Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κουμουτσάκος: Γεωπολιτικά τα χαρακτηριστικά των αυξημένων μεταναστευτικών ροών

Κουμουτσάκος: Γεωπολιτικά τα χαρακτηριστικά των αυξημένων μεταναστευτικών ροών

Συνάντηση εργασίας Ελλήνων υπηρεσιακών παραγόντων με ομάδα Γερμανών εμπειρογνωμόνων, ειδικών σε θέματα προσφυγικού/μεταναστευτικού

«Η αύξηση των ροών, ως διάσταση της γεωπολιτικής πραγματικότητας, αποτελεί δεδομένο που καθορίζει τις ενέργειες του υπουργείου» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τη συνάντηση εργασίας Ελλήνων υπηρεσιακών παραγόντων με ομάδα Γερμανών εμπειρογνωμόνων, ειδικών σε θέματα προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Σκοπός της συνάντησης, η εκατέρωθεν διερεύνηση προβλημάτων και πεδίων συνεργασίας, που αφορούν την υποδοχή και τη διαδικασία εξέτασης και επιστροφής πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι υποβάλλουν αίτημα παροχής προστασίας στη χώρα μας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι συνομιλίες έγιναν σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμοδίου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου, με τον Γιαν Χέκερ, σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ, και ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Βερολίνο.

Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «η εμβάθυνση της συνεργασίας Αθηνών – Βερολίνου στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, επιβεβαιώνει τη βούλησή μας για στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας».

Επισήμανε, επίσης, ότι η αύξηση των ροών, ως διάσταση της γεωπολιτικής πραγματικότητας, αποτελεί δεδομένο που καθορίζει τις ενέργειες του υπουργείου.

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε, ότι «σε αυτό το επισφαλές περιβάλλον, η ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του ζητήματος και των κοινών πολιτικών παρεμβάσεων που απαιτούνται είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα».

Γεωπολιτικά τα χαρακτηριστικά των αυξημένων ροών

Οι λόγοι για την έξαρση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, δηλαδή προς την Ευρώπη «δεν περιορίζονται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Έχουν σαφή γεωπολιτικά χαρακτηριστικά», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε, ότι αρκεί να παρατηρήσει κανείς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, για να αντιληφθεί τα παραπάνω.

«Εγκαίρως είχα επισημάνει τις σοβαρές ενδείξεις και μηνύματα που υπήρχαν για επικείμενη έξαρση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, δηλαδή προς την Ευρώπη» επισήμανε και πρόσθεσε:

«Σε όλες τις διεθνείς επαφές και συναντήσεις μου, έχω τονίσει ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι κοινή πρόκληση που απαιτεί κοινές προσπάθειες και κοινές λύσεις. Η αντιμετώπισή της ξεπερνά τις δυνατότητες της Ελλάδας, όπως άλλωστε και της κάθε χώρας ξεχωριστά».

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024