Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Spiegel: Η Γερμανία έτοιμη να εγκαταλείψει το δόγμα Σόιμπλε

Spiegel: Η Γερμανία έτοιμη να εγκαταλείψει το δόγμα Σόιμπλε

Η Γερμανία πετυχαίνει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που οδηγούν σε πλεονάσματα από το 2014, πολιτική που αποτελούσε άξονα της νοοτροπίας του τότε υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα ήταν διατεθειμένη να εγκαταλείψει την προσήλωσή της σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να αυξήσει το χρέος ώστε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ύφεσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel».

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, εγείροντας φόβους ότι η «ατμομηχανή» της ευρωζώνης βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης καθώς οι εμπορικές αντιπαραθέσεις και η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει το Brexit πλήττουν την εξαγωγική βιομηχανία της.

Η Γερμανία πετυχαίνει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που οδηγούν σε πλεονάσματα από το 2014, πολιτική που αποτελούσε άξονα της νοοτροπίας του τότε υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε. Η δέσμευση για αποφυγή ελλείμματος περιελήφθη στο κυβερνητικό πρόγραμμα του συνασπισμού δεξιάς – κεντροαριστεράς που βρίσκεται στην εξουσία και ο διάδοχός του Όλαφ Σολτς έχει διατηρήσει τη γραμμή του προκατόχου του.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη πως δεν διαβλέπει ανάγκη δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας, αν και επανέλαβε τη δέσμευση για μεγάλες δημόσιες επενδύσεις.

Εδώ και χρόνια, η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτούν από τη Γερμανία να αυξήσει τα δημόσια έξοδά της, κάτι που θα τόνωνε την οικονομία ολόκληρης της οικονομικής ένωσης.

Εξάλλου, η εμμονή με την δημοσιονομική πειθαρχία έχει επικριθεί έντονα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εσχάτως από επιφανείς γερμανούς οικονομολόγους, ειδικά με δεδομένο ότι ο δανεισμός είναι εξαιρετικά φθηνός αυτή την στιγμή χάρη στην συμπίεση των επιτοκίων που προκαλεί στην αγορά η προοπτική νέας ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024