Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο κύμα προσφύγων από τη Λέσβο: Προβληματισμοί για τις εγκαταστάσεις

Στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο κύμα προσφύγων από τη Λέσβο: Προβληματισμοί για τις εγκαταστάσεις

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έφτασε, γύρω στις 8 το πρωί, το "Aqua Blue", το δεύτερο πλοίο από τη Λέσβο που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες από το κέντρο υποδοχής της Μόριας.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έφτασε, γύρω στις 8 το πρωί, το «Aqua Blue», το δεύτερο πλοίο από τη Λέσβο που μεταφέρει πρόσφυγες από το κέντρο υποδοχής της Μόριας.

Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα (πάνω από 720 άτομα, από τα περισσότερα από 1.400 συνολικά), που θα φιλοξενηθούν σε δομές της Βόρειας Ελλάδας. Οι 379 από όσους έφτασαν σήμερα αναμένεται να μετακινηθούν στη Νέα Καβάλα και οι υπόλοιποι σε άλλες δομές.

Χθες το απόγευμα κατέπλευσε το πρώτο πλοίο με περίπου 640 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια, που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με 21 λεωφορεία στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, όπου έχουν στηθεί 200 σκηνές για την προσωρινή φιλοξενία τους.

Η μεταφορά πραγματοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής των αποφάσεων της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, που έγινε το περασμένο Σάββατο.

Περίπου 1.000 από τους μετακινούμενους, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα εγκατασταθούν στη δομή της Νέας Καβάλας και οι υπόλοιποι θα εγκατασταθούν σε διαφορές δομές της Βόρειας Ελλάδας.

Η μετακίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις δομές φιλοξενίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα», αναφέρει το υπουργείο.

Ωστόσο, ήδη υπάρχουν ανησυχίες για τις δυνατότητες της Νέας Καβάλας να καλύψει τις ανάγκες τόσου μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η υδροδότηση. Η περιοχή βασίζεται σε αντλιοστάσιο, όμως ήδη έχει καταγραφεί λειψυδρία σε αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες, ειδικά σε αρμεκτήρια, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες.

Ο δήμαρχος Παιονίας είχε επισημάνει στον ΣΚΑΪ ότι θα υπάρχει πρόβλημα και στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Υπάρχουν κυβερνητικά σχέδια για χρήση στρατοπέδων και ξενοδοχείων για την στέγαση αδιευκρίνιστου αριθμού αιτούντων άσυλο, όμως δεν είναι σαφές πότε θα ενεργοποιηθούν.

Οι 1500 πρόσφυγες θα μείνουν στην ελληνική ενδοχώρα;

Στο θέμα της μεταφοράς 1500 προσφύγων, κυρίως οικογενειών με παιδιά και ευάλωτων ομάδων, από τη Λέσβο στην ελληνική ενδοχώρα αναφέρονται επίσης τα γερμανικά ΜΜΕ.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο ntv αναφέρει: «Περίπου 25.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά. Αυτός ο αριθμός είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από το ανώτατο επιτρεπτό όριο υποδοχής.

Τώρα όμως εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Βέβαια το αν θα μείνουν τελικά εκεί, παραμένει ανοιχτό».

Και υπενθυμίζει ότι: «τα κέντρα υποδοχής στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω έχουν τη δυνατότητα να υποδεχθούν 6338 ανθρώπους. Μόνο μέχρι τον Μάρτιο του 2016 που άρχισε να εφαρμόζεται η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για την επαναπροώθηση προσφύγων, ζούσαν στα προσφυγικά κέντρα περίπου 5800 άνθρωποι».

Από την πλευρά το Spiegel Online σε ρεπορτάζ από τη Λέσβο σημειώνει ότι «το προσφυγικό κέντρο της Λέσβου είναι υπερπλήρες.

Κατασκευάστηκε για 3000 ανθρώπους και πλέον γύρω από το χωριό Μόρια διαμένουν περίπου 10.000 μετανάστες. Χιλιάδες εξ αυτών ζουν έξω από το επίσημο προσφυγικό κέντρο σε έναν ελαιώνα υπό απάνθρωπες συνθήκες.

Για να λάβουν τρόφιμα, οι αιτούντες άσυλο πρέπει να περιμένουν ώρες όρθιοι στην ουρά και συχνά δεν υπάρχει καν ηλεκτρικό.»

Όπως παρατηρεί το Spiegel μεταξύ άλλων «η εκκένωση του χώρου αποτελεί μέρος μιας σειράς ενεργειών που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση το Σάββατο μετά από σύντομη σύσκεψη. Σχεδιάζει επίσης να περιορίσει τις δυνατότητες προσφυγής σε πρόσφυγες, των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν και να ενισχύσει τη διαχείριση των συνόρων.»

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024