Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλάζει το ποδόσφαιρο, αλλάζει η ΑΕΚ

Αλλάζει το ποδόσφαιρο, αλλάζει η ΑΕΚ

Η μέχρι τώρα μεταγραφική πολιτική της ΑΕΚ κινούνταν σε τρεις άξονες. Ψάχνουμε κατ' αρχάς (όπως όλες οι ομάδες) για φτηνούς και καλούς. Την ιδανική σχέση ποιότητας-τιμής

Δεν συνιστά πρωτοτυπία να αλλάξει μια ομάδα προπονητή. Να αλλάξει πρωταγωνιστές, σε ό,τι έχει να κάνει με το έμψυχο υλικό. Αυτό που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ΑΕΚ είναι ότι άλλαξε ποδοσφαιρική προσέγγιση. Η ΑΕΚ άλλαξε ποδοσφαιρική λογική και νοοτροπία. Προσπαθεί για το καλύτερο, για το κάτι παραπάνω, με έναν εντελώς (για τα δικά της δεδομένα) τρόπο. Ο Μιγκέλ Καρντόσο (φωτογραφία) δεν είναι ένας ακόμα προπονητής. Βέρντε και Ολιβέιρα δεν είναι δύο ακόμα μεταγραφές, που έτσι ή αλλιώς γίνονται κάθε καλοκαίρι. Είναι επιλογές που σηματοδοτούν την αλλαγή πλεύσης. Τον διαφορετικό τρόπο και δρόμο που διάλεξαν εφέτος στην ΑΕΚ. Να το πάμε ανάποδα και να ξεκινήσουμε από τους ποδοσφαιριστές. Η μέχρι τώρα μεταγραφική πολιτική της ΑΕΚ κινούνταν σε τρεις άξονες. Ψάχνουμε κατ’ αρχάς (όπως όλες οι ομάδες) για φτηνούς και καλούς. Την ιδανική σχέση ποιότητας-τιμής.

Υπερβολή

Κάπως έτσι βρέθηκαν Σιμάο και Γιόχανσον. Με πάγια οικονομική πολιτική όμως το έσοδα-έξοδα, οι δυνατότητες για το κάτι παραπάνω σε ποιότητα είναι περιορισμένες. Ετσι στράφηκαν κατά κύριο λόγο σε δανεικούς. Με την επιλογή Αραούχο – Λιβάγια πέσανε διάνα. Οι δύο δανεικοί από τη Λας Πάλμας ήταν οι βασικοί πρωταγωνιστές της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Μια ομάδα πρωταθλητισμού ωστόσο δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται επ’  άπειρον σε δανεικούς.

Τον δανεικό, ακόμα κι αν σου βγει όπως ο Πόνσε, αν δεν έχεις τη δυνατότητα να πληρώσεις τη ρήτρα, θα τον χάσεις. Και με επιλογές μιας χρήσης καμιά ομάδα δεν απέκτησε προοπτική. Πολύ περισσότερο όταν στην ΑΕΚ φτάσανε στην περυσινή υπερβολή των τεσσάρων δανεικών (Οικονόμου, Αλεφ, Πόνσε, Μπογέ). Δεύτερη λάθος προσέγγιση, οι επιλογές ποδοσφαιριστών στο τέλος της καριέρας τους. Βλέπε Λέσκοτ, Αλμέιδα.

Σούπα

Ποδοσφαιριστές που είχαν παρελθόν αλλά όχι παρόν και μέλλον. Είχαν κάνει τον κύκλο τους και εν πολλοίς ήρθαν στην Ελλάδα ξοφλημένοι. Καμία σχέση λοιπόν οι επιλογές σε αυτή τη σεζόν. Ενας μόνο δανεικός, ο Τσίκο Ζεράλδες, δεν μπορείς να πεις ότι χαλάει τη σούπα. Ο Ντανιέλε Βέρντε (φωτογραφία κάτω) που αγοράστηκε από τη Ρόμα είναι 23 ετών. Ο σέντερ φορ Νέλσον Ολιβέιρα, που αγοράστηκε επίσης από τη Νόριτς, 29. Οι μεταγραφές κρίνονται στο γήπεδο και όχι στα βιογραφικά. Δεν μπορείς ωστόσο να αγνοήσεις τη στροφή στην ορθή ποδοσφαιρική λογική. Που είναι συνυφασμένη με την παρουσία του Μιγκέλ Καρντόσο στον πάγκο. Πέμπτο χρόνο στη Σουπερλίγκα η νέα ΑΕΚ, κάθε φορά διαφορετικός προπονητής στο ξεκίνημα. 2015 Δέλλας (Πογέτ). 2016 Κετσπάγια (Μοράις, Χιμένεθ). 2017 Χιμένεθ. 2018 Ουζουνίδης (Χιμένεθ). Κάθε περίπτωση διαφορετική. Ημιμαθής ο Κετσπάγια. Διαχειριστής ο Χιμένεθ. Ανέτοιμος να σηκώσει το βάρος της ΑΕΚ ο Ουζουνίδης.

Ψυγείο

Ο Μιγκέλ Καρντόσο είναι μια εντελώς διαφορική περίπτωση. Και το αποτέλεσμα της δουλειάς του αναμένεται με ενδιαφέρον. Η περυσινή σεζόν είναι για την ΑΕΚ μια θλιβερή ανάμνηση. Οχι μόνο δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον τίτλο της πρωταθλήτριας, αλλά τερμάτισε τρίτη, 23 βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ. Τον τελικό τον έχασε με κάτω τα χέρια ενώ ταλανίστηκε και από εσωτερικά προβλήματα. Οι ποδοσφαιριστές άκουσαν ότι κάποιοι από αυτούς πρέπει να πληρώνουν για να παίζουν, με τους Σιμάο, Μπακασέτα, Λαμπρόπουλο να μπαίνουν στο ψυγείο. Ηταν παραπάνω από προφανές ότι εν όψει της νέας σεζόν έπρεπε να γίνει restart. Η ΑΕΚ οφείλει να καλύψει τη διαφορά από ΠΑΟΚ – Ολυμπιακό και αυτό μπορεί να γίνει πλέον μόνο με ποδοσφαιρικό τρόπο. Το πρωτάθλημα της Σουπερλίγκας αλλάζει. Οι ξένοι διαιτητές, το VAR, βάζουν το παλαιάς κοπής παραγοντιλίκι στο περιθώριο.

Ρίσκο

Στην ΑΕΚ είναι υποχρεωμένοι να το παλέψουν ποδοσφαιρικά. Και αυτό κάνουν. Και όχι με τον Μανόλο Χιμένεθ, που είχε κάνει τον κύκλο του και ποτέ δεν ήταν αρεστός στα υψηλά κλιμάκια. Ο Μιγκέλ Καρντόσο είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση και ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοίχημα. Καμιά σχέση με τους αμυντικογενείς πορτογάλους προπονητές. Θέλει η ομάδα του να έχει την κατοχή και να πιέζει ψηλά. Ακόμα κι όταν προηγείται στο σκορ. Ακόμα κι όταν υστερεί εμφανώς σε δυναμικότητα από τον αντίπαλο. Θέλει οι ομάδες του, με μέτριο υλικό, να παίζουν το ποδόσφαιρο του Γκουαρντιόλα. Ενα ποδόσφαιρο υψηλού ρίσκου. Που προφέρει θέαμα και παραγωγή φάσεων, αλλά είναι ευάλωτο απέναντι στη σκοπιμότητα. Του Καρντόσο τού βγήκε πρόπερσι στη Ρίο Αβε. Δεν του βγήκε πέρυσι ούτε στη Ναντ ούτε στη Θέλτα. Εχασε παιχνίδια που είχε προηγηθεί, καθώς ήταν ευάλωτος στο κόντρα και γνώρισε δύο απολύσεις.

Καλούπι

Στην ΑΕΚ για να τον στηρίξουν έπρεπε να αλλάξουν ρότα. Κι αυτό έκαναν.

Ο σχετικά μικρός βαθμός δυσκολίας της Σουπερλίγκας διευκολύνει το πλάνο του Καρντόσο. Το σίγουρο είναι ότι στη νέα σεζόν θα δούμε μια εντελώς διαφορετική ΑΕΚ. Μια ΑΕΚ που για πρώτη φορά μπαίνει σε ξεκάθαρο ποδοσφαιρικό καλούπι. Ολα τα άλλα στο γήπεδο.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024