Ο βρετανός μετρ των μυθιστορημάτων κατασκοπείας Τζον Λε Καρρέ σκιαγραφεί στο τελευταίο του βιβλίο το πορτραίτο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ως κάποιου εντελώς αδαή, ενώ χαρακτηρίζει το Brexit «καθαρή τρέλα», σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα The Guardian.

Το μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται το 2018 και έχει τίτλο «Agent Running in the Field» αφηγείται την ιστορία του Νατ, ενός 47χρονου πράκτορα της MI5, της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο οποίος ανησυχεί για το μέλλον της χώρας του και αποκαλύπτει στην κόρη του τις επιλογές που έκανε στην καριέρα του.

Εκείνη την εποχή, ο Τζόνσον ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών, μια θέση την οποία τελικά εγκατέλειψε τον Ιούλιο του 2018 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στρατηγική της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι όσον αφορά το Brexit, της οποίας τον θώκο πήρε τελικά ένα χρόνο αργότερα.

Δείτε ακόμα – BBC: Βρετανοί βουλευτές προτίθενται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για την αναβολή του Brexit

Η Βρετανία σε «ελεύθερη πτώση»

Περιγράφοντας μια Βρετανία σε «ελεύθερη πτώση, ο Νατ παρουσιάζει τους λόγους που τον κάνουν να αμφιβάλλει για το κατά πόσο η κυβέρνηση στη χώρα του είναι δημοκρατική.

«Μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Τόρις (του Συντηρητικού Κόμματος) πάρα πολύ δευτεροκλασάτη. Ένας εντελώς αδαής στη θέση του υπουργού Εξωτερικών για τον οποίο πρέπει να δουλεύω. Το Εργατικό Κόμμα δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση. Καθαρή τρέλα το Brexit», τονίζει στην κόρη του.

Το μυθιστόρημα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ,  θα κυκλοφορήσει στη Βρετανία στις 17 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τζόνσον, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός τον Ιούλιο, θέλει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία διαζυγίου.

Ο 87χρονος Τζον Λε Καρέ είναι φιλοευρωπαίος συγγραφέας διεθνούς κύρους, ενώ εδώ και πολύ καιρό εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο Brexit.

Μάλιστα, σε ανοικτή επιστολή τον Μάιο, ο Λε Καρρέ καλούσε μαζί με δεκάδες ακόμη συγγραφείς τους πολίτες, και ειδικότερα τους αναγνώστες, να στηρίξουν την ΕΕ και να μετάσχουν στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, στις οποίες το κόμμα του Brexit του ευρωφοβικού Νάιτζελ Φάρατζ, αναδείχτηκε νικητής στη Βρετανία.

Δείτε ακόμα- Νέα συμφωνία με την ΕΕ επιδιώκει ο Μπόρις Τζόνσον

Ο μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος

Ο Τζον Λε Καρρέ –ή Ντέιβιντ Κόρνγουελ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα– είναι ο συγγραφέας που ανήγαγε το μυθιστόρημα κατασκοπίας σε λογοτεχνία αξιώσεων.

Γεννήθηκε το 1931 στο Ντόρσετ, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και στο Λίνκολν Κόλετζ της Οξφόρδης, δίδαξε για δύο χρόνια στο Ίτον και από το 1959 ως το 1964 υπηρέτησε στο Βρετανικό Διπλωματικό Σώμα.

Το βιβλίο που του χάρισε διεθνή αναγνώριση είναι το τρίτο του μυθιστόρημα, Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο (1963), το οποίο αποτελεί έκτοτε σημείο αναφοράς όχι μόνο ενός λογοτεχνικού είδους αλλά και μιας ιστορικής περιόδου του 20ου αιώνα. Το 2005 η Λέσχη Βρετανών Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας το επέλεξε ως το καλύτερο μυθιστόρημα των τελευταίων πενήντα ετών και απένειμε στον Τζον Λε Καρέ το βραβείο Dagger of Daggers.

Τα επόμενα έργα του εδραίωσαν τη φήμη του και απέσπασαν πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τα βραβεία Έντγκαρ και Σόμερσετ Μομ. Στα πιο πρόσφατα περιλαμβάνονται τα Ο Ράφτης του Παναμά, Ο Επίμονος Κηπουρός, Απόλυτοι Φίλοι και Το Τραγούδι της Ιεραποστολής.

Γράψτε το σχόλιο σας