Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχία για τις διάσπαρτες πύρινες εστίες στην Ελαφόνησο - Εκκενώθηκαν περιοχές, συνεχείς οι αναζωπυρώσεις

Ανησυχία για τις διάσπαρτες πύρινες εστίες στην Ελαφόνησο – Εκκενώθηκαν περιοχές, συνεχείς οι αναζωπυρώσεις

Μάχη προκειμένου να μην επεκταθεί περαιτέρω η μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει να μαίνεται στην Ελαφόνησο δίνουν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, την ώρα που - λόγω της αναζωπύρωσης που σημειώθηκε νωρίτερα - εκκενώθηκαν προληπτικά δύο περιοχές

Μάχη προκειμένου να μην επεκταθεί περαιτέρω η μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει να μαίνεται στην Ελαφόνησο δίνουν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, την ώρα που – λόγω της αναζωπύρωσης που σημειώθηκε νωρίτερα – εκκενώθηκαν προληπτικά δύο περιοχές.

Όπως ανέφερε στο in.gr στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι καιρικές συνθήκες που πνέουν στην περιοχή είναι πολύ άσχημες με τους ανέμους να φτάνουν κατά διαστήματα ακόμη και τα 8 μποφόρ. Σημείωσε δε, πως μετά την αναζωπύρωση που υπήρξε νωρίτερα, το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι διάσπαρτο σε διαφορετικές εστίες.

Εκκενώθηκαν περιοχές

Στην περιοχή, νωρίτερα,  σήμανε συναγερμός καθώς αποφασίστηκε η εκκένωση του οικισμού Παναγιά καθώς και στην παραλία του Σίμου.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όσο περνάει η ώρα ενισχύονται. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, αυτή τη στιγμή επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα του νησιού 121 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα της πυροσβεστικής ενώ στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν 2 οχήματα του υπουργείου Εσωτερικών, 4 οχήματα των ΟΤΑ και 1 υδροφόρα.

«Στόχος να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή»

«Προτεραιότητα μας αυτή τη στιγμή είναι να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή. Έχει εκκενωθεί εδώ και δυο ώρες το κάμπινγκ στην παραλία του Σίμου γιατί είχε πολύ κόσμο και επίσης έχει εκκενωθεί η περιοχή Παναγιά για προληπτικούς λόγους. Συντονισμένα όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να κάνουν κατάσβεση της φωτιάς και στο σημείο βρίσκονται και δυνάμεις του στρατού. Οι άνεμοι είναι δυνατοί αυτή τη στιγμή αλλά μέλημά μας είναι να μην κινδυνέψει κανείς και για το λόγο αυτό έχουμε εκκενώσει τις περιοχές Σίμος και Παναγία» λέει στο protothema.gr η δήμαρχος Έφη Ρουμάνη.

Φεύγουν οι τουρίστες

«Προτεραιότητα μας αυτή τη στιγμή είναι να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή. Έχει εκκενωθεί το κάμπινγκ στην παραλία του Σίμου γιατί είχε πολύ κόσμο και επίσης έχει εκκενωθεί η περιοχή Παναγιά για προληπτικούς λόγους. Συντονισμένα όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να κάνουν κατάσβεση της φωτιάς και στο σημείο βρίσκονται και δυνάμεις του στρατού» τόνισε η δήμαρχος Έφη Ρουμάνη.

Μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, η κ. Ρουμάνη υποστήριξε πως οι άνεμοι είναι δυνατοί  αλλά μέλημά μας είναι να μην κινδυνέψει κανείς και για το λόγο αυτό έχουμε εκκενώσει τις περιοχές Σίμος και Παναγία».

Η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο η οποία ακόμη μαίνεται ανεξέλεγκτη, έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό τουριστών στο λιμάνι οι οποίοι περιμένουν προκειμένου να φύγουν από το νησί.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις  ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα,  μεγάλος αριθμός επισκεπτών βρίσκεται στο λιμάνι, περιμένοντας να φύγουν από το νησί και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φωτιά δεν έχει προκαλέσει μόνο μεγάλη οικολογική καταστροφή, αλλά και οικονομική. Τονίζει ωστόσο ότι, ευτυχώς,  δεν έχει καταγραφεί κάποιος εγκλωβισμός ή τραυματισμός.

Δημοσιεύτηκε από Forecast Weather Greece στις Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019

Την ίδια ώρα, η πορθμειακή γραμμή Πούντα-Ελαφόνησος έχει διακοπεί προσωρινά προκειμένου να αποφευχθεί η έλευση επιπλέον κόσμου στο νησί. Σε επιφυλακή βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού μία λάντζα  και ένα πλωτό του λιμενικού ενώ όπως έγινε γνωστό, για την ώρα δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή τους για τη μεταφορά κατοίκων ή επισκεπτών σε άλλο σημείο του νησιού.

 «Ευτυχώς δεν κάηκαν σπίτια»

Οι περιγραφές των κατοίκων στην περιοχή της Ελαφονήσου συγκλονίζουν. Μιλώντας στο Open TV η κάτοικος περιοχής, Χρυσώ Καταγά, τόνισε ότι οι εκκενώσεις έγιναν για προληπτικούς λόγους, καθώς οι άνεμοι πνέουν πολύ ισχυροί.  «Στο νησί υπάρχουν πολλές δυνάμεις. Δόξα τω Θεώ δεν κάηκαν σπίτια. Μέχρι το βράδυ ενεργούσαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, είχε οριοθετηθεί η φωτιά, όμως ο άνεμος δυσκόλεψε την κατάσταση».
Το νησί, πρόσθεσε,  έχει υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή καθώς όπως εκτίμησε, πάνω από 10.000 κόσμος έχει φύγει.
Στην Ελαφόνησο μετέβη μετά τις συνεχείς αναζοπυρώσεις και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με ομάδα της ΕΜΑΚ.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Μαραθώνα – Νέες εστίες σε όλη τη χώρα

Ευτυχώς η πυρκαγιά στο Μαραθώνα παρουσιάζει ύφεση και όπως ανέφεραν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχει οριοθετηθεί. Ωστόσο, την ίδια στιγμή νέες εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν στη διάρκεια της ημέρας σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Οι πυρκαγιές, όπως τόνιζαν από την Πυροσβεστική, αντιμετωπίστηκαν σε πρώιμο στάδιο με αποτέλεσμα να μην πάρουν διαστάσεις.

Στο «κόκκινο» όλη η χώρα

Πολλές περιοχές της χώρας έχουν τεθεί από το Σάββατο σε κατάσταση συναγερμού ενώ οι περισσότερες βρίσκονται σε κατηγορία κινδύνου 4.

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ, η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου, που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους δημιουργεί μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για την εκδήλωση πυρκαγιάς ενώ δυσχαιρένουν και το έργο της Πυροσβεστικής.

Πιο συγκεκριμένα, σε κατάσταση συναγερμού λόγω ακραίου κίνδυνου (κατηγορίας 5) για την εκδήλωση φωτιάς είναι οι εξής περιοχές
• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
Επιπλέον, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει για τις εξής περιοχές σήμερα:
• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
• Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου
• Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
• Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024