Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας

Η σύγκληση του ΣΑ αποφασίστηκε κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, για να συζητηθούν οι εκτοξεύσεις των πυραύλων, που «αποτελούν παραβίαση αποφάσεων» του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει σήμερα Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών τις πρόσφατες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων στις οποίες προχώρησε η Βόρεια Κορέα, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές.

Πύραυλοι νέου τύπου

Η Πιονγιάνγκ προχώρησε χθες Τετάρτη στην εκτόξευση τουλάχιστον δύο βαλλιστικών πυραύλων νέου τύπου, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, μερικές ημέρες μετά την εκτόξευση άλλων δύο πυραύλων μικρού βεληνεκούς, την περασμένη Πέμπτη.

Οι δοκιμές εκλήφθηκαν από πολλούς αναλυτές ως εκδήλωση της οργής της Βόρειας Κορέας για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια τα οποία θα διεξαγάγουν εντός του μήνα οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα.

Η συζήτηση στο ΣΑ αποφασίστηκε κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, για να συζητηθούν οι εκτοξεύσεις των πυραύλων, που «αποτελούν παραβίαση αποφάσεων» του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ, εξήγησε διπλωματική πηγή.

Το θέμα προστέθηκε στη συνεδρίαση, κατά την πρώτη ημέρα της προεδρίας της Πολωνίας στο ΣΑ, διευκρίνισε άλλη διπλωματική πηγή.

Πιονγιάνγκ και Ουάσιγκτον άρχισαν πριν έναν και πλέον χρόνο διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος των προγραμμάτων κατασκευής πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Τρεις συναντήσεις κορυφής

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στην πιο πρόσφατη συνάντησή τους, η οποία έγινε απρόοπτα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο στα τέλη του Ιουνίου, οι δύο άνδρες συμφώνησαν οι συνομιλίες που είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο νωρίτερα φέτος να επαναληφθούν.

Αλλά η δέσμευση δεν υλοποιήθηκε και η Πιονγιάνγκ άφησε πρόσφατα να γίνει σαφές πως η διαδικασία ίσως διατρέξει κίνδυνο, αν γίνουν εντός του μήνα τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν ανακοινώσει η Σεούλ και η Ουάσιγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024