Κέρδη ως και 8% στους τόκους που θα πλήρωναν σε ορίζοντα δεκαετίας θα έχουν οι ασφαλισμένοι οι οποίοι εντάσσονται στη ρύθμιση των 120 δόσεων μετά τη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3%.

Προσοχή όμως, γιατί η βελτιωτική αυτή παρέμβαση αφορά μόνο όσους έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν στην τελευταία ρύθμιση των 120 δόσεων.

Εγκύκλιος, που εκδόθηκε με αφορμή την διάταξη η οποία ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, στον επίμαχο νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο, ξεκαθαρίζει ότι η μείωση του τελικού ποσού στις δόσεις για όσους έχουν κάνει ήδη αίτηση υπαγωγής, θα γίνει σταδιακά, με τις αναπροσαρμογές να ξεκινούν εντός Σεπτεμβρίου και να εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέσα στον Οκτώβριο.

Μάλιστα, δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους ίδιους τους οφειλέτες, καθώς αυτόματα, οι υπηρεσίες θα αναπροσαρμόσουν τη δόση, με βάση το νέο ποσό που αντιστοιχεί στις μειωμένες ανεξόφλητες δόσεις, λόγω του νέου ετήσιου επιτοκίου.

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, σταδιακά μέσα στον Σεπτέμβρη και χωρίς να χρειαστεί να κάνουν τίποτα οι ίδιοι, θα διαπιστώσουν ότι το μηναίο ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των χρεών τους θα μειωθεί.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι η βασική οφειλή που υπάγεται στη ρύθμιση του Ν.4611/2019, όπως αυτή προκύπτει μετά τον υπολογισμό σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και αντί τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής επιβαρύνεται από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής στη ρύθμιση, με τόκο που υπολογίζεται με βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ πλέον 3%, ετησίως υπολογιζόμενο.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Η σχετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας που περιορίζει το επιτόκιο από 5% σε 3% κατ’ έτος, ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και πλέον, με εγκύκλιό του, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Το νέο επιτόκιο της τάξης του 3% θα εφαρμόζεται άμεσα στις νέες αιτήσεις υπαγωγής, καθώς και στις ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις, για τις οποίες οι οφειλέτες επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των δόσεών τους.

Για όλες τις υπόλοιπες ενεργές ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν βάσει του νόμου για τις 120 δόσεις, οι ανεξόφλητες δόσεις θα αναπροσαρμοστούν μεν αυτόματα, η διαδικασία όμως θα ξεκινήσει σταδιακά, τον Σεπτέμβριο με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του Οκτωβρίου.

Τα νέα ποσά βέβαια των δόσεων θα αφορούν το εναπομείναν διάστημα, από την ψήφιση του νόμου και μετά.

Το ΚΕΑΟ ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι δεν απαιτούνται ενέργειες των ενδιαφερόμενων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Προσοχή όμως. Το νέο μειωμένο ετήσιο επιτόκιο που οδηγεί σε σημαντική ελάφρυνση, η οποία στα 10 έτη, μπορεί να φθάσει και τις 8 ποσοστιαίες μονάδες, αφορά μόνο όσους ενταχθούν στις 120 δόσεις.

Τι ισχύει για όσους έχουν ενταχθεί σε παλαιές ρυθμίσεις

Όσοι εξυπηρετούν τις δόσεις τους για κάποια από τις παρελθούσες ρυθμίσεις, θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της νέας ευνοϊκής διάταξης, μόνο εάν υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση ή αποφασίσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το υπόλοιπο της οφειλής.

Η σχετική διάταξη του αρχικού νόμου, αλλά και οι εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί από τον ΕΦΚΑ είναι ξεκάθαρες: Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα μετάπτωσης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, του ανεξόφλητου υπολοίπου οφειλής, σε περιπτώσεις που η παλαιά ρύθμιση είναι ενεργή, δηλαδή καταβάλλονται στην ώρα τους οι δόσεις.

Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις ρύθμισης μετά από δικαστική απόφαση, βάσει του νόμου Κατσέλη.

Η μετάπτωση από την παλιά στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση γίνεται αυτόματα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει στο ΚΕΑΟ νέα αίτηση υπαγωγής στις 120 δόσεις. Και αυτό, γιατί όπως ξεκαθαρίζει ο ΕΦΚΑ, η αίτηση για τη νέα ρύθμιση, συνεπάγεται παραίτηση από τις προηγούμενες διατάξεις και κατά συνέπεια και από τις προηγούμενες διευκολύνσεις.

Σύμφωνα με νομικούς, η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων θεωρείται μονόδρομος για όσους επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, καθώς πρόκειται για την πλέον ευνοϊκή ρύθμιση που έχει ψηφιστεί.

Και τονίζουν πως ειδικά δε, με την τελευταία παρέμβαση και τη μείωση του προβλεπόμενου στο ν.4611/2019 (που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο) τόκου κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες, τέθηκαν οι βάσεις, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους 1,4 εκατ. οφειλέτες με χρέη άνω των 35 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΑΟ, που παρουσιάζει το Εuro2day.gr, έως τις 13 Αυγούστου 2019 είχαν εγκριθεί 94.000 ρυθμίσεις, για ποσά που αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στα ταμεία του ΚΕΑΟ έχουν ήδη εισρεύσει περισσότερα από 102 εκατ. ευρώ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο