Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ανοιχτοχέρα ΕΡΤ

Η ανοιχτοχέρα ΕΡΤ

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα μη ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Που δεν μπορεί να βγάλει τα προς το ζην. Δεν έχει έσοδα

Εγινε η κλήρωση και παρά τo γεγονός ότι για τη σέντρα (24 Αυγούστου) μένουν 40 και πλέον μέρες, ο χρόνος για το επόμενο πρωτάθλημα έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Ενα πρωτάθλημα με VAR εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αν δεχθούμε τους ισχυρισμούς του απελθόντος Γιώργου Βασιλειάδη. Ενα πρωτάθλημα 14 ομάδων. Με πλέι – οφ για τις έξι πρώτες και πλέι – άουτ για τις θέσεις 7-14. Με τις ομάδες να κουβαλάνε ατόφια τη βαθμολογία της κανονικής περιόδου. Ακόμα είναι νωρίς. Οι ομάδες δεν έχουν συμπληρώσει τα ρόστερ τους. Ωστόσο δεν θα συμφωνήσω με τον άκρατο ενθουσιασμό των αθλητικογράφων. Για ένα σφιχτό, συναρπαστικό πρωτάθλημα, 36 συνολικά, αγωνιστικών συμπεριλαμβανομένων των πλέι – οφ. Καταρχήν, σε ό,τι έχει να κάνει με τον πρωταθλητισμό, είναι παραπάνω από εμφανές ότι η κούρσα θα είναι για δύο. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός.

Φιλοσοφία

Η ΑΕΚ κάνει την προσπάθειά της, αλλάζει ποδοσφαιρική φιλοσοφία με τον Καρντόσο, αλλά η διαφορά σε οικονομικό επίπεδο από τους άλλους δύο είναι μεγάλη. Δύσκολο να ξανακάνει τόσο κακή σεζόν σαν την περσινή, αλλά επίσης δύσκολο να τους ακολουθήσει μέχρι τέλους στη κούρσα του πρωταθλητισμού. Και δεν το λέμε εμείς αυτό. Αυτή είναι η άποψη των μπουκ. Με τον ΠΑΟΚ να δίνει για κατάκτηση 2,05 τον Ολυμπιακό 2,15 και την απόδοση της ΑΕΚ να έχει εκτιναχθεί στο 12,5. Κάτι λιγότερο από τη Λειψία στην Μπουντεσλίγκα, που πληρώνει 15. Το νεώτερο στοιχείο αφορά τα πλέι – οφ. Διαφορετικό θα είναι το προσεχές πρωτάθλημα, αλλά η τελική κατάταξη στο περσινό, αποτελεί οδηγό. ΠΑΟΚ 82 βαθμοί αν υπολογισθούν οι -2 με τους οποίους ξεκίνησε. Ολυμπιακός 75. ΑΕΚ 60 αν προστεθούν οι 3 που αφαιρέθηκαν λόγω επεισοδίων. Ατρόμητος 52, Αρης 49, Πανιώνιος 38. Η διαφορά του πρώτου από τον έκτο, 44 βαθμοί.

Προοπτική

Τεράστιο το άνοιγμα της ψαλίδας, που δεν πρόκειται να κλείσει επειδή οι ομάδες μειώθηκαν από 16 σε 14. Να μη μας διαφεύγει και η παράμετρος της απογοήτευσης. Μια μεγάλη ομάδα που ξεκινάει τη σεζόν με στόχους πρωταθλητισμού, αν μείνει πίσω απογοητεύεται. Αν δεν διεκδικεί την πρώτη θέση στα πλέι – οφ τα βλέπει σαν αγγαρεία. Με το σενάριο να μετατραπούν και τα πλέι – οφ σε κούρσα για δύο, είναι ορατό. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν ξεφύγει οικονομικά κι αυτό αποτυπώνεται και στο χορτάρι. Από κει και πέρα, σε ό,τι έχει να κάνει με την κορυφή, ενισχυμένος δείχνει ο Αρης. Με προοπτική για κάτι καλύτερο από την 5η θέση όπου τερμάτισε πέρυσι. Ξεπέρασε με επιτυχία το στάδιο της προσαρμογής στη Σούπερ Λίγκα, ενώ ο Σάββας Παντελίδης θα έχει την ομάδα στα χέρια του από τη προετοιμασία. Ερωτηματικό ο Ατρόμητος, μετά την απώλεια της σταθεράς Νταμίρ Κάναντι και του Ευθύμη Κολούρη των 19 γκολ.

