Ενισχύονται οι προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1% τον Αύγουστο, όπως και τον Ιούλιο, πολύ χαμηλότερα από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι λίγο κάτω από το 2%, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), ενισχύοντας τις προσδοκίες των αγορών ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική τον επόμενο μήνα.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι ο χαμηλότερος από το Νοέμβριο του 2016, παρά τη χωρίς προηγούμενο νομισματική στήριξη της ΕΚΤ επί σειράν ετών με μειώσεις των επιτοκίων και αγορές ομολόγων ύψους τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 12 Σεπτεμβρίου, έχοντας σχεδόν δεσμευτεί για ένα πακέτο στήριξης, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης εξασθενεί εν μέσω του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου και ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας είναι ήδη σε ύφεση.

Η αγορά προσδοκά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αρκετές μειώσεις επιτοκίων το ερχόμενο έτος και σε ένα νέο γύρο αγορών ομολόγων, που είναι γνωστές ως ποσοτική χαλάρωση (QE).

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα και την ενέργεια και παρακολουθείται προσεκτικά από την ΕΚΤ, παρέμεινε σταθερός στο 1,1% τον Αύγουστο.

Στην πιο στενή του μορφή, που δεν περιλαμβάνει ούτε τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού, παρέμεινε επίσης σταθερός στο 0,9%.

Ο χαμηλός πληθωρισμός ενισχύει τα επιχειρήματα για ένα πακέτο μέτρων της ΕΚΤ για τη στήριξη της οικονομίας και την αύξηση του πληθωρισμού.

Το πρόβλημα της ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός κινείται χαμηλότερα από το στόχο της από το 2013 παρά τη μεγάλης διάρκειας άνοδο της οικονομίας.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr