Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ζαρίφ : Δεν έχουμε πληροφορία για απώλεια ιρανικού drone

Ζαρίφ : Δεν έχουμε πληροφορία για απώλεια ιρανικού drone

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία περί απώλειας τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ για τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ περί κατάρριψης ιρανικού drone στα Στενά του Ορμούζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για καμία κατάρριψη τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στα Στενά του Ορμούζ, λίγη ώρα αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και το Πεντάγωνο ανακοίνωσαν ότι το πλήρωμα αποβατικού ελικοπτεροφόρου πλοίου, του USS Boxer, «κατέρριψε» ένα.

«Καμία πληροφορία»

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία περί απώλειας τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους σήμερα [σ.σ. χθες Πέμπτη]», περιορίστηκε να πει ο Ζαρίφ σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Εθνη πριν μπει σε ανελκυστήρα για να πάει στην προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε ότι το πλήρωμα του αποβατικού Μπόξερ κατέρριψε ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο στενό του Ορμούζ. Το ίδιο ισχυρίστηκε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Τζόναθαν Χόφμαν, διευκρινίζοντας ότι το ιρανικό «μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα [unmanned aerial system, UAS]» είχε πλησιάσει «απειλητικά» το αποβατικό και καταρρίφθηκε περί τις 10:00 τοπική ώρα.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το συμβάν νέα ιρανική εχθρική και προκλητική ενέργεια εναντίον σκαφών που πλέουν σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο και διατράνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, τους πόρους τους και τα συμφέροντά τους.

Αυξάνει η ένταση

Η ένταση ανάμεσα στο Ιράν από τη μια και τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από την άλλη δεν σταματά να ανεβαίνει αφότου η Ουάσιγκτον σκλήρυνε ακόμη περισσότερο τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε ξανά από πέρυσι σε βάρος της Τεχεράνης και συνέχισε να λαμβάνει μέτρα για την εκμηδένιση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, εντός των ορίων αυτής που η αμερικανική κυβέρνηση αποκαλεί εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» ώστε η Ισλαμική Δημοκρατία να πάψει να προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες, όπως ερίζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια.

Το Ιράν αντέδρασε στις κυρώσεις αρχίζοντας να παραβιάζει όρια και περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015.
Τον περασμένο μήνα, το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στα Στενά του Ορμούζ, εξωθώντας τον ένοικο του Λευκού Οίκου να διατάξει να εξαπολυθούν αεροπορικά πλήγματα εναντίον ιρανικών θέσεων σε αντίποινα, διαταγή πάντως την οποία ακύρωσε λίγο πριν εκτελεστεί.

Η Ουάσιγκτον σκοπεύει να σχηματίσει διεθνή συνασπισμό ο οποίος θα έχει αποστολή να εγγυάται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, στα ανοικτά του Ιράν, και στο Μπαμπ αλ Μάντεμπ, στα ανοικτά της Υεμένης.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024