Λύσεις

Ερωτηματικό, αν θα τα καταφέρουν αντ’ αυτών, ο Αναστασίου στο πάγκο και ο Βέλλιος στη κορυφή της επίθεσης. Κλειστός ο φάκελος για τον Παναθηναϊκό. Το γεγονός ότι δεν έχει κάνει ακόμα σεφτέ στις μεταγραφές δείχνει τη δύσκολη θέση όπου βρίσκεται ο Νταμπίζας. Να βρει κατά το δυνατόν αξιόπιστες λύσεις με τα λίγα λεφτά που έχει στη διάθεσή του. Στόχος να πλασαριστεί στην εξάδα και να μπει στα πλέι – οφ. Με υποψήφιο βασικό αντίπαλο τον Αστέρα Τρίπολης, που όπως και η ΑΕΚ δεν γίνεται να ξανακάνει τόσο κακή σεζόν. Κλείνοντας σχετικά με την κορυφή, Ολυμπιακός, Αρης, Παναθηναϊκός έχουν το πλεονέκτημα ότι συνεχίζουν με τους ίδιους προπονητές. Σαφώς πιο έμπειρος σχετικά με την ελληνική πραγματικότητα ο Μαρτίνς (φωτογραφία πάνω), συνεχίζουν τη περσινή τους δουλειά Παντελίδης και Δώνης. Σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ, που έχασε τη σταθερά Λουτσέσκου και πάει για καινούργια αρχή με τον Φερέιρα (φωτογραφία κάτω).

Μεταγραφές

Πολύ πιο δύσκολο το στοίχημα της ΑΕΚ. Ο Καρντόσο είναι ένας προπονητής που παίζει φουλ επίθεση για 90 λεπτά ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Με τον Αστέρα Τρίπολης να ποντάρει στον Ισπανό Μπόρχα Χιμένεθ. Οψόμεθα. Σχετικά με τα πλέι – άουτ, δεν προκύπτει ότι θα πρόκειται για ενδιαφέρον τουρνουά. Με οκτώ ομάδες να παλεύουν για να αποφύγουν δύο θέσεις (ο τελευταίος υποβιβάζεται κι ο προτελευταίος παίζει μπαράζ με τον δεύτερο της Σούπερ Λίγκας 2). Και καθώς θα κουβαλάνε τους βαθμούς της κανονικής περιόδου, τα περιθώρια για «εξυπηρετήσεις» θα είναι πολλά. Τα πλέι – άουτ είναι θεϊκό δώρο για τον Πανιώνιο, που θα ξεκινήσει με -6 και περιορισμό στις μεταγραφές λόγω μη αδειοδότησης. Αν το πρωτάθλημα τελείωνε στους δύο γύρους, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να προλάβει. Ενώ με τα πλέι – άουτ θα έχει εννιά επιπλέον αγωνιστικές. Εξαιρετικά περιορισμένα τα οικονομικά στον Παναιτωλικό κι ερωτηματικό ο Βόλος.

Εσοδα

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα μη ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Που δεν μπορεί να βγάλει τα προς το ζην. Δεν έχει έσοδα. Δεν έχει χορηγό από την ελεύθερη αγορά. Οι μισές ομάδες δεν βρίσκουν τηλεοπτική στέγη στην ελεύθερη αγορά. Δεν έχει εισιτήρια (5.541 πέρυσι, ρεκόρ οκταετίας μάλιστα). Ενα κρατικοδίαιτο πρωτάθλημα που επιβιώνει χάρη στην ανοιχτοχέρα ΕΡΤ. Που τίναξε την μπάνκα στον αέρα με τα 27 εκατ. στον ΠΑΟΚ για τριετές συμβόλαιο.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024