Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτοβουλία που σώζει ζωές

Πρωτοβουλία που σώζει ζωές

Προάγοντας την κουλτούρα της ασφαλούς οδήγησης η MYTILINEOS σε συνεργασία με το ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» και τη Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης εκπαίδευσε τους εργαζομένους της σε ζητήματα οδικής αγωγής

Στις σύγχρονες επιχειρήσεις η κουλτούρα της ασφάλειας δεν εξαντλείται απλώς σε ζητήματα εργασιακής ασφάλειας και υγιεινής, αλλά και σε σειρά θεμάτων που αφορούν συνολικά στη συμπεριφορά μας και το πώς διαδρούμε στο περιβάλλον που ζούμε και εργαζόμαστε. Η MYTILINEOS έχει θέσει στο επίκεντρο της φιλοσοφίας αυτή την κουλτούρα και σε αυτό το πλαίσιο διοργάνωσε μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που στόχο είχαν να αναδείξουν τόσο τους κινδύνους που ελλοχεύουν στους δρόμους όσο κυρίως τις σωστές πρακτικές αντιμετώπισής τους υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων εκπαιδευτών. Εξάλλου για την εταιρεία μια από τις αξίες είναι η ασφάλεια: «Αποτελεσματικότητα με προτεραιότητα την Ασφάλεια».

Ετσι, η πρωτοβουλία της εταιρείας υλοποιήθηκε σε συνεργασία με εξειδικευμένους οργανισμούς σε αυτά τα θέματα, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και τη Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης, που παρείχαν την υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου οι συμμετέχοντες να λάβουν συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία. Στόχος ήταν να συνειδητοποιήσουν τη ζωτική σημασία της ενδεδειγμένης οδικής συμπεριφοράς για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και το κοινωνικό σύνολο.

Τα προγράμματα εκπαίδευσης στα οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στον Άγιο Νικόλαο και στον Βόλο όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις της εταιρείας, περιελάμβαναν δύο ενότητες με σκοπό αφενός την ευαισθητοποίηση σε κρίσιμα ζητήματα οδικής ασφάλειας, αφετέρου την υιοθέτηση υπεύθυνης συμπεριφοράς στον δρόμο για την πρόληψη και την αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Στην πρώτη ενότητα, όπου είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας ανεξαρτήτως ειδικότητας, η θεωρητική εκπαίδευση συνοδεύτηκε από μια ιδιαίτερη βιωματική εμπειρία που με τη συνδρομή των ειδικών προσομοιωτών του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» βοηθά στη συνειδητοποίηση των εσφαλμένων επιλογών και κακών συνηθειών στις οποίες διολισθαίνουν οι οδηγοί, και κυρίως σε αυτήν των ενδεχόμενων επιπτώσεων μιας σύγκρουσης με εμφατικό τρόπο.

Πλην της χρήσιμης πληροφόρησης που προσέφεραν οι εισηγητές του ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς», σε σχέση με «ανάρμοστες» συνήθειες κατά την οδήγηση όπως μεταξύ άλ- λων η χρήση του κινητού τηλεφώνου, η μηχανιστική αντιμετώπιση της διαδικασίας, η μη χρήση ζωνών ασφαλείας, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η μη τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση στην «πράξη» και επί της ουσίας τι συνεπάγεται το κάθε ένα από τα παραπάνω, φαινομενικά αθώα, αλλά ιδιαιτέρως κρίσιμα για την οδική ασφάλεια οδηγικά παραπτώματα. Όπως άλλωστε δήλωσε ο εκπαιδευτής του προγράμματος του ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς», «βρίσκομαι σήμερα εδώ όχι για να σας τρομάξω, αλλά για να σας αφαιρέσω το δικαίωμα να λέτε ότι δεν γνωρίζατε».

Επειτα, οι συμμετέχοντες φορώντας ειδικά γυαλιά που προσομοιώνουν την όραση και κατ’ επέκταση τη μείωση αντίληψης κατά τη μέθη επιχείρησαν να περπατήσουν σε ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή με κορύνες, διαδικασία που, αν και ιδιαιτέρως απλή, αποδείχθηκε απαιτητική για τους περισσότερους, όσο και διαφωτιστική για τις επιπτώσεις του συνδυασμού αλκοόλ και οδήγησης. Επίσης, χάρη σε ειδικά διαμορφωμένο προσομοιωτή, είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν τον βαθμό άμβλυνσης των αντανακλαστικών τους υπό διαφορετικές συνθήκες (οδήγηση σε βροχή, ολισθηρό οδόστρωμα κ.τ.λ.). Επιπλέον, μέσω δύο εξαιρετικά χρήσιμων προσομοιωτών, όσοι συμμετείχαν βρέθηκαν στη «δεινή» αλλά εξόχως χρήσιμη θέση να βιώσουν την αίσθηση μιας σύγκρουσης με ταχύτητα μόλις 7 χλμ./ώρα αλλά και της ανατροπής του αυτοκινήτου.

Το δεύτερο σκέλος της πρωτοβουλίας της MYTILINEOS για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας εστίασε στην πρακτική εκπαίδευση των επαγγελματιών οδηγών της εταιρείας, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης του Ιαβέρη σε ειδικές πίστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι επαγγελματίες οδηγοί βρέθηκαν επιπλέον στη θέση των εκπαιδευόμενων στην πίστα της Σχολής Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης προκειμένου να αντιμετωπίσουν πραγματικές δυσκολίες αποφυγής εμποδίων – ατυχημάτων σε δύσκολο «τερέν» (όπως οι ελληνικοί δρόμοι), βιώνοντας «εκ του ασφαλούς» γλιστρήματα και καταστάσεις που στην πραγματικότητα οδηγούν στον θάνατο και στις αναπηρίες. Μέσω αυτής της μεθόδου είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν οι ίδιοι τις αδυναμίες τους, να κατανοήσουν τη δυσκολία άσκησης ελέγχου στα οχήματά τους ακόμη και με πολύ χαμηλές ταχύτητες, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο επιθετικοί και περισσότερο προσεκτικοί.

Οι εργαζόμενοι της MYTILINEOS, τελειώνοντας την εκπαίδευση, έκαναν λόγο για μια πολύ σημαντική εμπειρία, εμπειρία ζωής, που κατά συνέπεια αναγκάζει τους οδηγούς να γίνουν πιο συνετοί ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαίο δυστύχημα.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024