Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για κατάπλευση του Grace 1, λέει το Λιμεναρχείο Καλαμάτας

Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για κατάπλευση του Grace 1, λέει το Λιμεναρχείο Καλαμάτας

Προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα «στέλνουν» τα διεθνή πρακτορεία το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 που απέπλευσε από το Γιβραλτάρ, με νέο όνομα, μετά από το 45 μέρες, αφού οι Αρχές της βρετανικής περιοχής απέρριψαν το αίτημα των ΗΠΑ για νέα κατάσχεσή του

Προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα «στέλνουν» τα διεθνή πρακτορεία το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 που απέπλευσε από το Γιβραλτάρ, με νέο όνομα, μετά από το 45 μέρες, αφού οι Αρχές της βρετανικής περιοχής απέρριψαν το αίτημα των ΗΠΑ για νέα κατάσχεσή του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters το «Adrian Darya», αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής από το Γιβραλτάρ, έπειτα από 46 ημέρες παραμονής στα χωρικά ύδατα της βραχώδους χερσονήσου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές των λιμενικών αρχών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, οι οποίες μίλησαν στο Sputnik, διευκρίνισαν ότι «προς το παρόν δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα (σ.σ. κατάπλευσης) από την ιδιοκτήτρια εταιρεία».

Βέβαια, αυτό δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικότητα τις αμέσως επόμενες ώρες, καθώς το ιρανικό πλοίο βρίσκεται εν πλω.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών και Ναυτιλίας παρακολουθούν στενά το θέμα. Ο αναμενόμενος κατάπλους στην Καλαμάτα είναι περίπου στις 25 του μήνα, που όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές στο «Πρώτο Θέμα» είναι «πολύς χρόνος, κατά τον οποίο μπορεί να γίνουν πολλά και να μη φτάσει ποτέ το δεξαμενόπλοιο στην Καλαμάτα, στο οποίο άλλωστε δεν υπάρχουν οι λιμενικές υποδομές για να ελλιμενισμό τέτοιου πλοίου».

Από Grace 1 σε Adrian Darya 1

Το Grace 1, που μετονομάσθηκε σε Adrian Darya 1, απέπλευσε από το Γιβραλτάρ γύρω στις 11 μ.μ. (τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τον ιστότοπο παρακολούθησης των κινήσεων των πλοίων Marine Traffic, το πλοίο που αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής από το Γιβραλτάρ κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο με επόμενο προορισμό του την Ελλάδα και συγκεκριμένα το λιμάνι της Καλαμάτας.

Εκτιμάται μάλιστα ότι θα φτάσει εκεί στις 25 Αυγούστου. Κάτι που προκαλεί ανησυχία και στις ελληνικές αρχές καθώς η μεταφορά της κρίσης των δυτικών χωρών με το Ιράν στα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι ένα σοβαρό γεγονός.

Το Ιράν έχει αρνηθεί πως το δεξαμενόπλοιό του κατευθυνόταν ποτέ στη Συρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον οποιασδήποτε νέας απόπειρα να συλληφθεί το πετρελαιοφόρο στην ανοικτή θάλασσα, μετά τον απόπλου του από το Γιβραλτάρ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ ενδέχεται να ανανεώσουν το αίτημά τους να συλληφθεί το τάνκερ αφού απέπλευσε από το Γιβραλτάρ, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε: «Μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα. Έχουμε εκδώσει προειδοποίηση μέσω επίσημων διαύλων, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας».

Η Ελβετία αντιπροσωπεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, το οποίο δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024