Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί να επιλέξει κάποιος να σπουδάσει Διεθνείς σχέσεις και Ευρωπαϊκές υποθέσεις;

Γιατί να επιλέξει κάποιος να σπουδάσει Διεθνείς σχέσεις και Ευρωπαϊκές υποθέσεις;

Αναλύουμε τους λόγους που το κάνουν ένα από τα πιο επίκαιρα προγράμματα σπουδών

Το «ψυχροπολεμικό» κλίμα μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας, το διπλωματικό «μπρα ντε φερ» Ιράν και Δύσης, ο οικονομικός «πόλεμος» με την Κίνα, η συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι λίγα μόνο από τα «μέτωπα» τα οποία καθορίζουν το παγκόσμιο γίγνεσθαι σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, και κατ’ επέκταση τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το να αναγνωρίζει κανείς τις αιτίες και τις επιπτώσεις των πτυχών τέτοιων γεγονότων, να μπορεί να τις αναλύσει και να εξάγει συμπεράσματα, πολύ περισσότερο, δε, να τις διαμορφώσει είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και προκλητικό. Για τον λόγο αυτό και οι σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές  Υποθέσεις είναι συναρπαστικές, αλλά και επαγγελματικά άκρως αξιοποιήσιμες.

Το Deree – The American College of Greece διαθέτει το πρόγραμμα σπουδών Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (International Relations and European Affairs), το οποίο υπάγεται στο School of Liberal Arts and Sciences, στο τμήμα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Αρχαίου Κόσμου (Department of History, Philosophy and the Ancient World).

Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει να διδάξει στους φοιτητές το θεωρητικό υπόβαθρο και τις πρακτικές εφαρμογές που αφορούν στον χώρο των διεθνών σχέσεων, καθώς και να τους προετοιμάσει για περαιτέρω κατανόηση των σύγχρονων προκλήσεων που διέπουν το διεθνές πεδίο.

Όπως επισημαίνει η υπεύθυνη του προγράμματος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιωάννα Πατσιώτη, PhD, επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Αρχαίου Κόσμου στο Deree, μέσω αυτού του προγράμματος σπουδών, από τη μία πλευρά, επιτυγχάνεται η κατανόηση του διεπιστημονικού χαρακτήρα του τομέα των διεθνών σχέσεων και των βασικών θεμάτων που άπτονται των ευρωπαϊκών υποθέσεων, και από την άλλη, υφίσταται μια συστηματική ενασχόληση με τις θεωρητικές προσεγγίσεις του τομέα των διεθνών σχέσεων, καθώς και των συναφών πεδίων γνώσης, όπως ιστορία, οικονομία, φιλοσοφία και κοινωνιολογία.

Τα πεδία σπουδών

Στο πρόγραμμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Deree – The American College of Greece αρχικά οι σπουδαστές εισάγονται στις αρχές και στις θεωρίες των διεθνών σχέσεων, της πολιτικής επιστήμης, και της διεθνούς πολιτικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την εξέταση του ιστορικού πλαισίου εντός του οποίου αυτές αναπτύχθηκαν.

Εν συνεχεία, σε ανώτερο επίπεδο μαθημάτων, εμβαθύνουν ως προς την κατανόηση των διαφορετικών θεωρητικών προσεγγίσεων στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και της πολιτικής φιλοσοφίας, εξοικειώνονται με τις μεθόδους διεξαγωγής ακαδημαϊκής έρευνας, διαμορφώνουν γνώμη για την εξωτερική πολιτική, κατανοούν τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και διευρύνουν την κατανόηση του ηθικού υπόβαθρου που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις στο διεθνές πεδίο.

Στο τελευταίο επίπεδο μαθημάτων, διαμορφώνουν ευρύτερη γνώση της γεωπολιτικής, καθώς και θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Επίσης κατανοούν τη νομική υπόσταση των διεθνών οργανισμών και τις συμβάσεις του διεθνούς δικαίου, και εμβαθύνουν σε ζητήματα της ευρωπαϊκής ενωσιακής πολιτικής και οικονομίας, καθώς και του τρόπου που αυτή ασκεί επίδραση στον χώρο των επιχειρήσεων.

Εντέλει, ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών με τη διπλωματική εργασία που αφορά σε ερευνητική ενασχόληση και συγγραφή αναφορικά με θέμα των διεθνών σχέσεων ή των ευρωπαϊκών υποθέσεων, το οποίο επιλέγουν σε συνεργασία με τον επιβλέποντα καθηγητή. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα να κάνουν πρακτική σε διεθνή οργανισμό ή σε πρεσβεία.

Μεταπτυχιακές σπουδές και σταδιοδρομία

Το πρόγραμμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Deree – The American College of Greece θα ανοίξει πολλές «πόρτες» στους αποφοίτους του, τόσο για περαιτέρω σπουδές, όσο και για αξιοσημείωτη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Δεδομένου ότι οι απόφοιτοι θα έχουν αναπτύξει τις ικανότητες ανάλυσης και σύνθεσης του εννοιολογικού πλαισίου που εξετάζουν, θα μπορούν να συντάξουν τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, και να διεξαγάγουν ακαδημαϊκή ή επαγγελματική έρευνα.

Θα είναι δε επαρκώς καταρτισμένοι για να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές στους ακόλουθους τομείς: Διεθνείς Σχέσεις, Διεθνής Πολιτική Οικονομία, Πολιτική και Διεθνείς Σπουδές, Διεθνές Δίκαιο ή να ακολουθήσουν Νομικές Σπουδές στις ΗΠΑ.

Αναφορικά με την επαγγελματική προοπτική, οι απόφοιτοι του προγράμματος αυτού θα μπορούν να σταδιοδρομήσουν ως διπλωμάτες, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό τομέα, σε ερευνητικά ινστιτούτα, ΜΚΟ, δεξαμενές σκέψης, να ακολουθήσουν καριέρα στην εγχώρια και διεθνή πολιτική σκηνή, ή να εργαστούν στον τραπεζικό τομέα, καθώς και στον ασφαλιστικό χώρο.

Προσφέρει επίσης ένα ισχυρό εκπαιδευτικό υπόβαθρο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε τμήματα που ασχολούνται με τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάλυση κινδύνου.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εδώ.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024