Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πύρινη κόλαση στην Εύβοια: Μάχη να «εγκλωβιστεί» η πυρκαγιά στη χαράδρα κοντά στην Πλατάνα

Πύρινη κόλαση στην Εύβοια: Μάχη να «εγκλωβιστεί» η πυρκαγιά στη χαράδρα κοντά στην Πλατάνα

Μετά από μία ακόμη εφιαλτική νύχτα που έζησαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, οι προσπάθειες όλων έχουν επικεντρωθεί στη χαράδρα κοντά στην Πλατάνα όπου υπάρχει ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο

Μάχη προκειμένου να μην ξεφύγει η πυρκαγιά από τη χαράδρα κοντά στον χωριό της Πλατάνας δίνουν τα εναέρια και επίγεια μέσα της Πυροσβεστικής στην κεντρική Εύβοια.

Μετά από μία ακόμη εφιαλτική νύχτα που έζησαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, οι προσπάθειες όλων έχουν επικεντρωθεί στη χαράδρα κοντά στην Πλατάνα όπου υπάρχει ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο. Στο σημείο επιχειρούν εναέρια μέσα προσπαθώντας να «εγκλωβίσουν» την πυρκαγιά στη χαράδρα.

Οι μαύροι καπνοί που έχουν υψωθεί από το παρθένο πευκοδάσος έχουν καλύψει όλο τον ορίζοντα καθώς η φωτιά συνεχίζει να καίει, αν και σε απόσταση ασφαλείας από το χωριό.

Ωστόσο, ανησυχία υπάρχει για το ενδεχόμενο να επεκταθεί η πυρκαγιά προς το Κέντρο Άγριας Ζωής και στο πλαίσιο αυτό γίνονται τιτάνιες προσπάθειες μην απειληθεί από τις φλόγες.

Οι πρώτες πτήσεις των ελικοπτέρων ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 6.30 το πρωί βρήκε τις φλόγες σε ένταση αλλά την πυρκαγιά περιορισμένη στην χαράδρα.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας  Θανάση Καρακάντζα, «οι ρίψεις νερού των ελικοπτέρων είναι στοχευμένες», ενώ «δεν υπάρχει κανένα άλλο εναέριο μέσο που θα μπορούσε να πετάξει στην επικίνδυνη περιοχή, μέσα στη χαράδρα».

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας, δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν σε δύσβατα σημεία για να περιορίσουν τα μέτωπα.

Μεγάλη η περίμετρος της πυρκαγιάς

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης μιλώντας στο One Channel υποστήριξε ότι η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη αλλά η εικόνα είναι βελτιωμένη σε σχέση με χθες. Τόνισε δε, πως ακόμη και αν περιοριστεί στη διάρκεια της ημέρας το πύρινο μέτωπο, η πυρκαγιά θα μας απασχολεί στην περιοχή αύριο και μεθαύριο.

Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν για να κάνουν ρίψεις νερού 9 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, τρια εκ των οποίων είναι την Ιταλία και την Ισπανία, με τις κινήσεις όλων των εναέριων μέσων να συντονίζει ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής και ένα της αστυνομίας.

«Ζούμε έναν εφιάλτη»

Μια ακόμη νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι των περιοχών Μακυμάλλης και Πλατάνα στην Εύβοια εξαιτίας των αναζωπυρώσεων των μετώπων της πυρκαγιάς.

Τα όσα έζησε με τις εφιαλτικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην Πλατάνα, περιέγραψε ένας κάτοικος της περιοχής μιλώντας στην κάμερα του One Channel και τον δημοσιογράφο Λεωνίδα Καπερναράκο.

«Ζήσαμε και ζούμε έναν εφιάλτη. Ενώ είχαμε ησυχάσει ότι η φωτιά είναι υπό έλεγχο, οι δυνάμεις άργησαν και η φωτιά πλησίασε. Είναι ο τόπος μου εδώ και τον ξέρω σπιθαμή προς σπιθαμή.

Μείναμε εδώ για να σώσουμε τις περιουσίες και τα σπίτια μας» κατέληξε.

Αντιπυρικές ζώνες

Νωρίτερα το βράδυ, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών πέριξ του χωριού Πλατάνα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να μπει η φωτιά στο χωριό.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και τα χειρότερα σενάρια» δηλώνει για τα μέτρα που λαμβάνονται ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Εύβοιας Γιώργος Κωστόπουλος στο One Channel. «Με τη φωτιά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος» είπε.

Δεύτερη νύχτα αγωνίας και μάχης

Δύσκολη ήταν και η δεύτερη νύχτα από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς για τους κατοίκους στο χωριό Πλατάνα στην Εύβοια καθώς το πύρινο μέτωπο, που παραμένει σε εξέλιξη μετά την αναζωπύρωση το απόγευμα της Τετάρτης, βρισκόταν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων.

Παρά την άπνοια που επικρατούσε από το απόγευμα, εκφράζονταν φόβοι από τους κατοίκους για το τι μπορεί να συμβεί την νύχτα. Έτσι, κρίθηκε αναγκαίο να δημιουργηθεί η αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό. Ακόμη κι έτσι, όμως, οι κάτοικοι παρέμειναν άγρυπνοι αναμένοντας να περάσουν οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα, οπότε θα ξαναπετούσαν τα εναέρια μέσα.

Sports in

Οι Christian Louboutin μπότες που η Lana del Rey και η Taylor Swift δεν μπορούν να αποχωριστούν

Η Swift τις φορούσε καθ' όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας που την έκανε δισεκατομμυριούχο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024