο Κυριάκος Μηστοτάκης από το 2016, όχι μόνον έχει πάρει τον δρόμο της, αλλά ανταμείβεται.

Ο υπουργός Επικρατείας δεν είχε σχέση με τη ΝΔ πριν ο Μητσοτάκης αναλάβει το τιμόνι του κόμματος. Μέχρι τότε η σύνδεσή του με το πολιτικό στερέωμα περιοριζόταν σε έναν συμβουλευτικό ρόλο στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης επί Γιώργου Παπανδρέου. Το ερώτημα ορισμένων εάν ο Γεραπετρίτης ήταν ένας δεξιός συνταγματολόγος που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Παπανδρέου ή ένας πασόκος πανεπιστημιακός που βρέθηκε δίπλα στον Μητσοτάκη, δεν έχει καμία σημασία για τη σημερινή κυβέρνηση. Στο τωρινό κυβερνητικό σχήμα, άλλωστε, υπάρχουν αρκετά στελέχη με περγαμηνές σε άλλους κομματικούς χώρους, για να σταθεί κάποιος στον υπουργό Επικρατείας. Οι προβολείς θα στραφούν στον Γεραπετρίτη περισσότερο για τη θέση ισχύος που του προσφέρει το νέο κυβερνητικό οργανόγραμμα και η θέση στον στενό πυρήνα των εμπίστων του Πρωθυπουργού.

Το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» που προετοιμάστηκε στην αντιπολίτευση και αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, φέρει την υπογραφή του – αλλά αυτό ήταν μόνον η αρχή. Εκ θέσεως και ιδιότητας, η διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος που ξεκινά σε 15 ημέρες στη Βουλή, δεν πρόκειται να προχωρήσει χωρίς τη δική του εποπτεία. Ούτε ένα σχέδιο για μεταφορά της σύγκρουσης με την αντιπολίτευση στο πεδίο των εξεταστικών επιτροπών.

Στα θεσμικά ο Γεραπετρίτης φαίνεται να είναι το αυτί και τα μάτια του Μητσοτάκη. Ακόμη και μια νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να ανοίξει ένας δρόμος για την παρουσία μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας, εν γνώσει των συνταγματικών περιορισμών και εμποδίων, συζητείται ήδη στο γραφείο του. Και, βέβαια, στο ίδιο γραφείο βρίσκεται και το κέντρο παρακολούθησης του νομοθετικού χρονοδιαγράμματος της κυβέρνησης – εν ολίγοις, την πορεία υλοποίησης του νομοθετικού έργου κάθε υπουργείου.

Η ατζέντα στα θεσμικά προβλήθηκε από τον Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αλλά στην πραγματικότητα ο νέος πολιτικός κύκλος δεν θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη. Η νέα περίοδος θα εγκαινιαστεί τον Μάρτιο του 2020, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν θα γνωρίζουμε τον επόμενο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και θα έχει αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Η εποχή Μητσοτάκη μπορεί να ξεκινήσει όταν όλα τα κομμάτια στο παζλ της εγχώριας εξουσίας έχουν συμπληρωθεί από τον ίδιο. Το δόγμα «ο νικητής τα παίρνει όλα» μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά ο καθηγητής Γεραπετρίτης θα είναι και εκεί, να υπερασπιστεί τις επιλογές. Οπως στην προεδρική εκλογή, για παράδειγμα, όπου στην πέμπτη και τελευταία ψηφοφορία μπορεί να αρκεί μια απλή πλειοψηφία επί των παρόντων.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024