Τη λύπη του για το γεγονός ότι η πρότασή του για τους υδρογονάνθρακες απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά εξέφρασε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

«Είναι έκπληκτος»

Ο κ. Ακιντζί είπε πως είναι έκπληκτος από τους λόγους της απόρριψης της πρότασής του που στοχεύει, όπως υποστήριξε, στη μετατροπή του τομέα των υδρογονανθράκων σε πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων και να καθησυχάσει τις εντάσεις.

«Στο ανακοινωθέν τους υποστήριξαν ότι η πρότασή μας ‘στοχεύει να εκτρέψει την προσοχή από τον στόχο της λύσης και της ουσίας του Κυπριακού’ και ‘δεν υπηρετεί τα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού’», ανέφερε.

Είπε πως όλοι γνωρίζουν ότι αυτός που επιθυμεί πιο πολύ τη λύση στην Κύπρο είναι οι Τουρκοκύπριοι, που έχουν, όπως σημείωσε, το μεγαλύτερο κόστος από το στάτους κβο και πως αυτό το απέδειξαν όχι μόνο στα λόγια αλλά και στο δημοψήφισμα του 2004 και στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά το 2017.

«Χειρίζονται μονομερώς το θέμα»

Ο λόγος που δεν είχαμε αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση, τόνισε, δεν είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά η ελληνοκυπριακή, που απορρίπτει την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή της τ/κ πλευράς στη λήψη αποφάσεων.

Επιπρόσθετα, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς για το θέμα των υδρογονανθράκων, οι προτάσεις μας αφορούν τη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος των δυο κοινοτήτων, ανέφερε, σημειώνοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά χειρίζεται μονομερώς αυτό το θέμα, αγνοώντας τους τουρκοκύπριους.

«Δεν υπηρετεί την ειρήνη»

Η συνεργασία στο πλαίσιο κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες θα έχει αντίκτυπο που δεν θα αποτρέψει τη λύση αλλά θα κάνει πιο σύντομο τον δρόμο προς αυτήν, υπογράμμισε.

Δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή ηγεσία προτιμά την πολιτική των εντάσεων από τη βελτίωση της συνεργασίας και του διαλόγου και τη διευκόλυνση της διαδικασίας για λύση, υποστήριξε.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η στάση δεν υπηρετεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο και στην περιοχή, κατέληξε ο κ. Ακιντζί.

Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr