Για την στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τον τρόπο μπορεί η ελληνική πλευρά να εξισορροπήσει την τουρκική ισχύ μίλησε στην εκπομπή One Direct Weekend ο δικηγόρος, Οθωμανολόγος και Διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Σχετικά με το Κυπριακό, είπε ότι «αυτό που εμείς λέμε πρόκληση, οι Τούρκοι το λέει επιμέλεια των δικαιωμάτων της. Οι Τούρκοι ως προστάτες των τουρκοκυπρίων λένε πρώτα να λυθεί το πολιτειακό και μετά μπορεί να σταθεί και η λογική του ταμείου για τους υδρογονάνθρακες».

«Οι γεωτρήσεις, δεν είναι ακριβώς γεωτρήσεις με την τεχνική έννοια του όρου. Είναι επιχειρήσεις. Έτσι, στήνουν πιόνια στην σκακιέρα, ώστε όταν υπάρξουν συναντήσεις διμερείς ή πενταμερείς, οι Τούρκοι να πουν, έχοντας δημιουργήσει κάποιες de facto καταστάσεις, λύστε μου αυτά τα ζητήματα. Είναι καθαρά στρατηγική» επεσήμανε.

Επιπλέον ο κ. Σταθακόπουλος υποστήριξε πως «ιστορικά, οι σύμμαχοι μας όταν ζυγίζουν τα συμφέροντά τους, η ζυγαριά γέρνει πάντα προς την Τουρκία. Είναι μεγαλύτερη χώρα, μεγαλύτερη αγορά». Τέλος τόνισε τον τρόπο αντιμετώπισης και εξισορρόπησης της τουρκικής ισχύος.

«Μπορούμε να εξισορροπήσουμε την τουρκική ισχύ. Το Ισραήλ πρέπει να είναι το παράδειγμά μας. Μπορεί να είσαι μικρός αλλά πραγματικά καίριος σε αυτά που θέλεις. Με τις δικές σου δυνάμεις και προσηλωμένος στις συμμαχίες σου. Και να μη φωνάζεις τη μαμά σου την Ευρώπη ή την Αμερική να μαλώσει την Τουρκία» κατέληξε.

Πηγή: onetv.gr

Γράψτε το σχόλιο σας