Κατά τη συνάντηση Μέρκελ-Τζόνσον βγήκε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά η διάσταση απόψεων για το Backstop. Παρά μια κάποια νότα αισιοδοξίας, κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ανάμεσα στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον βρετανό πρωθυπουργό στο προαύλιο της καγκελαρίας ήταν ασυνήθιστες.

Μετά τις χειραψίες

Οι δύο ηγέτες, μετά τις χειραψίες με τους πρεσβευτές και συνεργάτες τους, βάδισαν προς δύο καρέκλες, η Μέρκελ με βήμα ζωηρό, ο Τζόνσον με τα χέρια δεμένα πίσω, ελαφρά σκυφτός, και καθισμένοι άκουσαν τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών.

Μάλιστα, ο ύμνος του Ηνωμένου Βασιλείου (God save the Queen) ήταν μικρότερης διάρκειας από ό,τι συνήθως. Οσοι διατείνονται ότι ξέρουν να διαβάζουν τα χαρακτηριστικά σημεία μιας υποδοχής με στρατιωτικές τιμές, ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για οιωνός του τί θα επρόκειτο να ακολουθήσει μέσα στην καγκελαρία, στη σύντομη συνέντευξη Τύπου, και αργότερα στο επίσημο δείπνο.

Μέρκελ: «Θέλουμε προτάσεις»

Καθισμένοι ακούν τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών

Η Ανγκελα Μέρκελ διατύπωσε με σαφήνεια τις θέσεις της. «Η Βρετανία θα πρέπει να μας πει πώς θα λυθεί το πρόβλημα των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία» υπογράμμισε, αφού καλωσόρισε τον Μπόρις Τζόνσον, κάνοντας αναφορά στις φιλικές σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και τη Βρετανία.

«Δεν αποτελεί το βασικό καθήκον μιας γερμανίδας καγκελαρίου, να γνωρίζει σε βάθος τις σχέσεις ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και τις ευαισθησίες που συνδέονται με αυτές, γι αυτό θα ακούσουμε πρώτα τις προτάσεις της Βρετανίας».

Η ρήτρα για το Backstop

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι η ρήτρα για το Backstop, τη διατήρηση των ανοιχτών συνόρων και μετά την έξοδο του Λονδίνου από την ΕΕ, υπάρχει για την περίπτωση που κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, μετά το Brexit, δεν βρεθεί λύση για το πώς θα διαμορφωθούν τελικά αυτά τα σύνορα.

«Είπαμε πως ενδεχομένως να βρούμε λύση τα επόμενα δύο χρόνια, ίσως τις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι», είπε, κοιτάζοντας με νόημα τον Μπόρις Τζόνσον.

Δεν παρέλειψε δε να εκφράσει την αισιοδοξία της ότι στη διάρκεια του καθορισμού των μελλοντικών σχέσεων ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, θα βρεθεί σταθερή λύση. «Τα υπόλοιπα είναι δουλειά».

Επιμένει ο Τζόνσον

Παρά τα χαμόγελα οι διαφωνία για το Backstop παραμένει

Από την πλευρά του, ο Τζόνσον εξήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει έκθεση, στην οποία θα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το θέμα των συνόρων ανάμεσα στο μέλος της ΕΕ, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, που έχουν ήδη συζητηθεί» τόνισε, «αλλά αυτές δεν έγιναν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας τα προηγούμενα τρία χρόνια από την (προηγούμενη) κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά όμως το Backstop ήταν κατηγορηματικός και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στη Συμφωνία Αποχώρησης ως έχει.

Και υπογράμμισε ότι η Βρετανία επιθυμεί συντεταγμένη έξοδο από την ΕΕ, «θα τα καταφέρουμε», είπε στα γερμανικά, προσθέτοντας ότι η έξοδος θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου ακόμη κι αν δεν βρεθεί λύση.

Η καγκελάριος πήρε το μήνυμα. Η φράση «θα τα καταφέρουμε», που είχε πει στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015, αποτέλεσε σημείο δριμείας κριτικής για τους χειρισμούς της. Όμως, κράτησε την ψυχραιμία της και δεν αντέδρασε, παρά μόνο έσφιξε τα χείλη και απέφυγε να κοιτάξει τον συνομιλητή της.

Πηγή: Deutche Welle

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο