Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ερντογάν: Μη λειτουργήσετε τους S-400, έρχονται αυστηρές κυρώσεις

Νέο τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ερντογάν: Μη λειτουργήσετε τους S-400, έρχονται αυστηρές κυρώσεις

Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, όσο και ο γερουσιαστής Γκράχαμ, έστειλαν μηνύματα στην Αγκυρα. Ομως, στην Ουάσιγκτον δείχνουν υποχωρητικοί απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας

Ένα άγριο, παρασκηνικό παιχνίδι παίζεται μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας με φόντο του S-400, τους ρωσικούς πυραύλους που αγόρασε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρώτο φορτίο έφτασε στην Τουρκία και ο Σουλτάνος δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην εγκατάστασή τους, οδηγώντας τη χώρα του σε οριστική ρήξη με τις ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξαναγκάστηκε να παγώσει το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, η ζημιά για την Τουρκία είναι μικρή. Κι ενώ ο αμερικανός πρόεδρος δέχεται πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε πραγματικά σκληρές κυρώσεις απέναντι στον φίλο του Ερντογάν, αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό.

Οι τελευταίες κινήσεις της αμερικανικής διπλωματίας δείχνουν ότι γίνεται μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί η εγκατάσταση και λειτουργία των ρωσικών πυραύλων στην Τουρκία.

Απευθύνονται νέες προειδοποιήσεις και προτροπές προς την Αγκυρα να παγώσει το πρόγραμμα, έστω κι αν αυτό θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα στο ηγετικό προφίλ του Ερντογάν.

Το τηλεφώνημα

Για παράδειγμα, ο Ντ. Τραμπ ζήτησε από τον γερουσιαστή Λ. Γκράχαμ να τηλεφωνήσει στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, ζητώντας του να μην ολοκληρώσει την εγκατάσταση των S-400. Ηταν ένα τηλεφώνημα – τελική προειδοποίηση, εφόσον βεβαίως έχουν ληφθεί αποφάσεις για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του hellasjournal, ο Γκράχαμ ζήτησε από τον Τσαβούσογλου να μην λειτουργήσουν οι S-400. Αν δεχθούν οι Τούρκοι αυτή την πρόταση η Αμερική θα τους προσφέρει μία «χρυσή» εμπορική συμφωνία και το σύστημα Patriot. Αν απορρίψουν την πρόταση, οι κυρώσεις θα ενεργοποιηθούν στη βάση του νόμου CAATSA.

Λίγο μετά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικλ Πομπέο μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg κι έστειλε κι αυτός τα μηνύματά του. Είπε να μην τεθούν σε λειτουργία οι S-400. «Θα μπορούσαν να υπάρξουν και να ακολουθήσουν περισσότερες κυρώσεις, αλλά ειλικρινά αυτό που θα θέλαμε πραγματικά είναι να μην καταστεί το S-400 λειτουργικό», δήλωσε ο κ. Πομπέο την Πέμπτη σε συνέντευξή του.

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα ρήγμα μεταξύ του κ. Τραμπ και των Αμερικανών νομοθέτων σχετικά με τον καλύτερο τρόπο που πρέπει να απαντηθεί η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα. Οι ΗΠΑ ανέφεραν από καιρό ότι η κίνηση της Τουρκίας είναι ασυμβίβαστη με το ρόλο της τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στη συμμετοχή της στο πρόγραμμα παραγωγής αεροσκαφών F-35, από το οποίο έχει εκδιωχθεί.

Όπως αναφέρει το hellasjournal ο κ. Τραμπ είναι απρόθυμος να θέσει περισσότερες κυρώσεις στην κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επικέντρωση του κ. Πομπέο στην υποχρέωση της Τουρκίας να μην καταστήσει το ρωσικό σύστημα “λειτουργικό” φαίνεται να σηματοδοτεί ένα βήμα πίσω από την προηγούμενη αμερικανική εστίαση στο γεγονός της ακύρωσης της αγοράς των S-400. Μπορεί να είναι μία προσπάθεια να σφυρηλατήσει ένα συμβιβασμό, αναφέρει το πρακτορείο, καθώς η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμα τους πραγματικούς πυραύλους για το σύστημα. των S-400.

Νέα Navtex

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το philnews, σε περιοχές του τεμαχίου 9 και του τεμαχίου 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κινείται από σήμερα το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός».

Σύμφωνα με νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε αργά χθες η Τουρκία, το «Μπαρμπαρός» με συνοδευτικά σκάφη τα «Tanux-1» και «Apollo Moon» θα πραγματοποιήσει (παράνομες) σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή που περιγράφεται, μέχρι και τις 20 Αυγούστου.

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024