Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης στο Συντονιστικό: Πρώτο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Μητσοτάκης στο Συντονιστικό: Πρώτο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί στο πύρινο μέτωπο και ακολούθως δήλωσε πως «οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολες». Πρώτο μέλημα του κράτους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και κατόπιν των περιουσιών, είπε

Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, μετέβη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη για τη μεγάλη φωτιά που κατακαίει την Εύβοια.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί στο πύρινο μέτωπο και ακολούθως δήλωσε πως πρώτο μέλημα του κράτους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και κατόπιν των περιουσιών. «Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, από το πρωί της Τετάρτης θα είναι στη διάθεση της Ελλάδας τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ από την Κροατία και την Ιταλία, στο πλαίσιο του αιτήματος που κατέθεσε η Ελλάδα για βοήθεια στον ευρωπαϊκό οργανισμό πολιτικής προστασίας. «Απόδειξη της ανάγκης να υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη στα θέματα πολιτικής προστασίας» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι συνθήκες στην Εύβοια είναι δύσκολες, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τη βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Επιπλέον, κάλεσε τους πολίτες να υπακούν στις εντολές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. «Θα ήθελα να ζητήσω από τους πολίτες να ακούν πάντα τις συμβουλές της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής. Οι πυροσβέστες είναι ξάγρυπνοι, κουρασμένοι και χωρίς φαγητό αλλά πρέπει να ξέρουν ότι η προσπάθειά τους απολαμβάνει του σεβασμού όλης της ελληνικής κοινωνίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ευχαρίστησε, δε, τις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής τονίζοντας πως «και σήμερα δίνουν έναν μεγάλο αγώνα απέναντι σε μία πολύ μεγάλη πυρκαγιά».

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού

«Βρίσκομαι εδώ για να πω με τη σειρά μου ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που και σήμερα δίνουν μια μεγάλη μάχη, ένα μεγάλο αγώνα κόντρα σε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά.

Όπως είπε και ο αρμόδιος Υπουργός οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολες και το πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών. Από εκεί και πέρα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ότι μπορεί να γίνει. Έχει υπάρξει απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και θέλω να πιστεύω ότι και με την βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Θα ήθελα και εδώ από το Συντονιστικό Κέντρο να επαναλάβω και να ζητήσω από τους πολίτες να ακούνε πάντα τις εντολές, τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια – μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα – να ενημερώνει επίσημα για το τι συμβαίνει στο μέτωπο όλων των πυρκαγιών. Ξέρω πολύ καλά ότι οι πυροσβέστες μας – ειδικά τις τελευταίες πέντε ημέρες – σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έχουν δώσει τον εαυτό τους σε αυτήν την προσπάθεια. Είναι ξάγρυπνοι, είναι συχνά χωρίς φαγητό, είναι κουρασμένοι. Αλλά θέλω να ξέρουν ότι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης και του θαυμασμού ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας για το έργο το οποίο επιτελούν.

Θέλω να σας ενημερώσω επίσης – όπως σας έχει πει και ο Υπουργός – ότι έχει ενημερωθεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και αύριο το πρωί θα έχουμε στην διάθεσή μας τέσσερα ακόμα αεροσκάφη από την Κροατία και από την Ιταλία. Είναι η καλύτερη απόδειξη της ανάγκης να υπάρχει περισσότερη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Για τα υπόλοιπα θα ενημερωθείτε από τους αρμοδίους. Ευχαριστώ πολύ».

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων και ευχαρίστησε προσωπικά τις γυναίκες και τους άντρες που συντονίζουν τη μάχη κατά των πυρκαγιών. Επίσης είδε από κοντά και το χώρο όπου ξεκίνησε να λειτουργεί το κέντρο αποστολής μηνυμάτων έγκαιρης προειδοποίησης «112».

Χρυσοχοΐδης: Σκληρή μάχη ενάντια σε πολύ δύσκολες συνθήκες

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό εκ μέρους των πυροσβεστών που μάχονται με τις φλόγες τον τελευταίο μήνα και έκανε λόγο για «σκληρή μάχη ενάντια σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

«Σήμερα δίνουμε μια σκληρή μάχη ενάντια σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Προτεραιότητά μας είναι η διάσωση των ανθρώπων, η μετακίνησή τους σε ασφαλές μέρος και η διάσωση και προστασία των περιουσιών τους» είπε.

«Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ο αρχηγός της πυροσβεστικής, οι υπαρχηγοί και όλοι οι πυροσβέστες είναι σε εκείνο το σημείο. Τους ευχαριστώ όλους θερμά, τους αξίζει ένας μεγάλος έπαινος γιατί δίνουν τη ζωή τους για τους Έλληνες πολίτες» πρόσθεσε.

Sports in

Ντάγκλας Λουίζ: «Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό»

Ο Ντάγκλας Λουίζ μίλησε για την ήττα της Άστον Βίλα από την Μπράιτον, αλλά και για τον επαναληπτικό με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024