Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να ακούσει εναλλακτικές προτάσεις από τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό προκειμένου να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit και θα μπορούσε να συμβιβαστεί εάν επιτευχθούν οι στόχοι του.

Και οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέρεμι Χαντ, έχουν δηλώσει ότι αντιτίθενται στην πρόταση της Ιρλανδία για τη ρήτρα του «backstop» στη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας.

Και οι δύο έχουν προειδοποιήσει ότι η Βρετανία θα είναι πρόθυμη να διακινδυνεύσει μια μεγάλη αναταραχή στην οικονομία της και να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία εάν δεν βρεθεί καμία εναλλακτική και οι δύο έχουν πει ότι ακόμα και μια σημαντική παραχώρηση από την ΕΕ για τα ιρλανδικά σύνορα ίσως να μην επαρκεί.

«Θα πρέπει να ακούσω τον πρωθυπουργό, όποιον εκλεγεί, και θα έχω την ευκαιρία να δω εάν έχουν κάποια ουσιαστική ή εφικτή πρόταση», δήλωσε ο Βαράντκαρ στο ιρλανδικό δίκτυο RTE ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για την ηγεσία των Τόρις την επόμενη εβδομάδα.

«Εάν έχουν προτάσεις που πραγματικά πετυχαίνουν το ίδιο αποτέλεσμα, θα πρέπει να τους ακούσω», δήλωσε. «Εάν όχι, τότε προφανώς δεν μπορούμε να υπαναχωρήσουμε με κάποιο τρόπο από τη Συμφωνία Αποχώρησης ή το backstop».

Η όποια πρόταση θα χρειάζεται να διασφαλίζει ότι το Brexit δεν θα οδηγήσει στην εμφάνιση ενός σκληρού συνόρου, ότι τα δικαιώματα των πολιτών στη Βόρεια Ιρλανδία είναι απολύτως προστατευμένα και ότι θα διατηρηθεί η συνεργασία βορρά-νότου στην οικονομία και η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Είμαι πρόθυμος να συμβιβαστώ, υπό τον όρο να πληρούνται αυτοί οι στόχοι», δήλωσε ο Βαράντκαρ.

«Μπορώ να δω μια δίοδο (για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου) αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να λάβουμε αυτό ως δεδομένο και γι’ αυτό το λόγο εντείνουμε τις προετοιμασίες μας για την περίπτωση μη συμφωνίας», πρόσθεσε.

Μια εναλλακτική, δήλωσε ο Βαράντκαρ, θα ήταν το backstop να καλύπτει μόνο τη Βόρεια Ιρλανδία και όχι το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά δήλωσε ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), του οποίου τα 10 μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας στηρίζουν τη Συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας, θα έχουν μάλλον δυσκολίες με αυτό.

«Οχυρώνεται» εν όψει… Μπόρις Τζόνσον η Βρετανία

Την ίδια στιγμή, η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τροπολογία που μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια μελλοντικής κυβέρνησης να διακόψει την λειτουργία του κοινοβουλίου για να διασφαλίσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Εισηγητές της τροπολογίας ήταν ο Χίλαρι Μπεν του Εργατικού Κόμματος και ο Άλιστερ Μπερτ των Τόρις. Υπερψηφίσθηκε από 315 βουλευτές, έναντι 274 αρνητικών ψήφων.

Η κίνηση της Βουλής των Κοινοτήτων θεωρείται προληπτικό πλήγμα κατά της εξουσίας του Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Μπόρις Τζόνσον, το απόλυτο φαβορί για να αναλάβει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και κατά συνέπεια την πρωθυπουργία, έχει αρνηθεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να διακόψει την κοινοβουλευτική περίοδο και κατά συνέπεια την λειτουργία του κοινοβουλίου, για να μπορέσει να διασφαλίσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr