Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης μετά το 2020

Μητσοτάκης: Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης μετά το 2020

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του έκανε σαφές ότι δεν θα μιλήσει με γενικά συνθήματα που θα χαθούν στο χρόνο και στη λήθη αλλά συγκεκριμένα για θέματα που αφορούν την Οικονομία και την Ανάπτυξη

Μέτρα – ανάσα για εκατομμύρια πολίτες,  επιχειρήσεις καθώς και για όσους δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη ενώ προανήγγειλε πως μεσοπρόθεσμα, όχι όμως εντός του 2020 καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του έκανε σαφές ότι δεν θα μιλήσει με γενικά συνθήματα που θα χαθούν στο χρόνο και στη λήθη αλλά συγκεκριμένα για θέματα που αφορούν την Οικονομία και την Ανάπτυξη.

Πηγή: onetv.gr

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μείωση στο φόρο επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και στα μερίσματα από 10% σε 5%. Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε και σε ένα θετικό μέτρο που αφορά όσους ασχολούνται με τον κατασκευαστικό τομέα, αφού για τα επόμενα τρία χρόνια αναστέλλεται ο ο ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές.

Επίσης – όπως ανακοίνωσε – θα δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για όσους θέλουν να ανακαινίσουν ή να αναβαθμίσουν τα κτίρια. Με αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός δίνει κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων να αναμορφώσουν και να εκσυγχρονίσουν τα σπίτια τους ενώ ταυτόχρονα θα τονώσει την αγορά. Ο κ. Μητσοτάκης επιφύλασσε ένα ακόμη θετικό μέτρο καθώς αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

Μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ

Μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ την οποία έχουν δει ήδη στα εκκαθαριστικά χιλιάδες έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα έως  10.000 ευρώ στο 9% από 22%.

Ανακοίνωσε ακόμη πως μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης. Πρόκειται για ένα μέτρο έκπληξη το οποίο αναμένεται να ανακουφίσει εκατομμύρια φορολογούμενους.

Μέχρι σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης είναι 2% για εισοδήματα έως 20.000, στο 6,5% για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ, στο 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 και στο 9% για εισοδήματα έως 220.000.

Αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος, ξεκινάει από τα 600 ευρώ και φθάνει μέχρι και τα 1.000 ευρώ.

Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί

Μέσα στο 2020, ανέφερε, θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

Τα βρεφικά είδη, πρόσθεσε καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Ακόμη ανακοίνωσε τα εξής μέτρα: 

  • Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
  • Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μπουναμάς» και θα καταβληθεί στο τέλος του 2020. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ανέφερε ότι η προστασία της συγκεκριμένης κατηγορίας θα πάρει πιο θεσμική και μόνιμη μορφή. Το Φορολογικό Νομοσχέδιο, πρόσθεσε,  που θα κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα στη Βουλή, έρχεται να υπηρετήσει συνολικά την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τόσο στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, όσο και στο νέο βελτιωμένο σύστημα των 120 δόσεων. Αναφορικά με τις επενδύσεις υπογράμμισε ότι προωθούνται  άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών.

Για το τελευταίο, είναι ζήτημα ημερών – όπως είπε –  να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ακόμη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες έως το 2023 η οποία θα ξεκινήσει από την  1η Ιουλίου του 2020  ενώ πρόσθεσε πως μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα.

Με τη μείωση των εισφορών, σημείωσε ο πρωθυπουργός, οι εργαζόμενοι θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους.

«Αλλά και οι επιχειρήσεις θα δουν μείωση του κόστους ανά απασχολούμενο. Και αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της μόνιμης απασχόλησης. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας και της κατάχρησης των ευέλικτων μορφών εργασίας, θεσπίζουμε αμέσως προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση».

Έτσι ώστε, συμπλήρωσε,  να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση. «600.000 συμπολίτες μας θα διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους».

Συνετή δημοσιονομική πολιτική

Στο μέτωπο της Οικονομίας, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα ακολουθήσουμε συνετή δημοσιονομική πολιτική.

«Κάθε μέτρο μας είναι αυστηρά κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητές μας. Ταυτόχρονα, όμως, στρεφόμαστε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης».

Επενδύσεις

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στον τομέα των επενδύσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πριν ακόμη κλείσει το 2019 προωθούνται με ταχύτητα πολλά δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια τα οποία θα προσφέρουν στη χώρα δημόσια έσοδα και στους πολίτες θέσεις εργασίας και καλές αμοιβές:

«Στο Ελληνικό δημοσιεύθηκαν οι τρεις κομβικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για το πάρκο, το παράκτιο μέτωπο και το καζίνο. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα εισπράξει αμέσως την προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024