Η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ εξέφρασε ανησυχία χθες Πέμπτη για τις «δυνητικά σοβαρές συνέπειες» των νέων κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Βενεζουέλας για τους πολίτες της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση.

Οι νέες κυρώσεις του Τραμπ

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι δεσμεύει όλους τους πόρους και τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στην αμερικανική δικαιοδοσία και απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες και στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται με την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Οι κυρώσεις είναι εξαιρετικά ευρείες και δεν συμπεριλαμβάνουν επαρκή μέτρα για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις τους στους πλέον ευάλωτους τομείς του πληθυσμού», τόνισε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Φοβάμαι ότι θα έχουν πολύ σοβαρές και εκτενείς συνέπειες για τα δικαιώματα της πρόσβασης στην υγεία και την τροφή ειδικά, σε μια χώρα όπου ήδη καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις βασικών αγαθών», συνέχισε η ίδια.

«Ανησυχώ… »

Η οικονομία της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 47,6% από το 2013 ως το 2018, ανέφερε η Μπατσελέτ.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά το 2017 επέτειναν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη χώρα αυτή, πρόσθεσε.

«Με τις νέες κυρώσεις να επιβάλλουν περαιτέρω περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα, ανησυχώ ότι οι επιχειρήσεις και οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί είναι πιθανόν να κάνουν το λάθος, επιδεικνύοντας υπερβολική προσοχή, να διακόψουν εντελώς κάθε συναλλαγή με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», ανέφερε η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας.

Η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα κλιμακώθηκε στις αρχές του χρόνου, αφότου οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, τάχθηκαν υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. Κυβερνήσεις ορισμένων χωρών της περιοχής, η Κίνα και η Ρωσία συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μαδούρο.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας