Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια – Μάχη με τις φλόγες για να περιοριστεί η φωτιά

Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια – Μάχη με τις φλόγες για να περιοριστεί η φωτιά

Δύσκολες είναι οι επόμενες ώρες στην Εύβοια με τη φωτιά να μαίνεται σε αρκετά μέτωπα

Στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς ρίχνονται καναντέρ και ελικόπτερα με το πρώτο φως της ημέρας για να αντιμετωπιστεί η φωτιά στην Εύβοια,.

Την πρώτη διερευνητική πτήση και την πρώτη ρίψη πραγματοποίησε λίγο μετά τις 6.30 το πρώτο ελικόπτερο.

Τα ενεργά μέτωπα είναι δυο στην Πλατάνα και στην περιοχή Κοκκαλά, 4 χλμ από τα Ψαχνά. Όλο το βράδυ, ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν τιτάνια μάχη για να μην επεκταθεί η φωτιά.

Στόχος, να εκμεταλλευτούν πλήρως το «κενό» που αφήνουν οι άνεμοι, οι οποίοι κόπασαν κατά την διάρκεια της νύχτας, αναμένεται όμως να ενισχυθούν εκ νέου τις επόμενες ώρες.

Το θετικό είναι πως οι άνεμοι στην περιοχή σήμερα δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.

Με το πρώτο φως της ημέρας πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, όπως και δύο ιταλικά αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη από την νύχτα στην Ελλάδα, ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες με σκοπό να περιορίσουν την καταστροφική πυρκαγιά με το τεράστιο μέτωπο των 11 χιλιομέτρων στην Κεντρική Εύβοια.

Η έγκαιρη εκκένωση των τεσσάρων χωριών που απειλήθηκαν από τις φλόγες, αλλά και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης έξω από τα Ψαχνά, απέτρεψαν τα χειρότερα.

Τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνα εκκενώθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας και οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε δομές του δήμου Δίρφης – Μεσσαπίων ή σε φιλικά σπίτια.

Αργά το απόγευμα η φωτιά απείλησε την πόλη των Ψαχνών, όμως η έγκαιρη κινητοποίηση και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης αποδείχθηκε σωτήρια. Εν τούτοις, δυνάμεις της αστυνομίας είχαν ήδη ζητήσει από τους κατοίκους στα πρώτα σπίτια της πόλης, να τα εγκαταλείψουν.

Τεράστια η καταστροφή στο δάσος

Μιλώντας στο One Channel ο νυν πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ψαχνών και Μακρυμαλλίου, Δημήτρης Γιαννούτσος, έκανε λόγο για «πλήρη καταστροφή στο δάσος», σημειώνοντας πως αυτό που συνέβη είναι λυπηρό για όλη την περιοχή. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την έκταση της ζημιάς» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να έχει σωθεί κομμάτι του δάσους. Παράλληλα, επεσήμανε πως οι άνεμοι αυτή τη στιγμή έχουν κοπάσει, βοηθώντας στο έργο των πυροσβεστών.

Το θετικό είναι ότι οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν αποδίδουν.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης έπεσε το ρεύμα σε αρκετά χωριά γύρω από το μεγάλο μέτωπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ προκάλεσε διακοπή ρεύματος, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα προβλήματα θα αποκατασταθούν με το πρώτο φως της μέρας.

Μιλώντας στο One Channel ο πρόεδρος Τοπικού Διαμερίσματος Ψαχνών και Μακρυμαλλίου, Μιχάλης Καλάβρης, δήλωσε πως «υπάρχουν μικρά μέτωπα αναζωπύρωσης και αναμένουμε να ξημερώσει προκειμένου να συνδράμουν και τα πτητικά μέσα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι αργά το βράδυ δημιουργούνταν αντιπυρικές ζώνες στα Ψαχνά, οι οποίες όπως φαίνεται έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς δεν έχει απειληθεί ο οικισμός. «Δεν υπάρχει κίνδυνος να απειληθούν τα Ψαχνά» εκτίμησε, σημειώνοντας πως το ευτύχημα είναι πως δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή.

«Ο κίνδυνος έχει περάσει για τα Ψαχνά, περιμένουμε να ξημερώσει για να δούμε τις καταστροφές» πρόσθεσε.

Η φωτιά δεν πέρασε στα Ψαχνά, με τις μπουλντόζες και τα βαριά οχήματα που είχαν τοποθετηθεί στην είσοδο του χωριού να ανακόπτουν το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς προτού οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Στην πλατεία των Ψαχνών παραμένουν συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι, στους οποίους δόθηκε η εντολή να εγκαταλείψουν προληπτικά τα σπίτια τους. Μαζί τους βρίσκονται και κάτοικοι χωριών που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές όπως το Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Πλατάνα, εκφράζοντας τρόμο για την εικόνα καταστροφής που θα αντικρίσουν το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ μετά την εκκένωση των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρός, η πυροσβεστική προχώρησε και στην απομάκρυνση κατοίκων από τον οικισμό Πλατανιάς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στη Μακρυμάλλη έχουν καεί αγροικίες και αυτοκίνητα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους.

