Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Εγκρίθηκε ο διορισμός του Άγγελου Μπίνη ως επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Βουλή: Εγκρίθηκε ο διορισμός του Άγγελου Μπίνη ως επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Με τη θετική γνώμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και χωρίς αρνητική ψήφο εγκρίθηκε, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο διορισμός του Άγγελου Μπίνη στη θέση του διοικητή της νέας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Με τη θετική γνώμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και χωρίς αρνητική ψήφο εγκρίθηκε, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο διορισμός του προταθέντος από το υπουργικό συμβούλιο Άγγελου Μπίνη για τη θέση του διοικητή της νέας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών», διευκρινίζοντας ότι η ψήφος τους δεν έχει σχέση με το πρόσωπο του κ. Μπίνη αλλά με τη διαδικασία. Αναγνώρισαν ότι ο κ. Μπίνης έχει ένα εξαιρετικά αξιόλογο βιογραφικό, αλλά και διεθνή εμπειρία στο τομέα της αντιμετώπισης και καταπολέμησης της διαφθοράς.

«Πρώτος στόχος η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών»

«Στόχος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς με δράσεις ενίσχυσης της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς», ανέφερε ο κ. Μπίνης, αναπτύσσοντας στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών τις προτεραιότητες της ανεξάρτητης Αρχής. Όπως σημείωσε, «νούμερο ένας στόχος, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η ενίσχυση του μηχανισμού λογοδοσίας και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών.

Παράλληλα, απέρριψε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι από τη στιγμή που η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είναι υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη: «Δεν υπάγεται στον πρωθυπουργό η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αλλά στους Έλληνες πολίτες, με την Επιτροπή Θεσμών να αποφασίζει μετά από εισήγηση του υπουργικού συμβουλίου. Αυτό είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά και είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση».

«Πρέπει να χτυπήσουμε τις αιτίες της διαφθοράς»

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η χώρα μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ουραγός στα φαινόμενα διαφθοράς, τόνισε πως «πρέπει να χτυπήσουμε τις γενεσιουργές αιτίες και όχι τα συμπτώματα». «Οι αιτίες είναι πολλές για τη διαφθορά στη χώρα μας» είπε, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, την έλλειψη πολιτικής βούλησης, την απουσία προγραμματισμού ελεγκτικών προτύπων, τις αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών, τους επιθεωρητές που δεν έχουν πάει ποτέ σε ένα σεμινάριο, την υπολειτουργία υπηρεσιών και την αποτυχία διαχείρισης καταγγελιών.

«Ένας θεσμικός επενδυτής που θέλει να έρθει και να επενδύσει στην Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να ψάξει τα πρωτογενή δεδομένα. Κοιτάει τους δείκτες διαφθοράς. Σε ένα σεμινάριο στο Περού για τη διαφθορά, στο οποίο συμμετείχα, μου είχε πει: «Τι ξέρετε εσείς στην Ελλάδα για τη διαφθορά;» Και του απάντησα πως «αν δεν ξέρει ο Έλληνας για το τι είναι διαφθορά, θα σας πει ο Φινλανδός που ενδεχομένως δεν την έχει αντιμετωπίσει;»», είπε ο κ. Μπίνης και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες δεν υστερούν σε τίποτα από άλλους ξένους συναδέλφους τους. Πρέπει να μαζευτούμε και να δουλέψουμε όλοι μαζί υπερβαίνοντας τις κομματικές αρχές. Με ομαδική δουλειά θα καταφέρουμε να πείσουμε τους πολίτες για την αξιοπιστία των θεσμών. Και σε αυτόν τον εθνικό στόχο δεν περισσεύει κανείς. Αλλιώς θα ασχολούμαστε με τα ψηλά και θα αφήνουμε τα μεγάλα».

«Πεποίθησή μου είναι ότι μπορεί να γίνει κάτι ωραίο και σπουδαίο για την Ελλάδα. Μπορεί και να έσφαλα, θα το δούμε αυτό στη πράξη», κατέληξε ο νέος διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Το βιογραφικό του Άγγελου Μπίνη

Ο Άγγελος Μπίνης είναι Σύμβουλος-Αναλυτής σε θέματα Ακεραιότητας και καταπολέμησης της Διαφθοράς, Διεύθυνση Δημόσιας Διακυβέρνησης, Μονάδα Ακεραιότητας Δημόσιου Τομέα, Ο.Ο.Σ.Α.

Έχει εμπλακεί σε έργα για την ενίσχυση της ακεραιότητας σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τη Βόρεια Αφρική & Μέση Ανατολή.
Η δράση του επικεντρώνεται σε θέματα ανάπτυξης και αξιολόγησης Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου, τη σχέση των λειτουργιών της Διαχείρισης Κινδύνων και Εσωτερικού Ελέγχου με τη βελτίωση της διακυβέρνησης και της απόδοσης των δημοσίων οργανισμών καθώς και με την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων απάτης και διαφθοράς. Πριν εργαστεί για τον ΟΟΣΑ, ο κ. Μπίνης απασχολήθηκε σε διάφορες θέσεις εντός της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης: στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Προϊστάμενος Επιθεωρητής).

Ο κ. Μπίνης είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών. Είναι απόφοιτος Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και κάτοχος LLM από το Πανεπιστήμιο του Bristol (Η.Β.). Είναι επίσης απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Sports in

Οι επόμενες προκρίσεις της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Ο αριθμός των 67 αθλητών για το Παρίσι θα αυξηθεί καθώς οι διαδικασίες πρόκρισης συνεχίζονται σε κάποια αθλήματα και αναμένεται η τελική αποστολή να ξεπεράσει τα 80 άτομα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024