Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα μεγάλα πορτοφόλια

Τα μεγάλα πορτοφόλια

Στις 32.000 θέσεις αντί για 40.000 το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.

Στις 32.000 θέσεις αντί για 40.000 το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Προκειμένου να χωρέσει στο ίδιο οικόπεδο και το κλειστό του μπάσκετ. Ξεπέρασε τα 500.000 ευρώ ο κουμπαράς που άνοιξε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Τα κρατάμε αυτά και γυρίζουμε περίπου 30 χρόνια πίσω. Η ΕΠΑΕ έχει την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής. Ξεκινάει το «Λεπτό προς λεπτό» του Mega. Γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα μοιραστούν τα χρήματα. Σαφώς κι οι μεγάλοι θα πάρουν τα περισσότερα, αλλά ποια θα είναι τα κριτήρια για τους μικρούς; Οι ομάδες με κόσμο (Γιάννινα, ΟΦΗ κ.λπ.) θέλουν ως Νο 1 κριτήριο τα εισιτήρια. Οι ομάδες με λιγότερο κόσμο (Αθηναϊκός, Απόλλωνας) τη βαθμολογική θέση. Διαφωνία, φωνές, φασαρία. Οπότε παίρνει τον λόγο ο αείμνηστος Νίκος Κανελλάκης. «Πόσο είναι το σύνολο των χρημάτων;». Η απάντηση του Γ. Δέδε δεν τον έκανε σοφότερο. «Δεν ξέρουμε ακόμα».

Πακέτο
Με το αφεντικό του Ιωνικού να λέει την ατάκα που έγραψε: «Και τι μοιράζουμε τότε; Κουτουρού μπουγάτσα; Ακόμα δεν έχει βγει η βασιλόπιτα από τον φούρνο και τσακωνόμαστε ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι;». Στην προκειμένη περίπτωση φασαρίες και τσακωμοί δεν υφίστανται. Το αντίθετο. Η πρωτοβουλία του Δ. Γιαννακόπουλου για τον Βοτανικό, έργο ζωής για τον Παναθηναϊκό αν πραγματοποιηθεί, έχει βρει αρωγούς και τον Δήμο Αθηναίων και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς. Το ζήτημα έχει να κάνει με την ενημέρωση για το συνολικό κόστος του έργου. Και τη χρηματοδότησή του. Πριν φτάσουμε εκεί όμως, υπάρχει η απαραίτητη προϋπόθεση που έχει θέσει ο Δ. Γιαννακόπουλος για να ξεκινήσει το project. Να συγκεντρωθεί από τον κόσμο του Παναθηναϊκού (σε διάστημα ενός έτους) το ποσό των 20 εκατ. ευρώ προκειμένου να δοθούν στον Γιάννη Αλαφούζο για να παραχωρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ στον Ερασιτέχνη.

Πυρήνας
Ενώ ο ίδιος θα αναλάβει τα χρέη. Σε αντίθετη περίπτωση, αποχωρεί από την ΚΑΕ, η οποία και θα λειτουργεί πλέον με βάση τα δικά της έσοδα. Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου συμπληρώνεται ένας μήνας από το άνοιγμα του κουμπαρά για το PAO Alive. Οι καταθέσεις έχουν ξεπεράσει οριακά τα 500.000 ευρώ, από 11.200 φίλους των Πρασίνων. Σχετικά με τον αριθμό των οπαδών, πρόκειται κατά βάση για τον σκληρό πυρήνα των κατόχων διαρκείας σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Με μέσο όρο κατάθεσης χρημάτων κάτι λιγότερο από 50 ευρώ. Απομένουν έντεκα μήνες ακόμα, αλλά η απόσταση μέχρι τον τελικό στόχο των 20 εκατ. είναι τεράστια. Ενα προς 40. Με τους ρεπόρτερ να επισημαίνουν ότι δεν έχουν μπει ακόμα τα «μεγάλα πορτοφόλια». Υπάρχουν όμως (διαθέσιμα) πράσινα, «μεγάλα πορτοφόλια»; Δύσκολο. Υπάρχει το παράδειγμα της ΑΕΚ. Το σλόγκαν του 2013, όταν ξεκίνησε το εγχείρημα της «Αγια-Σοφιάς».

Γήπεδο
«Λίγα από πολλούς, πολλά από λίγους». Πέρασαν έξι χρόνια, το γήπεδο έχει πλέον σηκωθεί κι ακόμα δεν έχει βρεθεί ούτε ένα μεγάλο κίτρινο πορτοφόλι που θα βάλει λεφτά. Ούτε ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Τα περισσότερα λεφτά μέχρι τώρα, 38 εκατ. (αν συνυπολογιστεί και η υπογειοποίηση), τα έχει διαθέσει η Ρένα Δούρου (φωτογραφία πάνω). Η Περιφέρεια. Η ομάδα εργασίας ωστόσο που έχει αναλάβει να τρέξει τις διαδικασίες για τον Βοτανικό δεν κάθεται. Οπως προαναφέραμε, το γήπεδο ποδοσφαίρου θα πάει από τις 40.000 θέσεις στις 32.000. Προκειμένου να χωρέσει το γήπεδο μπάσκετ και να αποφευχθεί η χρήση όμορου οικοπέδου. Αλλά με δυνατότητα επέκτασης 5.000-6.000 θέσεων, αφού, όπως σημειώνουν οι πάντα αισιόδοξοι ρεπόρτερ, «η δυναμική του κόσμου του Παναθηναϊκού είναι μεγάλη». Συνολικά λοιπόν το project περιλαμβάνει: γήπεδο ποδοσφαίρου 32.000 θέσεων, γήπεδο μπάσκετ 14.000 θέσεων.

Λεφτά
Εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη. Στις οποίες συμπεριλαμβάνονται: κλειστό 1.500 θέσεων, τέσσερα βοηθητικά, μουσείο, κτιριακές εγκαταστάσεις, γραφεία συλλόγου. Και φτάσαμε στο διά ταύτα και στον Νίκο Κανελλάκη (φωτογραφία κάτω). Πόσα χρήματα υπολογίζεται ότι θα στοιχίσουν όλα αυτά; Αγνωστο. Από πού θα βρεθούν; Γενικά και αφηρημένα έχει ακουστεί ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Οι αθλητικογράφοι, που τα έχουν όλα εύκολα, πανηγυρίζουν ότι οι τράπεζες «περιμένουν πώς και πώς τον Βοτανικό». Ωστε «να επιδιώξουν και οι ίδιες συμμετοχή στο επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του έργου». Λες και οι τράπεζες χαρίζουν λεφτά. Λες κι από το συγκεκριμένο project υπάρχει προοπτική κέρδους, ώστε να μιλάμε για επενδύσεις και επενδυτές. Αγνοώντας, τέλος, μια σημαντική παράμετρο: θα δεχθεί ο Γιάννης Αλαφούζος την πρόταση Γιαννακόπουλου;

Μετοχές
Αν όλα τα άλλα πάνε κατ’ ευχήν, δηλαδή, και συγκεντρωθούν και τα 20 εκατομμύρια για να παραχωρήσει τις μετοχές του στον Ερασιτέχνη. Κι αν αρνηθεί; Οταν οι ρεπόρτερ αναφέρουν ότι ο Παναθηναϊκός τού έχει στοιχίσει πλέον των 70 εκατομμυρίων. Δεν είναι ένα και δύο τα κομμάτια που λείπουν για να ολοκληρωθεί το παζλ. Είναι πολλά. Και ο Δ. Γιαννακόπουλος, προς το παρόν, να είναι μόνος. Οψόμεθα.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024