Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ημέρα κατά των αμβλώσεων καθιερώνει η Εκκλησία

Ημέρα κατά των αμβλώσεων καθιερώνει η Εκκλησία

Η ημέρα «προστασίας της ζωής του αγέννητου παιδιού» καθιερώθηκε για την πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, με οργανώσεις κατά των αμβλώσεων να χαιρετίζουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας έκανε δεκτό αίτημα του κινήματος κατά των αμβλώσεων «Αφήστε με να ζήσω» και καθιέρωσε ημέρα για την «προστασία της ζωής του Αγέννητου Παιδιού».

Η ημέρα αυτή ορίστηκε για την πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, με το κίνημα «Αφήστε με να ζήσω» να εκφράζει τη χαρά του και την ευγνωμοσύνη του για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Με αυτήν την κίνηση, η ελληνική Εκκλησία προστίθεται στις φωνές κατά των αμβλώσεων, οι οποίες αυξάνονται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναχρονιστικής αυτής τάσης ήταν η δια νόμου απαγόρευση της άμβλωσης στην πολιτεία της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ, τον περασμένο Μάιο.

Τότε, δημιουργήθηκε ένα παγκόσμιο κίνημα υπό το hashtag #YouKnowMe, για να διαμαρτυρηθεί για αυτήν την κίνηση. Είναι ενδεικτικό επίσης ότι η Διεθνής Αμνηστία έχει πραγματοποιήσει την εκστρατεία «Μy Body My Rights», με στόχο τον τερματισμό του ελέγχου και της ποινικοποίησης της σεξουαλικότητας και της αναπαραγωγής από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς.

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου

Η σχετική εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος εκδόθηκε στις 9 Ιουλίου του 2019 και κοινοποιήθηκε σε όλες τις Μητροπόλεις της χώρας.

Δείτε το σχετικό έγγραφο:

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία τάσσεται υπέρ μίας συντηρητικής θέσης. Υπενθυμίζεται ότι ήταν κατά του συμφώνου συμβίωσης και του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Το 2000, η Εκκλησία είχε αντιδράσει έντονα για την αφαίρεση του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες. Τέλος, κάποια μέλη της Εκκλησίας έχουν έρθει ουκ ολίγες φορές στο προσκήνιο της – αρνητικής – δημοσιότητας με τις δηλώσεις τους κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

Χαιρετά την απόφαση το κίνημα «Αφήστε με να ζήσω»

Στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση «Αφήστε με να ζήσω» αναφέρει πως «Με αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης υποδεχθήκαμε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, να καθιερωθεί η πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα ως ημέρα αφιερωμένη στην προστασία της ζωής του Αγέννητου Παιδιού. Το κίνημά μας, «Αφήστε με να ζήσω», πιστό στο Λόγο του Ευαγγελίου και στην Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, διακηρύττει την αλήθεια, ότι το αγέννητο παιδί είναι άνθρωπος, εικόνα Θεού, εξ άκρας συλλήψεως και αγωνίζεται για την προστασία της ζωής του χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Αφίσα από παλαιότερη εκδήλωση του κινήματος.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «με την καθιέρωση της Ημέρας υπέρ της Ζωής του Αγέννητου Παιδιού, αποδίδεται τιμή στο παιδί από την πρώτη κιόλας στιγμή της ύπαρξής του, στιγμή κατά την οποία, ενώ είναι μόνο ένα μονοκύτταρο έμβρυο, είναι ήδη άνθρωπος με αιώνια αξία και προοπτική, και τίθεται υπό την προστατευτική αγκαλιά της Εκκλησίας μας».

Η ιστορία της άμβλωσης στην Ελλάδα

Η άμβλωση νομιμοποιήθηκε στην Ελλάδα μόλις το 1986 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.Τότε και πάλι η Εκκλησία είχε σταθεί απέναντι στο προοδευτικό αυτό νομοσχέδιο.

Είχε προηγηθεί μακροχρόνιος αγώνας για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, στον οποίο είχε πρωτοστατήσει η Αυτόνομη Κίνηση Γυναικών. Το 1983, συνολικά 500 γυναίκες στην Ελλάδα υπέγραψαν πως εν γνώσει του νόμου και των συνεπειών του, είχαν κάνει µία ή περισσότερες εκτρώσεις. Επτά από αυτές κλήθηκαν σε ανάκριση, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, με συνθήματα «Για το σώμα μας αποφασίζουμε εμείς», «Έξω οι νόμοι από το κορμί µας» και «Όλες είμαστε παράνομες»

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024