Στα 11,5 χιλιόμετρα το μέτωπο της πυρκαγιάς

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών το μέτωπο έφτασε το βράδυ της Τρίτης τα 11,5 χιλιόμετρα όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αποκαλυπτική είναι η πρώτη δορυφορική απεικόνιση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια, που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, στην οποία αποτυπώνεται ξεκάθαρα το μήκος του μετώπου αλλά και το ύψος της φλόγας.

Η εικόνα φανερώνει ακόμα πόσο πυκνός είναι ο καπνός στην περιοχή.

Άλλωστε, ακριβώς εξαιτίας του πυκνού καπνού η υπηρεσία Copernicus ενημέρωσε μέσω Twitter ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει απόψε αναλυτική εκτίμηση των καμένων εκτάσεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο.

Λειτούργησε η αντιπυρική ζώνη στα Ψαχνά

Πλέον, οι δυνάμεις επικεντρώνονται στο πώς θα αποτρέψουν την εξάπλωση της φωτιάς.

Η πρώτη μάχη δόθηκε στα Ψαχνά, όπου προς το παρόν αποτράπηκε η επέκταση της φωτιάς. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η αντιπυρική ζώνη, η δημιουργία της οποίας αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ στα Ψαχνά υπό υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα, όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σε σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

«Ευτυχώς προλάβαμε και με χωματουργικά μηχανήματα ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά των σπιτιών στα Ψαχνά» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα από τη στιγμή που το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

«Ελπίζουμε τη νύχτα να μην έχουμε ισχυρούς ανέμους για να μπορέσουμε να ελέγξουμε κάποια μέτωπα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Το σχέδιο νυχτερινής δράσης

Παρά την απουσία των εναέριων μέσων, τα οποία θα επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας –με τη συνδρομή αεροσκαφών από Ιταλία και Κροατία– η Πυροσβεστική και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιούν σχέδιο που αποσκοπεί στη αποδυνάμωση της μεγάλης φωτιάς.

Σύμμαχος των πυροσβεστών στις δύσκολες φαίνεται πως είναι οι άνεμοι, που έχουν κοπάσει και αυτό επιτρέπει στους πυροσβέστες να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης για «δυναμική πυρόσβεση».

Οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν «δυναμική πυρόσβεση» ώστε να περιοριστούν τα τρία κύρια μέτωπα που παραμένουν σε εξέλιξη. Όπως φαίνεται μάλιστα από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το σχέδιο αποδίδει και πλέον αναμένεται με μεγάλη αγωνία το πρώτο φως της ημέρας που θα επιτρέψει στα πυροσβεστικά αεροσκάφη να ριχτούν στη μάχη και να «πιάσουν» τη φωτιά, πριν ενισχυθούν εκ νέου οι άνεμοι.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όταν θα ανατείλει ο ήλιος και θα απογειωθούν εκ νέου τα εναέρια μέσα, θα είναι δυνατό να δοθεί η «χαριστική» βολή στην φωτιά, αν και οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν ελαφρά το πρωί.

Το σχέδιο αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνονται στον περιορισμό της φωτιάς σε κάποια σημεία, έτσι ώστε το πρωί με τη βοήθεια των εναέριων μέσων να μπορέσουν να την σβήσουν.

«Το βράδυ είναι σύμμαχος, το 80% των πυρκαγιών τις αντιμετωπίζουμε το βράδυ» δήλωσε ο κ. Σταθόπουλος.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης και άμεσα οι πρώτες πυροσβεστικές έσπευσαν να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο αλλά και να εκκενώσουν τη Μονή Κοιμήσεων της Θεοτόκου στη Μακρυμάλλη.

Οι πυροσβέστες εκτός από τις φλόγες είχαν αντίπαλο τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή αλλά και τις τεράστιες φλόγες που αύξαναν το θερμικό φορτίο αλλά κυρίως εμπόδιζαν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις.

Στις 2.30 το μεσημέρι τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι εκκενώνονται, ενώ λίγο αργότερα και το χωριό Σταυρός και Πλατάνα. Κάτοικοι εγκαταλείπουν άρον άρον τα σπίτια τους με δάκρυα στα μάτια ενώ άλλοι προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους καταβρέχοντας τα πεύκα που βρίσκονται δίπλα στα σπίτια τους.

Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 7 και 8 μποφόρ που έπνεαν από το πρωί στην περιοχή δυσχεραίνουν την κατάσβεση αφού τα πτητικά μέσα ανάμεσα σε πυκνούς μαύρους καπνούς προσπαθούν να κάνουν ρίψεις πάνω από το χωριό, ενώ υπεράνθρωπες είναι και οι προσπάθειες της πυροσβεστικής να ελέγξουν την πύρινη λαίλαπα.

Η Πολιτική Προστασία ζήτησε και έλαβε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό καθώς Ιταλία και Κροατία στέλνουν αεροσκάφη.

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024